FacebookTwitterLinkedIn

Conform declarațiilor făcute de Gazprom, gigantul rus se așteaptă la o diminuare semnificativă a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere și amortizare (EBITDA) în acest an, cu aproape 40% față de anul precedent.

Proiecțiile indică un EBITDA de aproximativ 2.200 miliarde de ruble în 2023, în scădere semnificativă față de nivelul de 3.600 miliarde de ruble înregistrat în 2022. Aceste cifre includ afacerile din sectorul gazelor, petrolului și generarea electricității.

În contextul sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, multe companii rusești, printre care se numără și Gazprom, nu mai furnizează publicului rezultatele financiare complete. Această decizie a fost luată în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a consecințelor sancțiunilor impuse de Occident.

Exporturile de gaze ale Gazprom, o sursă semnificativă de venituri, nu au fost sancționate direct, dar volumele de export au înregistrat o scădere drastică anul trecut, ajungând la 101 miliarde de metri cubi. Acest declin major a survenit ca urmare a unei reduceri semnificative a vânzărilor către Europa, care anterior reprezenta principalul său canal de piață.

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al Gazprom a aprobat un program de investiții pentru anul 2024 în valoare de 1.570 miliarde de ruble, aliniat cu planurile prezentate în luna noiembrie a acestui an.

Gazprom rămâne unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul Rusiei, însă contextul economic actual, marcat de sancțiuni și fluctuații în industria energetică, își reflectă impactul asupra prognozelor financiare ale companiei.