FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu au transformat One United Properties într‑unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari prezenți pe piața locală. Acum, vor să atace și piețele externe. 

Cariera profesională și-au început-o ca bancheri de investiții, în cadrul Alpha Bank (unde s-au și cunoscut), job-uri care le-a deschis apetitul pentru investiții imobiliare, pentru ca mai apoi să treacă în echipa Bancpost. Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu cumpărau terenuri pe lângă București încă dinainte de aderarea României la NATO, însă lovitura au dat-o cu achiziționarea în plină criză (anul 2009) a unui teren pe malul lacului Floreasca cu un milion și jumătate de dolari, din propriile lor economii. Cu doar un an în urmă, terenul fusese evaluat la circa 7,8 milioane de euro. „Erau vremuri în care terenurile își dublau repede valoarea, chiar și într‑un an de zile. Ulterior am început să ne implicăm și în dezvoltarea unor blocuri de mici dimensiuni, dar în calitate de investitori”, declara anterior Victor Căpitanu. 

Însă, până să se concentreze exclusiv pe imobiliare, cei doi au fondat în 2006 casa independentă de investment banking Capital Partners, alături de Vlad Bușilă, la care s-a alăturat un an mai târziu ca partener principal și Doru Lionăchescu. Succesul de care se bucura Capital Partners a atras atenția altor jucători din piața financiar-bancară să se alăture companiei, Piraeus Bank fiind unul dintre potențialii cumpărători, care le făcuse în 2008 o ofertă de 32 de milioane de euro pentru 51% din acțiuni, deal care a picat odată cu criza financiară. 

Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu au continuat investițiile în real estate de-a lungul anilor, iar în 2011 au fondat One United Properties. Între timp, după ce au început construcția primului lor ansamblu rezidențial exclusivist – One Floreasca Lake, cu 68 de apartamente, Capital Partners resimțea efectele recesiunii, astfel că, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, dar și asociații lor, Lionăchescu și Bușilă, și-au făcut exitul din Capital Partners, pe care Banca Transilvania a preluat-o integral în 2016, într-o tranzacție a cărei valoare nu a fost făcută publică. Iar Capital Partners a devenit BTCapitalPartners.

Odată cu exitul din Capital Partners, cei doi antreprenori s-au concentrat exclusiv pe businessul One United Properties și au cumpărat terenuri poziționate în zona de nord a Capitalei – considerată cea mai scumpă și exclusivistă din țară, pe care au schițat alte proiecte rezidențiale de lux, precum Madrigalului Residence (14 apartamente), One Charles de Gaulle (33 apartamente), One Herăstrău Park (106 apartamente) sau One Herăstrău Plaza (156 apartamente). Decizie care acum, la doar un deceniu distanță, i-a dus printre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din România și aproape de 3 miliarde de lei capitalizare bursieră, intrând în top 3 cele mai mari companii antreprenoriale românești listate la Bursa de Valori București și în top 10, după capitalizarea bursieră.

De altfel, ultimul an a fost și cel mai activ din istoria One United Properties, cea mai mare realizare înregistrată fiind listarea pe piața principală a Bursei de Valori București în plină pandemie. La mijlocul verii, One United încheia cu succes operațiunea de ofertă publică primară de acțiuni (IPO), cea mai mare a unui emitent din ultimii șapte ani. În urma IPO-ului, compania a atras fonduri de aproximativ 260 de milioane de lei, ce vor fi utilizate pentru dezvoltarea afacerii. „Activăm într-o industrie în care excelența se obține prin perseverență, rigurozitate, principii. Abordarea noastră ne-a ajutat să creștem rapid, dar sănătos și să fim în pas cu tendințele internaționale. One United Properties mai are multe de spus pe piața imobiliară din România și ne dorim să creștem pentru a continua să inovăm și să dezvoltăm conceptele sustenabile în care credem”, spunea Andrei Diaconescu, cofondator One United Properties, în ziua listării. Recent, One United a fost inclusă în BET, indicele principal al pieței și în BET-TR, indicele care include și dividendele acordate de companiile din BET. Chiar în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) din luna septembrie a acestui an, acționarii companiei au aprobat plata unor dividende în valoare de 32,5 milioane de lei (0,02273 lei pe acțiune). De asemenea, a fost aprobată numirea lui Daniel Dines, fondatorul UiPath, ca invitat permanent la ședințele Consiliului de Administrație al One United Properties, care a achiziționat 5% din One United înainte de listarea sa la bursă. Totodată, în cadrul AGEA, acționarii au aprobat și majorarea capitalului social cu suma de până la 228,8 de milioane de lei și emiterea a până la 1,1 miliarde de acțiuni noi cu o valoare nominală de 0,2 lei pe acțiune. 

Compania One United este determinată să-și păstreze poziția de lider pe piața proiectelor imobiliare premium, rezidențiale și cu funcțiuni mixte, să continue evoluția pe piața proiectelor de birouri și să investească în oportunități de dezvoltare premium sustenabile în zonele exclusiviste ale Bucureștiului, dar și în alte regiuni ale țării. Astfel că, de la începutul anului a achiziționat mai multe terenuri, dar și o clădire istorică din centrul Capitalei cu 4,9 milioane de euro, pe care intenționează să o transforme într-o nouă dezvoltare de lux a companiei, sub numele de One Athénée, în urma unei investiții de 21 de milioane de euro. Aceasta este și prima dezvoltare a One United Properties care include renovarea unui monument istoric, având ca obiectiv protejarea și regenerarea patrimoniului cultural din centrul capitalei.

În zona de nord a Capitalei, One United a achiziționat în total cinci hectare de teren și se orientează și către alte orașe, precum Cluj, Timișoara și Constanța. „Demarăm unul la Mamaia în septembrie, lângă proiectul existent. Suntem în proces de a obține autorizația. Am mai cumpărat o serie de terenuri lângă. În total, sunt 5 terenuri, fiecare teren are în jur de 2.500 mp, unde vom face tot rezidențial. Vom investi în total peste 50-60 milioane de euro”, spunea Andrei Diaconescu într-o discuție recentă cu Forbes România. „Până în decembrie vom mai demara 1-2 proiecte mari. Cel mai probabil va dura trei ani finalizarea fiecăruia. Unul e medium high și unul e medium medium”, continuă cofondatorul One United Properties, companie care a înregistrat o cifră de afaceri record de 434 milioane în primele șase luni ale anului, în creștere cu 96% față de aceeași perioadă a anului 2020 și un profit net de 147,5 milioane lei, o majorare cu 267%. Tot anul acesta, One United Properties a obținut autorizația de construire pentru componenta rezidențială a proiectului One Cotroceni Park, care prevede peste 850 de locuințe și o investiție de 140 de milioane de euro, dar și pentru proiectul One Verdi Park, care va fi dezvoltat în urma unei investiții de 118 milioane de euro.

Locul 9

1,9 miliarde de lei

Andrei Diaconescu 46 de ani

Victor Căpitanu 42 de ani

București

Imobiliare

Locul 7 în ediția 2020 a Forbes 500