FacebookTwitterLinkedIn

Aflată la cea de-a noua ediție, Gala Forbes Best Office Buildings – THE NEW WAY OF WORKING 2023 reprezintă evenimentul dedicat celor mai relevante proiecte imobiliare din segmentul birourilor din România, la care participă actori de top de pe piața imobiliară locală.

Iată principalele declarații:

Piața românească de office – perspective și evoluție

Emma Toma – Head of Office Division AFI Europe România

Dacă ar fi să facem o caracterizare a anului 2022, pot spune că acesta a fost un an foarte bun. A fost anul în care am încheiat foarte multe contracte noi. Lecția pe care am învățat-o în acești ani impedictibili a fost de departe aceea că în vremuri de criză se cern lucrurile și ies la suprafață contextele, situațiile pozitive. Trebuie să recunoaștem că anul trecut, mult mai importante au fost în provocările din plan local, decât cele de pe plan extern. 

Consider că trebuie să se schimbe și percepția chiriașilor. De ce spun acest lucru? Majoritatea companiilor venite din afară caută cu preponderență clădiri nou construite sau aflate în construcție. Trebuie să înțelegem că multe clădiri vechi renovate sunt și ele foarte competitive, datorită îmbunătăților aduse, datorită locațiilor etc. 

Cred că această piață devine foarte sănătoasă, iar cererea și oferta se echilibrează foarte bine. Așadar, nu cred că putem vorbi despre o piață a dezvoltatorilor și o alta a chiriașilor. 

Ca obiectiv principal ne-am propus ca până în vara anului 2024 să avem toate proiectele cu certificare zero carbon. 

Ștefan Tudos – Vicepreședinte Genesis Property

Provocările și complexitățile cu care am avut de-a face în acest an puteau afecta mult mai mult business-ul, am avut totuși un an bun. În momentul în care clienții o duc bine, proprietarii sunt solizi, totul merge bine. În 2023 avem o provocare suplimentară legată de inflație, însă premisele sunt favorabile și se continuă un trend ascendent. Am avut un 2020 de decădere, un 2021 mai bun, 2022 la fel, sperăm să se continue și în 2023. 

Lucrurile principale de pe agenda noastră sunt lucrurile principale de pe agenda chiriașilor noștri. Deja suntem aproape de zero emisii de carbon, am instalat panouri fotovoltaice pe vilele pe care le avem, este clar o prioritate pe agenda noastră. O altă prioritate, pe partea de facilități pe care să le oferim chiriașilor, este crearea de spații verzi. În rest, să putem da dovadă de flexibilitatea de care au nevoie și să putem să îi sprijinim în strategia lor de a-și organiza spațiile. 

Andreea Cotigă – Head of Leasing Office CPI România

Noi credem foarte mult în zona aceasta de centru-nord, nord-vest. Un mare potențial îl are zona Expoziției-Băneasa. Orice investiție în infrastructură este foarte benefică pentu sectorul imobiliar și nu numai. Nicio decizie în real-estate nu se ia doar pentru acum. Deciziile se iau clar pe termen lung și mai nou este necesar să luăm în calcul această componentă de sustenabilitate. Este adevărat că portofoliul nostru este format din clădiri mai noi, dar și mai vechi, dar de menționat este faptul că ambele categorii beneficiază în permanență de procese de modernizare, respectiv remodernizare.

Noi, dezvoltatorii, nu suntem deloc conflictuali. Consider că trebuie să trecem dincolo de ecuațiile matematice și astfel ajungem la concluzia că aceaste lucruri se echilibrează. Nu vreau să poziționăm astdel această piață: în cea a dezvoltatorilor și cea a chiriașilor.

Pe viitor noi ne continuăm strategia de a investi în clădirile noastre din punct de vedere al sustenabilității. Noi am reînnoit toate certificările pentru clădirile noastre din acest punct de vedere încă de anul trecut. 

Ioana Roman – Partener și Head of Real Estate Filip & Company

Din perspectiva anului trecut, în acest context de imprevizibilitate pe fond geopolitic, al creșterii costurilor materialelor de construcții și factorii cu care nu ne-am confruntat doar noi, sentimentul pe care l-am avut a fost că lipsa de predictibilitate la nivel local a avut o greutate mare. Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani va continua și anul acesta. Jucătorii din piață au dovedit încă o dată, după pandemie, că se pot adapta și sunt flexibili și văd oportunitățile chiar și într-un context nefavorabil. 

Din perspectiva stocului pe clădiri, cu siguranță focusul va fi pe stocul existent. Cunoaștem cazuri în piață, chiar înainte de pandemie, investitori interesați să cumpere clădiri, chiar clasă B, pe care să le renoveze, totul ține de locație și de disponibilitate. 

Noi ne-am propus ca la finalul anului viitor să ajungem la obiectivele privind reducerea amprentei de carbon. Încercăm să fim și flexibili și să venim în întâmpinarea colegilor noștri, inclusiv în cazul remote work. Dacă fiecare dintre noi ar face câte puțin, cu siguranță am fi mai departe. 

Eduard Uzunov – președinte și fondator Regatta Real Estate

Nenorocita asta de pandemie a venit cu o mare problemă: lucrul de acasă. Așadar întrebarea care se impune este: ce facem cu aceste spații care rămân goale? 

(…) Noi ne-am propus să găsim cele mai bune locații, să vindem cele mai scumpe proprietăți. Pe mine nu mă interesează această strategie de a reduce amprenta de carbon.