FacebookTwitterLinkedIn

Grupul Celor Șapte economii bogate ale lumii are ca obiectiv implementarea unui mecanism de plafonare a prețului pentru petrolul pe care îl importă din Rusia, iar acesta va fi implementat până cel târziu în 5 decembrie, potrivit Reuters. Această dată – 5 decembrie – este cea la care intră în vigoare sancțiunile UE care interzic exporturile pe mare ale petrolului rusesc, a declarat ieri un oficial senior al G7.

“Obiectivul este de a ne alinia cu termenul pe care l-a anunțat UE. Vrem să ne asigurăm că mecanismul de plafonare a prețului va fi pus în funcțiune până la acea dată,” a spus oficialul, care a preferat să nu fie numit, potrivit Reuters.

Grupul celor șapte țări – G7 – Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie – a spus luna trecută că are în vedere constituirea unui plafon pentru prețurile petrolului exportat din Rusia, cu care Moscova finanțează acțiunile de invazie a Ucrainei. De la acel moment G7 a făcut eforturi să aducă la aceeași inițiativă și China și India, care deja cumpără petrol din Rusia la un discount față de prețul pieței.

“Am auzit deja de la câteva țări din Asia că ar fi interesate fie să se alăture coaliției, fie să înțeleagă mai bine prețul la care plafonul ar putea fi stabilit, așa încât să aibă un argument mai puternic în negocierea cu Rusia pentru contractele viitoare,” a spus oficialul G7. Prețul stabilit de G7 va fi făcut public. 

China și India sunt interesate de ideea de a minimiza costurile cu petrolul importat, pentru că sunt îngrijorate cu privire la impactul bugetului dedicat achiziției de petrol asupra indicelui prețurilor și asupra inflației. Deja aceste țări fac eforturi de ceva vreme pentru subvenționarea prețurilor la consumator, a mai spus oficialul. 

G7 vrea ca prețul petrolului rusesc să fie stabilit de către cartelul cumpărătorilor la un nivel peste prețul de producție, așa încât Kremlinul să continue să fie motivat să exporte, însă plafonul de achiziție va fi mult sub prețul cu care Rusia vinde petrolul în acest moment. În felul acesta, Rusia va avea de ales între a avea venituri mai mici, dar continui sau a nu avea aproape deloc, pentru că embargo-ul UE intră în vigoare în luna decembrie. Oficialul G7 a spus că Rusia va avea dificultăți în a-și vinde petrolul în alte părți, pentru că sancțiunile UE estimează o interzicere a tuturor serviciilor financiare care au legătură cu comercializarea petrolului rusesc, inclusiv a asigurării, re-asigurării și a finanțării cargo-urilor și navelor.