FacebookTwitterLinkedIn

FTX a anunțat vineri dimineață că a început procedura de faliment ​​și că CEO-ul său, fostul miliardarul Sam Bankman-Fried, și-a dat demisia din companie în urma unei crize de lichidități care a forțat o scădere bruscă a bursei în valoare de 32 de miliarde de dolari.

Într-un comunicat de presă, FTX a declarat că va continua procedura de faliment pentru FTX.com, FTX US, firma comercială proprie a Bankman-Fried, Alameda Research, și pentru aproximativ alte 130 de companii afiliate suplimentare.

Cinci filiale nu au fost incluse în procedura de faliment, respectiv LedgerX (cunoscută ca FTX US Derivatives), FTX Digitial Markets Ltd. și FTX Australia Pty Ltd. și FTX Express Pay Ltd.

John J. Ray III, un avocat care a condus firma energetică Enron, a fost selectat să-l înlocuiască pe Bankman-Fried, care „va rămâne să ajute la o tranziție ordonată”, a anunțat compania.

Piețele de criptomonede, deja în scădere cu 20% în ultima săptămână, a continuat să cadă după anunț, prețul bitcoin scăzând cu 4%, la 16.600 de dolari, în timp ce Ethereum a scăzut cu 5%, la 1.230 de dolari.

Anunțul de faliment al FTX și plecarea peste noapte a fondatorului său în vârstă de 30 de ani încheie o săptămână de frământări pentru piața crypto. Într-o serie de tweet-uri de joi, Bankman-Fried a abordat criza de lichiditate a FTX, spunând că firma a înregistrat retrageri de aproximativ 5 miliarde de dolari duminică — „cele mai mari cu o marjă uriașă” după ce CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, a scris pe Twitter că firma sa își va vinde toate participațiile.