Austria, Franţa, Irlanda şi Ţările de Jos au cerut Uniunii Europene să înăsprească legile pentru a reduce impactul călătoriilor cu avioanele private asupra climei, potrivit unui document distribuit înaintea reuniunii miniștrilor transporturilor din această săptămână.
Aceste ţări găzduiesc unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa, inclusiv Schiphol din Amsterdam şi aeroportul Charles de Gaulle din Paris, notează Reuters.
Schiphol a anunțat în aprilie că va interzice avioanele private şi aviaţia de afaceri mici, despre care aeroportul a menționat că provoacă de 20 de ori mai multe emisii de CO2 decât un zbor comercial, în timp ce Franţa a interzis săptămâna trecută anumite zboruri interne comerciale pe distanţe scurte, pe rutele unde sunt disponibile suficiente trenuri.
Într-un document distribuit ţărilor UE înaintea reuniunii miniştrilor lor ai transporturilor din această săptămână, cele patru ţări au avertizat că amprenta de carbon ”excesivă” pe cap de locuitor a călătoriilor cu avionul privat ar trebui să stimuleze UE să acţioneze.
”Credem că trebuie să se acorde o atenţie mai mare acestei probleme la nivelul UE, în special prin evaluarea posibilităţii de a institui măsuri de reglementare mai puternice privind călătoriile cu avionul privat, pentru a ne asigura că toată lumea contribuie în mod echitabil la efortul general de decarbonizare”, se arată în documentul consultat de Reuters.
Potrivit unei cercetări comandate de Greenpeace, zborurile cu avioane private în Europa au crescut cu 64% în 2022 şi au emis peste 5,3 milioane de tone de CO2.