FacebookTwitterLinkedIn

Aflată la cea de-a opta ediție, Gala Forbes Best Office Buildings – THE NEW WAY OF WORKING 2022 reprezintă evenimentul dedicat celor mai relevante proiecte imobiliare din segmentul birourilor din România, la care participă actori de top de pe piața imobiliară locală.

Iată principalele declarații:

Viitorul office și trendurile în 2022

Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties

Care sunt nevoile chiriașilor? Cum s-au schimbat discuțiile cu aceștia în ultimii ani?

Pandemia a schimbat în mod substanțial ordinea punctelor de pe agenda oricărui chiriaș. Înainte de pandemie, companiile erau orientate spre costuri și analizau birourile din această perspectivă în primul rand. Pandemia a adus pe primul loc în agenda chiriașilor partea de certificări și calitatea spațiului de biroruri. 

A fost clar de la început că pentru a reuși să pastreze și să consolideze cultura unei companii, acționarii aveau nevoie de un birou sănătos și a devenit prioritar factorul calitativ. Pe locul doi am observat ca s-a poziționat nevoia de facilități integrate, de a propune și asigura toate nevoile de bază ale angajaților. 

Pe locul trei putem spune că s-a așezat partea financiară a costurilor. Multe companii și-au permis flexibilizarea amprentei și n-au mai fost constrânși de un numar de mp. E un lucru foarte bun pentru piața de birouri din România, fiindcă ne obligă pe noi, ca dezvoltatori, să propunem proiecte care să aibă mai multe facilități integrate în țesutul urban. Piața de birouri s-a maturizat accelerat.

Cum s-a schimbat perspectiva dezvoltatorului de office? Cum văd aceștia acum produsul?

Noi am fost norocoși. Toate proiectele noastre de birouri sunt integrate în proiecte mixte. Având proiectele structurate astfel am fost mult mai pregătiți să întampinăm această nouă realitate. Ar trebui să găsim niște terenuri pe care să mai construim, iar de aici pleacă provocarea. În continuare vom construi doar proiecte mixte. (…) Este nevoie de flexibilitate si creativitate pentru a putea acomoda noile certințe ale companiilor. Este o maturizare accelerată din care cel mai mult au de câștigat angajații, care vor primi birouri mai atractive. 

Un motiv pentru care v-ați felicita pentru cele întamplate la birou în ultimii 2 ani

Pentru mine, cel mai fericit lucru a fost faptul că am reușit să consolidăm o echipă foarte puternică. Pe segmentul birouri, în 2019, One era un jucător nou, iar noi am reușit să accelerăm și să construim o echipă foarte puternică și foarte bine structurată, care a performat într-un mod excepțional, iar asta este cea mai mare satisfacție pentru mine.


Willy Dicu, CEO Teilor

-În curs de actualizare-

Teilor este un retailer offline, iar când a venit pandemia s-au închis magazinele. După pandemie, pentru că suntem într-o transformare accelerată, am achiziționat noi spații (…) Noi suntem una dintre companiile care am utilizat birourile. Teilor este din Pitești, iar sediul a fost pana acum cateva luni acolo. Ne-am dat seama că pentru marketing, e-commerce, nu puteam găsi talent în Pitești si am decis sa cautam în București. (…) Am avut o creștere graduală, iar proiecția pentru următorii ani este să ajungem la 150 de angajați. 

Un motiv pentru care v-ați felicita pentru cele întamplate la birou în ultimii 2 ani

Un motiv pentru care aș felicita întreaga echipă este că am reușit să facem această echipă în București. De la 0 la 80. Nu e usor să creezi o echipă nouă și nu as fi reușit să fac asta prin work from home. 


Răzvan Botezatu, Director Operațiuni Nordis Group

Cum a fost ultimul an și cum arată acum poza de ansamblu?

Avem 3 birouri de vânzări și încă două care nu sunt de vânzări și ne gândim să ne mai luăm.

Se vor spații flexibile, dar care să ajute colaborarea între oameni, socializarea, creativitatea și să te facă să te simți bine. Întâlnindu-te cu alți colegi și folosind resursele pe care ți le dă spațiul să vrei să faci mai mult.

Am reamenajat birourile de două ori în ultimii doi ani de zile, pentru a îmbunătăți, și vrem să o mai facem o dată.

Un alt aspect important este accesul la birou. Generația de millennials vrea să folosească trotineta, bicicleta, mijloace de transport în comun, să fie cât mai ecologic. Biroul trebuie să fie într-o zonă cât mai accesibilă.

Industria din care facem parte produce 40% din amprenta de carbon a lumii (…) Clădirile care sunt eficiente din punct de vedere energetic vor fi cele mai preferate. Clădirile noastre sunt clădiri verzi. Trendul va continua. Pe partea de birouri vedem mari companii care au nevoie de clădiri moderne, eficiente, cu facilități din partea de tehnologie, dar și la un preț mai accesibil.

Echilibrul dintre ce faci digital și unde e interacțiunea umană, pentru zona în care activăm este foarte personală și ține de încrederea pe care clientul o are în tine. Interacțiunea umană nu poate fi limitată. Combinația de tehnologie și interacțiune umană, într-un birou versatil, este esențial.


Ioana Roman, Partener și Head of Real Estate Filip & Company

Cum ar trebui sa vedem anul 2021? Care este valoarea de anul trecut, prin prisma situației de peste 3 ani în urmă?

Raportandu-ne la anul trecut, este un semn de bine, de revenire. Cu siguranță nu putem să ne așteptăm la o revenire brutală și foarte rapidă în ceea ce a fost acum 3 ani în piața de birouri, dar semnele sunt aici. Anumiți jucători își vor reveni mai repede decat alții. Pe partea de proiecte de calitate, și investitorii care arată flexibilitate, va fi mult mai rapidp revenirea, ei sunt mult mai cautați.

Investitorii se uită să cumpere. Dovada a fost și eferveșcența de anul trecut. 

Noi vedem optmism, dar este unul rezervat în limitele în care ne putem aștepta de la situația dată.

Care este cel mai mare risc și cea mai mare speranță?

Cu siguranță cu toții ne-am pus întrebarea la începutul pandemiei ce o să se întâmple cu piața de birouri. Acum începutul pandemiei a trecut. În ultimii 2 ani deja se conturează o nouă normalitate, deja multe tendințe și schimbări sunt mai evidente pe piața de birouri. Chiar dacă aceste schimbări au un anumit impact pe gradul de închiriere, spațiul chiriașilor, nu vedem ca piața de birouri să se schimbe radical. Nu cred ca suntem în scenariul în care să nu avem nevoie de birouri.

În următorii 3 ani considerăm că se va cristaliza această nouă normalitate. Tendințele sunt aici, dezvoltatorii acomodează noile clădiri la cerințele clienților. Piața de birouri se va adapta. 

În perioada de început ne-am mutat acasă. Pentru noi nu a fost o adaptare foarte grea pentru că eram pregătiți, eram mobili, nu a fost nevoie de investiții substanțiale. Am lucrat foarte bine remote cu ajutorul tehnologiei și cu ajutorul mecanismelor Zoom, Teams.

Nevoia să ne întoarcem la birou a existat. În prezent suntem într-un mod de lucru hibrid. Suntem deschiși, am arătat flexibilitate la nevoile colegilor noștri. Pe lângă toate avantajele prezente în viața la birou, interacțiune, mentorat, avem și un dezavantaj pe care e greu să îl combați – traficul.


Noi în momentul de față suntem 70 de avocați și în total 120 de colegi. Este greu de înghițit o politică rigidă. Pe partea de recrutare este dificil. Cu toții întâmpinăm dificultăți, concurența este foarte mare pentru firmele de avocatură pentru a atrage talente. Încercăm să creștem organic, să îi atragem de pe băncile facultății.