FacebookTwitterLinkedIn

Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au subscris în 2018 prime brute în valoare de aproximativ 10,14 miliarde lei, în creștere cu 4,5% față de 2017.

La 31 decembrie 2018 activau pe piața asigurărilor 29 de societăți de asigurare, autorizate și reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activități de asigurări generale, 7 au practicat numai activități de asigurări de viață și 6 au practicat activitate compozită.

Potrivit ASF, anul 2018 a fost caracterizat de o îmbunătățire a indicatorilor de solvabilitate. La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum și cerințele minime de capital (MCR). Ratele SCR și MCR la nivelul pieței, calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital, au înregistrat valori supraunitare. Rata SCR la nivelul pieței s-a situat la 1,71, iar rata MCR a înregistrat o valoare de 3,87.

________________________________________________________________________

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit din sistemul bancar local în funcţie de active, şi-a bugetat pentru 2019 un profit net de 1,2 miliarde de lei, în scădere cu 2% faţă de cel realizat în 2018, potrivit datelor din bugetul de venituri şi cheltuieli citate de ZF.

Pe de altă parte, BT estimează o creştere de 8% a activelor la circa 80 mld. lei şi intenţionează să aloce 286 milioane de lei pentru investiţii.

________________________________________________________________________

Analiştii financiari estimează o depreciere a monedei naţionale în raport cu euro în următoarele 12 luni, până la 4,8462 lei/euro, potrivit unui sondaj CFA România citat de Agerpres.

“În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7885, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8462”, precizează sursa citată.

________________________________________________________________________

Raiffeisen Bank România vrea să emită obligațiuni de până la 1 miliard de euro sau echivalent în lei cu scadența maximă de până la 10 ani. În luna mai, Raiffeisen trebuie să ramburseze obligațiuni de 500 de milioane de lei. Noile obligațiuni emise vor putea fi de diverse tipuri, inclusiv obligațiuni ipotecare, instrumente ce n-au fost folosite până acum pe piața din România, potrivit Profit.ro.

________________________________________________________________________

Piaţa serviciilor de consultanţă din România a înregistrat în 2018 o creştere de 6% faţă de 2017, depășind pragul de 200 milioane euro, potrivit datelor furnizate de compania de consultanţă în management Horváth & Partners.

Astfel, anul anterior piața serviciilor de consultanță s-a situat la peste 200 milioane de euro, ca cifră de afaceri a principalilor jucători de pe piață.  Horváth & Partners estimează că ritmul de creştere de 6% se va menţine şi anul acesta. Conform rezultatelor raportate de principalele companii de consultanță din regiune, România se clasează pe a doua poziție, în urma Poloniei, ca valoare a serviciilor de consultanță oferite de cei mai importanți jucători din domeniu, în 2018. Astfel, pe piața poloneză, companiile de consultanță au furnizat anul trecut servicii în valoare de peste 500 milioane euro.

________________________________________________________________________

Aurel Badea, care ocupă din 2013 funcţia de director al diviziei tehnice din cadrul Allianz-Ţiriac, a fost numit director adjunct în cadrul asigură­torului, în locul Lilianei Ştefenel, care a plecat din companie la început acestui an. Numirea sa în funcţia de director general adjunct a fost deja aprobată de Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF), relatează ZF.

________________________________________________________________________

Creditele acordate populației și firmelor au crescut cu 8% în luna februarie, comparativ aceeași lună a anului anterior, la peste 251 miliarde lei (53,14 miliarde euro), însă ritmul a încetinit față de luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

De asemenea, conform datelor BNR, depozitele bancare ale persoanelor fizice și juridice au crescut cu 9,1% în luna februarie, față de luna similară a anului precedent, până la 333,2 miliarde de lei.

________________________________________________________________________

Tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA) au fost publicate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiară, acestea fiind, în multe situaţii, mai mari comparativ cu cele valabile pentru semestrul anterior.

Pentru şoferii cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani care deţin autovehicule cu o capacitate cilindrică de 1.401-1.600 centimetri cubi tariful de referinţă a urcat la 908 lei, după ce au plătit în a doua jumătate a lui 2018 o primă medie de 625 de lei, cu 13% mai redusă faţă de tariful de referinţă de 716 lei, relatează ZF.

Citește și Forbes Energy: Weekly Briefing