FacebookTwitterLinkedIn

Cum arată sectorul financiar din România după doi ani de pandemie, un război la graniță și alte provocări globale și din Uniunea Europeană?

Deși contextul european pare îngrijorător, cu o rată anuală a inflaţiei în zona euro la un nou maxim istoric de 9,1% în august, sectorul financiar din România are perspective pozitive pentru anul viitor. Cu peste 20 de ani de experiență în sistemul financiar, Adrian Codirlașu a realizat, pentru Forbes România, o radiografie a sectorului financiar românesc, susținut de sistemul bancar, piața de capital și fondurile de private equity.

Sectorul bancar s-a dezvoltat în ultimii doi ani, reprezentând chiar o soluție în urma crizei coronavirus, alături de piața de capital, unde am asistat la un număr de listări record la Bursa de Valori București. “Bursa și-a îndeplinit scopul – de a finanțat economia reală. Și acest sector a performat foarte bine, chiar dacă în acest an a fost a fost lovită și Bursa de Valori București, însă mult mai puțin decât bursele internaționale, din cauza conflictului din Ucraina. Sectorul financiar, deși a trecut printr-un mediu de turbulențe, nu numai că a rezistat – chiar a crescut”, a declarat Adrian Codirlașu, Vicepreşedinte CFA România, organizație a profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Dacă economia se dezvoltă, automat și piețele financiare se dezvoltă, mai arată Codirlașu. Astfel, perspectivele pentru sectorul bancar sunt pozitive, la fel și pentru piața de capital, “mai ales pentru că probabil și statul va avea niște listări pe Bursa de Valori București și mai multe companii listate vor fi încorporate în indicele de piețe emergente, inclusiv probabil indicele Morgan Stanley de piețe emergente”. Sectorul ar putea fi ajutat de listările de companii în pachete minoritare de către Guvern, dar și de accesarea fondurilor europene, care ar ajuta economia în ansamblu, inclusiv piețele financiare. “Și aș spune că această atragere de bani europeni, atât fonduri structurale, cât și PNRR, poate constitui o ancoră extrem de bună pentru economia românească. Cu condiția să le luăm”, adaugă Adrian Codirlașu, punctând că Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o oportunitate pentru România, mai ales pe partea energetică, referindu-se la listarea Hidroelectrica. Cea mai mare companie de stat și cel mai mare producător de energie electrică din România a fost evaluată, în iunie, de Fondul Proprietatea la peste 62 de miliarde de lei. “De asemenea pe partea de fonduri de pensii PNRR-ul prevede creșterea ponderii viramentul din salariu brut către fondurile de pilon II. Acești bani ajung în piețele financiare, în titluri de stat, dar și pe Bursa de Valori București”, mai spune el.

În ansamblu, profesionistul ne asigură că, în scenariul de bază, 2023 nu va aduce o criză, “însă e posibil să vedem anul viitor și două – trei trimestre de scădere, dar scădere mică, o recesiune minoră”.