Cautare
, Redactor Forbes România

ForbesLife |
|

“The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow” este singurul proiect românesc cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni”. Proiectul va beneficia de un grant de peste 55.000 de euro.

Singurul proiect românesc selectat în cadrul programului ”Europa pentru cetățeni” - Componenta 1 Memorie istorică europeană - 2018 a fost depus de asociaţia de educaţie culturală UMA ED România și se concentrează pe reactivarea memoriei Holocaustului.
 aboneaza-te

Pentru a celebra primul veac de Europa modernă, Uniunea Europeană a sprijinit, prin programul ”Europa pentru cetățeni” – Componenta 1 Memorie istorică europeană – 2018, o serie de proiecte despre rezistența împotriva regimurilor totalitare.

În total au fost selectate 37 de proiecte care vor primi finanțare în valoare de 3.370.600 de euro. Proiectul românesc va beneficia de un grant de 55.690 de euro.

Conceput și curatoriat de Olga Ștefan, proiectul se concentrează pe înregistrarea mărturiilor pe tema rezistenței antifasciste a ultimilor supraviețuitori ai Holocaustului din România, Cehia și Slovacia, ca surse primare pentru producția filmului documentar ”Gestures of Resistance” și pentru organizarea unor ateliere de artă cu liceeni din Mediaș și Sighetu Marmației.

În documentarul ”Gestures of Resistance” vor fi prezentate în premieră mondială jurnale, desene și schițe realizate în perioada premergătoare și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest film documentar va avea premiera oficială la Bratislava, în cadrul Freedom Festival, și va fi proiectat într-o serie de evenimente în România, Cehia, Slovacia și difuzat la televiziune.

Formele de rezistență prezentate în ”Gestures of Resistance” variază de la simpla supraviețuire (rezistența la moarte), forme individuale de solidaritate cu ceilalții, rezistență culturală și artistică, până la forme colective cum ar fi protestul civic, acțiuni interzise prin lege și chiar rezistența armată.

Atelierele educaționale prin artă se adresează elevilor de liceu din Mediaș și Sighetu Marmației, două orașe multietnice, cu un trecut împletit cu cel al populației evreiești. Scopul atelierelor este de a reactiva memoria locurilor și poveștile uitate ale comunităților cercetate, dar și de a le integra în narațiunea oficială și europeană.

În luna aprilie, prin intermediul Atelierului de Benzi Desenate, susținut de Andreea Chirică, și al Atelierul de Instalație Performativă, susținut de Lala Misosniky și Alina Ușurelu, elevii de liceu din Sighetu Marmației vor crea lucrări artistice cu referire la concepte ca libertate sau combaterea discursului urii, prin desen, video și performance. În luna mai, Atelierul de Fotografie Solară, susținut de Răzvan Anton, și Atelierul Video, susținut de Lala Misosniky și Ana – Maria Irimia, propun elevilor de liceu diverse practici vizuale în jurul memoriei locale, pentru descoperirea și înțelegerea trecutului comunităților din care fac parte.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii