FacebookTwitterLinkedIn

Forbes reINVENT SUMMIT reunește cei mai reprezentativi lideri de business din România pentru a discuta despre strategiile lor de a face față contextului actual.

Iată principalele declarații din cadrul summitului:

Dan Ștefan – Cofondator Autonom, Non executive board member, profesor de management

Nu cred în motivatia care te face altcineva. Managerul nu trebuie sa motiveze, trebuie sa aibă grija sa nu demotiveze. Eu cred ca superputerea mea este ca sunt norocos. 

Care sunt cele mai grele două cuvinte din limba română? “nu știu”. De mic am fost învățat să știu. Când am început să nu știu, au fost reacții stupefiante. 

Dacă suntem genul de lideri care au curajul de a spune “nu știu”, s-ar putea ca oamenii sa ne urmeze mai cu drag. Astăzi o sa aflu lucruri și o să îmi schimb sau nuanțez niște idei și acolo cred că am învățat.

Perioadele mai volatile sunt cele mai potrivite să ne dăm seama ca s-ar putea sa nu fim pe calea cea buna. De exemplu, primul instinct. 

Avem o tendință păcătoasă să gândim lucrurile binar. Ori e bine, ori e rău. Am avut lucruri pe care le-am închis în martie 2020, am avut lucruri care au avut o creștere de două cifre. Însă noi facem o activitatea care are o reacție diferită la șocuri – unele scad, altele cresc.

Noi, ca lideri, ne spunem povești. Dăm explicații din zona talentului, chiar și a prostiei, dar minimizăm rolul contextului și a eșecului. Nu ne uităm la eșec. Cum ar fi să vedem eșecul nu ca eșec, ci a parte din învățare? 

Agilitatea, un concept foarte frumos, dar e foarte greu. Ce înseamnă? A te mișca repede și cu ușurință. Noi cum ne mișcăm? Prin autonomie la nivel de echipă. O facem repede uitându-ne la povestea asta de a lua decizii de sus în jos. Dacă lași oamenii să ia decizii, merge mult mai bine. 

Cu ușurință cred ca este foarte important cum comunicăm ca lideri în perioada asta. Foarte mult accent pe transparență, un țel comun ajută, și să construim acea bază de siguranță psihologică la nivel de echipă sau de companiei vei îndrăzni mai mult și vei deveni tu acel erou.

Anca Damour – Partener și CEO al D Craig Real Estate, Administrator ELII ELEMENT LOGISTIC INDUSTRIAL și INVESTMENT

M-am întrebat și eu care este super-puterea mea?! Și-mi aduc aminte aici cea mai de preț lecție pe care de fapt am învățat-o încă de la începutul vieții mele de adult. Și s-a întîmplat atunci când unul dintre profesorii mei de la școala din Paris mi-a atras atenția într-unul dintre teste că apreciază că am fost atentă la cursul său, că am oferit citate din diverși autori, însă este nevoit să mă depuncteze pentru că nu a înțeles care-mi e opinia despre subiectul propus de acesta. Am învățat atunci că nu trebuie să fim superficiali în nimic. Că fiecare dintre noi are nevoie de inovație. Și inovația nu este deloc complicată, ea înseamnă de fapt o schimbare profundă. Da, este adevărat, că schimbarea nu este ușoară, pentru că ne pierdem familiaritatea cu care eram obișnuiți în acest sistem. De asemenea, schimbarea ne provoacă și teamă, pentru că avem impresia că nu ne vom descurca atât de bine în noul rol. Poți face o schimbare majoră doar dacă îți dorești asta tu, cu adevărat, și nu pentru că ți-o cere ceilalți.  

Ion Schiau – Fondator Albini Prassa

Supereroul total în viața mea a fost o mamă, care a pierdut tot sub comunism, care m-a crescut singură. În Elveția, acest supererou m-a educat cu un proverb “Unui copil nu-i poți da decât două lucruri – rădăcini și aripi”

Cum se leagă aceste lucruri? Revenind în România a trebuit să reinventăm rolul nostru, ca distribuitor de ceasuri, având în vedere că industria noastră se schimbă constant în ultimii ani. Rolul retailerilor tradiționali este amenințat, online-ul ia o proporție uriașă. Suntem a treia piața pentru Tisseau din Europa de Est, după Rusia și Polonia. 

Ne reinventăm rolul și ne-am legat mai mult ce putem face mai mult pentru România. Ne reinventăm rolul ca destinație de ceasuri. Ne-am gândit să fim un partener mai mult B2C, decât B2B.

Legătura dintre moștenirea românească și ce facem zi cu zi este că am adus pe piață niște colecții unicate pentru România, legate fie de sport, fie de cultură, fie de istorie. Am reușit să facem ceasuri unice în lume care au sigla unei federații sportive. (…) 

Nu cred ca avem o putere grozavă, dar văd că avem responsabilitatea să schimbăm ceva în jurul nostru, să schimbăm comunități.

Tatian Diaconu, CEO nhood

Eu nu cred în supereroi. Cred mai mult în oameni imperfecți, pentru care ziua are 24 de ore. Cred în acești oameni care se trezesc dimineața cu temeri, care se culcă noaptea cu multe întrebări. Cred în oameni cărora le este frică de ce se întîmplă. Cred că un lider este eminamente un optimist. Un optimist nu este un tip lipsit de luciditate. Optimistul este cel care atunci când simte că nu se poate, el caută calea ca acel „nu se poate” să se transforme în „se poate”. Noi, românii avem trei mituri. Primul este acela că „nu se poate în România”, și, totuși, haideți să ne uităm câte companii românești au reușit cel puțin în 10 ani, chiar 20. O să vedem că se poate în România. Alt mit, la noi, pare că există un județ „Războieni”, în țara asta toată lumea se bate cu toată lumea: se bate Steaua cu Dinamo, antreprenorii cu corporatiștii. Nu asta este soluția – să ne batem! Soluția este să colaborăm, să ne punem la o masă și să încheiem parteneriate. Ce am învățat eu în ultimii zece ani? Am învățat că România este o țară care are potențial și oferă multe oportunități. Noi vom decide dacă fiecare individual putem să punem o cărămidă la un tot.

Ramona Jurubiță – Country Managing Partner KPMG România

Pentru mine, lecțiile cele mai importante, culmea, nu le-am luat din business, ci din pasiunile și hobby-urile mele. Vorbeam de SImona Halep, tenisul este una dintre pasiunile mele și m-a învățat multe. M-a învățat disciplină, m-a învățat să cultiv 3 abilități, respectiv gândirea, agilitatea și strategia. Când mă uit la mediul de business, este ca un teren de tenis: servești și nu știi ce se întoarce, cu ce viteză și cu ce costuri. Ce poți să faci? Să încerci să servești cât mai bine și să reacționezi cât de repede poți. 

Cum anume pot să contribui la susținerea și dezvoltarea unei societăți a cunoașterii? M-am gândit cum pot să fac acest lucru folosind rolul și compania pe care o reprezint. Toată strategia din spate s-a bazat pe 3 direcții de gândire principale – prima se referă la colaborare, a doua la încredere și a treia la formarea caracterelor. Atunci când ne-am gândit la colaborare, m-am gândit la Rachel Postman, care a inclus conceptul de economia colaborativă, Revoluția colaborativă are șanse să aibă același impact ca economia tehnologică. 

Încredere- este un cuvânt foarte dificil. Suntem peste 1.000 de colegi în firmă și au crescut o dată cu revoluția digitală. Media de vârstă este 26 de ani și este un mare atuu. Oamenii cu experiență trebuie să învețe de la tineri și viceversa. Platforma de open-performance pe care am gandit-o a avut la bază încrederea. Te bucuri când ai o colaborare directă și transparență, când ai un feedback deschis și la obiect de la angajat în ziua 1. 

Formarea caracterelor: Cu toții trăim această societate în care informația este abundentă și evident că există și foarte multă informație falsă. ATunci ne-am gândit cum am putea să gândim instrumente care să ne facă pe toți să reușim să discernem informația autentică de cea falsă. Cum putem identifica direcțiile de zgomotul de fond. Deși suntem economiști, creăm platforme de discuție în care invităm experți pentru a vorbi despre om și despre rolul omului în societate. Un alt instrument pe car el-am introdus acum câțiva ani este un board al milenialilor. Contribuția și ideile cu care au venit colegii tineri din organizație au reușit să schimbe ideile și deciziile board-ului executiv. 

Generația de supereroilor este generația tinerilor.

Bogdan Lupu – Director of Loyalty and Mobile Carrefour România

M-am născut într-o familie de măcelari, oameni care la sfârșitul zilei trebuiau să facă ceva. Familia mea a investit mult în mine și în studiile mele. Dar, ce am învățat de la ei a fost faptul că am învățat să mă adaptez și să înțeleg că la final trebuie să-mi îndeplinesc obiectivul pe care mi l-am trasat. Cumva, drumul meu m-a dus etapă cu etapă la Carrefour, astfel am ajuns să realizez proiectul Act for Good. Unul dintre cele mai vândute produse prin Act for Good este pulpa de porc, culmea acest lucru îmi aduce aminte permanent de afacerea și munca părinților mei, cumva ca să nu uit de unde am plecat – așa interpretez eu acest fapt. Vreau să punctez ceva important făcând o paralelă cu hobby-ul meu: mersul pe bicicletă. Așa este în viață, și în business. Mersul pe bicicleta reflectă foarte bine parcursul profesional. Dacă nu ești dispus și să cazi, nu ai cum să ajungi să ai și succes. Depinde doar cum te raportezi la căderile pe care le suferi. Mai mult, trebuie să recunosc că multe dintre aceste căderi au fost ca niște etape, etape în a-ți face viața, drum în business mai ușor. Sunt ca niște lecții, din care înveți cum să te adaptezi unui nou context, poate mult mai dificil, dar, care la final îți oferă încredere în forțele proprii și-și dă curajul să vrei să faci mai bine.

Ștefan Vuza – Președinte Chimcomplex

Deși chimia nu este totul, totul vine din chimie. 

Nu cred că liderii sunt supereroi. Nu îți poți propune să devii supererou, mai ales când ești foarte tânăr, însă poți să îți propui să lași o moștenire durabilă. 

Pentru proiecte mari, ai nevoie de gândire pe termen lung. Deosebirea dintre un lider și un manager este faptul că câștigul imediat nu este misiunea unui lider, iar dacă vrei să fii durabil, caută să lași o moștenire pentru generația următoare. Competiția aduce un câștig pe termen scurt. 

Diferența dintre un consultant și antreprenorul, este faptul că antreprenorul îndrăznește. Între a măsura, a da recomandări și a intra în teren și a servi face diferența și fiecare este binevenit să asiste, să creăm un scenariu complet. 

Lucrurile care par imposibile pot fi puse în practică. În mediul nostru de afaceri, dacă fiecare dintre voi îndrăzniți putem face România să fie mai bună ca dincolo, peste granițe.

Trebuie să crești în interior, tu singur, pe toate planurile, și apoi vei vedea că lucrurile din exterior o să iasă. Lucrul cu tine însuți este cel mai greu. Îți trebuie o mare ambiție să îndrăznești.

Voicu Oprean – Founder & CEO AROBS Transilvania Software

Vreau să fac o paralelă între sport și business pentru că în ambele domenii putem vorbi despre supereroi și superadaptabilitate. Acum zece ani eram concentrat 100% pe business, sportul era ceva la care priveam la televizor, iar în urmă cu zece ani am decis cu un prieten să particip la un maraton, pe care l-am finalizat, cu chiu, cu vai, dar l-am finalizat. Și acela a fost începutul meu în ceea ce privește a practica sport. Și trebuie să mărturisesc că una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat din sport este că nu trebuie să te oprești, pentru că nu știi ce mai urmează și cum te vei reporni, dacă ai decis să te oprești. Exact același lucru se întîmplă și în business. Iar, un exemplu în acest sens a fost exact perioada aceasta pandemică – mulți antreprenori au ales să încheie afacerea, să închidă porțile, să-și trimită angajații acasă. Iată că, pandemia s-a încheiat, iar mulți doresc să-și reia activitatea, e cu mult mai greu și mai dificil. Trebuie să avem încredere și să înțelegem că orice criză vine cu oportunități și că diversitatea reprezintă una dintre cheile succesului. O altă lecție importantă pe care eu am învățat-o a fost că este imperios necesar să te înconjori de o echipă de suport, de oameni de la care poți învăța, care-și sunt alături și-ți pot oferi o altă perspectivă asupra unei situații. Cred că în orice vremuri, fie ele bune sau rele, orice este posibil.

Răzvan Crișan – Cofondator & CEO Kane Group

Esența ospitalității sunt acei oameni care știu să facă ceva de foarte bună calitate. Cele mai memorabile amintiri ale noastre nu sunt legate de marile lanțuri hoteliere de cinci stele, ci de emoțiile create de o mică tavernă sau de un dish foarte bun. Asta am vrut noi să gândim, să creăm locuri unicat. 

În perioada pandemiei, aveam niște amici, medici de la Spitalul Floreasca, care ne povesteau ce li se întâmplă lor, ne povesteau cum curierii nu luau comenzi de la spital pentru că le era teamă, iar ei nu aveau voie să iasă. Atunci ne-am dat seama că putem să ne facem utili în aceasta perioadă. Am pus pe silent opiniile experților care spuneau că s-a terminat cu restaurantele. Nu s-a întâmplat așa, există o nevoie foarte mare pentru industria de ospitalitate. Am gătit 45.000 de porții de mâncare pentru spitalele bucureștene, iar sute de restaurante s-au alăturat acestei mișcări. 

Abilitățile individuale sunt foarte importante, dar trebuie să-ți pui problema cum să-i crești pe cei din jurul tău să devină la fel de buni. În spațiul românesc se aude de prea puține ori cum să-i ajuți pe cei din jur să devină excepționali. Or asta ne-a ținut pe noi uniți ca echipă: ne punem întrebarea cum putem să devenim un mediu în care oamenii să se simtă bine. 

La Mamitza închidem între 15 și 18 tocmai pentru ca colegii noștri să aibă timp să se odihnească, chiar dacă ni s-a întâmplat să mai pierdem clienți.

Veronica Savanciuc – CEO & Președinte Lowe Group România

Puterea de a te reinventa este cheia succesului. Pentru generația mea, cei dinainte de ‘89, noi a trebuit să ne reinventăm. În anii ‘90, oportunitățile au fost extraordinare și eu m-am reinventat. Eu sunt economist ca și educație. Am lucrat înainte de advertising într-o companie de curierat, iar dânșii m-au trimis la o serie de traininguri și așa am înțeles cum se construiește un business. Am început să lucrez în industria de comunicare, care de fapt nu exista. Am pornit ceva nou și am avut acest curaj și curiozitate și dorința de a face lucruri frumoase. Au venit tot felul de lucruri care ne-au făcut să ne reinventăm din nou și din nou. 

Iată-ne, după multe reinventări, nu m-am plictisit niciodată. Tot timpul a trebuit să ne reinventăm. În 2020 cu toții ne-am reinventat, iar mai mult decât atât, pentru mine este vorba de ceva ce se anunța. Dacă nu venea această pandemie, felul în care făceam business-ul înainte era trecut. Ceva trebuia să se întâmple. 

Noi ne-am dat seama înainte de lockdown și am început să ne pregătim pentru munca remote. Să muți oamenii în work from home, a fost o provocare. Ne-am dat seama că nu eram pregătiți din punct de vedere digital, oamenii erau dezamăgiți, nu știam ce se întâmplă, nu știam cum va continua relația dintre noi și clienții noștri, cu angajații noștri. A fost o reinventare anunțată. Astăzi, după doi ani în care am pus la punct perfect un sistem de lucru remote sau hibrid, în care ne-am dat seama că relația cu clienții noștri se menține chiar dacă nu suntem fizic împreună. Oamenii vor un echilibru între viața lor personală și viața de business, acum mai mult decât oricând. În industria de comunicare, care este foarte rapidă, oamenii nu mai făceau diferența între a lucru și a petrece timp cu familia. Ne-am reinventat complet. Ne-am dat seama că oamenii nu mai doresc și nu mai sunt echipați cu gândul că vin 5 zile din 5 de muncă. În servicii, în altfel de business-uri, oamenii și-au dat seama că pot lucra foarte bine de acasă și este clar pentru noi că nu ne vom mai întoarce la companie 5 zile din 5. Anul trecut am lansat conceptul work from anywhere, avem conceptul de work from home în care le acoperim oamenilor cheltuielile pentru un birou acasă. 

Toate aceste lucruri sunt moduri prin care ne-am reinventat și cred că vor rămâne de acum înainte.

Ciprian Stancu – Fondator Republica Bio

Există în fiecare dintre noi, un miracol care se întâmplă frecvent, și vorbesc aici despre faptul că milioane de celule mor în organismul nostru pentru a face loc noilor celule, tocmai pentru ca speranța noastră de viață să crească. Dacă natura a lăsat acest lucru, de ce ne este nouă frică de schimbare? De ce ne este frică să ne schimbăm? Consider că fiecare dintre noi a experimentat de câteva ori pe zi celebrul dialog intern – hai că arăt bine azi…dar vine o altă voce care spune, totuși ai pus câteva kilograme în plus. Consider că reinventarea este diferența dintre frică și curaj. Recunosc că ce m-a făcut să intru în antreprenoriat a fost dorința de a mă simți viu. Cel mai greu moment din tot ce am făcut a fost atunci când am pierdut business-ul la începuturile mele. A fost un moment dificil doar pentru că eu l-am alimentat să fie astfel, prin însuși faptul că eu îmi pierdusem total încrederea în mine. Cred că e greșit să ne focusăm pe momentul acela WOW, este important să oferim plus-valoare fiecărui moment, fiecărei clipe. Cred că secretul succesului este ca atunci când vocea fricii ne stăpânește să reușim să o reducem la tăcere.

Ana Consulea – Cofetar & Fondator Zexe Braserie și Zelato

Toată copilăria mea am vrut să fiu un supererou, aceste modele mi-au influențat viața. Mi-a luat doar 33 de ani din viață, patru afaceri, zeci de angajați, mii de ore de discuții cu echipa mea, nopți nedormite, vreo doi ani de pandemie și un psiholog bun, ca să-mi dau seama că supereroii sunt inspirați de oameni adevărați. Că avem talente care ne pot transforma în supereroii vieții noastre. Că trebuie să hiperbolizăm ceea ce avem mai bun în noi. 

Ultimii doi ani au fost grei pentru industria horeca. O primă abilitate care m-a ajutat mult, pe mine și pe echipa mea, a fost fidelitatea față de valorile noastre și ale afacerii. M-am gândit ceea ce este de făcut și m-am întors la motivele pentru care am deschis businessul, bazat pe onestitate, calitate și grija față de clienții noștri. 

A doua superputere este abilitatea de a fi foarte rapid în luarea deciziilor și de a fi dispus să schimbi macazul. După pandemie, angajările în compania noastră s-au schimbat. Acum e important ca omul să fie dispus să-și schimbe peste noapte postul pe care îl are în firmă. Lucrul acesta ajută foarte mult. 

O altă superputere este fluiditatea de a merge după client și după cererea de la momentul respectiv. Am venit cu produse adaptate situației, cum a fost la Zelato, o nouă linie de business pliată pe cererea din acel moment. Ne-am adaptat și am fluidizat modul în care vedeam produsele noastre. 

Tot o superputere este curajul de a deschide o nouă afacere în plină pandemie, de a schimba linii de business, de a ne recunoaște punctele forțe sau cele slabe.

O altă abilitate este pragmatismul. Echilibrul și analiza asupra afacerii ne-au ajutat să înțelegem cât ne putem întinde, să spunem stop atunci când este nevoie. Nu în ultimul rând, gratitudinea, pentru că nu văd mulți oameni în jurul meu care să-i mulțumească constant echipei. Asta m-a maturizat în ultimii doi ani și jumătate. 

În ultimul timp nu prea m-am mai uitat la filme cu supereroi, pentru că îi am în jurul meu.

Radu Savapol – Cofondator 5 to go

Prima reinventare a fost cand m-am mutat la Sinaia, din București, și am deschis un pub în amintirea bunicului meu. A fost un lucru bun ,a fost orașul care m-a format și mi-a dat toate satisfacțiile din industrie. Până în 2015, când eram în București, cu probleme majore pentru că businessul nu mai functiona foarte bine. Toate visurile mele erau pe marginea prăpastiei, direcția de business n-o mai vedeam, desi la Sinaia am incercat sa reinventez mereu. 

În 2015, pe 7 ianuarie, am deschis prima locație și cred că a fost prima oară și mi-am pus speranțele într-un garaj. De acolo a pornit repede, a fost un business care s-a validat, iar în primul an a fost de la agonie și extaz. Am deschis 4 francize, a fost un an nebun, un an în care ne-am pus întrebarea “ce se întâmplă?”. Trei ani de zile a fost un business de 5 lei orice produs în locațiile noastre. Cred ca a fost una dintre cele mai mari provocări ale noastre, să ieșim din acești 5 lei. După 3 ani de zile am reușit să ieșim dintr-o chestie simplă, de efect, de 5 lei, și am introdus multiplii de 5 lei. A fost o reinventare a conceptului destul de puternică și care ne-a dus la peste 300 de locații astăzi. 

O altă reinventare a fost a modului de a vinde cafeaua, paharele noastre spun o poveste. 

Am încercat… a fost o ambiție personală, am încercat să fac lucrurile altfel.  Încerc să fac lucrurile altfel. 

Felix Pătrășcanu – Managing Partner FAN Courier

Vă recomand din toată inima să aduceți oameni noi în companie. (…) Principalul obstacol care conduce contextul de acum sunt pandemia și, mai nou războiul. Am intrat să fac business ca să mă bucur de vacanțe, de o mașină bună. Recunosc, dar ajungi la un moment în care ajungi să privești altfel lucrurile, viața. Și, ajungi să înțelegi să lucrurile mărunte din viață îți aduc fericirea. Acum privind către noul context și anume conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, consider că cea mai mare lecție pe care o putem învăța este că trebuie să avem toleranță zero în ceea ce privește corupția. Revenind la tematica noastră, reinventarea – consider că pentru a te reinventa în business – înseamnă să utilizezi și să adopți un alt mod de a face business. Și mă uit la tinerii de azi, în care am observat că aceștia nu mai vizează la profit, un profit care să le genereze un trai mult mai bun, nu, ei privesc altfel – pentru că ei își doresc să facă acel business din pasiune. Acesta este viitorul mediului de afaceri al României. Așadar, haideți să nu ne mai canalizăm atenția doar pentru a ne crea insula proprie de fericire, fără să nu ne gândim și la ceilalți, fără să nu încercăm să le oferim și celorlalți o oază de fericire. Ca să ne reinventăm consider că trebuie să plecăm de la lucruri mărunte și pe care să le transformăm în normalitate. Trebuie să recunoaștem că în acest moment trăim într-un rai al antreprenoriatului.

Lorand Soares-Szasz – CEO & Founder Upriserz

Din 2017 în 2019 am petrecut doi ani de căutare, de învățare, iar în 2019 am închis compania de training pe care o aveam și am mutat totul în online. A fost greu, dar încet-încet am reușit să reconstruim totul. Apoi a venit martie 2020, când nu mai puteai face evenimente fizice. 

Această perioadă m-a învățat șase lecții. Prima, că educația face diferența, iar recurgerea la consultanți și psihologi este importantă. Este important să-i asculți pe alții. Într-o țară în care doar 1% se educă continuu, nu vă imaginați zecile de comentarii primite pe social media, de la “lăsați aburelile acestea” la “cine vă credeți ca să le spuneți altora să facă business” și altele.

A doua lecție: când ego-ul este mare, firma este mică, nu atragi oameni valoroși sau îi termini în câteva luni de zile și îi scoți din firmă. 

A treie este că trebuie să știm să ne dăm la o parte și să-i lăsăm să facă treaba. Altfel, de ce i-ai angajat? Noi trebuie să le spunem ce vrem să atingă și care sunt resursele. Altfel de ce i-am angajat? 

A patra lecție este că atunci când soția se plânge nu este neapărat rău. Pentru că a declanșat a cincea lecție: aceea că schimbările nu se fac atunci când ai dificultăți. Dacă ne reinventăm când ne este bine, putem să evităm crize. Eram compania care aveam în jur de 30.000 de oameni la seminarii. Iar când a apărut pandemia eram deja online. 

Ultima lecție este că există soluții și atunci când pare că nu există. Antreprenorii care s-au reinventat în pandemie se reinventează și în război. Ei sunt ca Waze-ul, se gândesc ce pot face pentru a nu ajunge într-un blocaj.