
Frank-Walter Steinmeier, președintele Republicii Federale Germania, s-a întâlnit miercuri la sediul AHK România, reprezentanța oficială a economiei germane, cu reprezentanți ai mediului de afaceri din România și Germania.
În prezent, schimburile economice dintre Germania și România au atins un volum de 40 miliarde de euro, iar investițiile germane în România au depășit 12,5 miliarde de euro.
La reuniune, s-au discutat despre transformările economice prin care trec cele două țări, dar și aportul lor la întărirea relațiilor bilaterale. Printre temele discutate s-au numărat: energia, digitalizarea și educația.
În materie de energie, reprezentanții companiilor au spus că sunt foarte interesați de ce ceea ce poate România să ofere. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că există o volatilitate a resurselor naturale care produc energia regenerabilă, ca de asemenea și o fluctuație în sistemul de stocare. Prin urmare, provocările prezentului le reprezintă optimizarea produselor pentru energia verde și un acord clar pentru decarbonizare, care presupune o abordare comună, holistică și tehnologică.
În ceea ce privește digitalizarea, reprezentanții companiilor au menționat că există mult potențial pentru dezvoltare în România, în special în zona publică: educație, sănătate sau administrație.
Procentul din PIB generat de zona IT/digitalizare este în prezent de 8% și poate crește până la 10% sau mai mult, pe măsură ce piața se va consolida.
Odată cu transformările din industrie și chiar din agricultură, este nevoie de competențe și specializări noi pe piața muncii, iar sistemul românesc de învățământ nu poate produce încă suficient de mulți astfel de specialiști, au fost de părere reprezentanții companiilor. Diploma de bacalaureat nu este suficientă, tinerii au nevoie de calificări pentru locurile de muncă disponibile, iar tehnologiile mai complexe nu sunt studiate în universități.
Astfel, e nevoie de coordonare între mediul educațional și cel de afaceri pentru a face posibilă intrarea pe piața muncii de personal calificat, mai ales în condițiile în care tendințele demografice arată o scădere a populației din câmpul muncii.