FacebookTwitterLinkedIn

Sustenabilitatea în sectorul imobiliar este un subiect actual, iar jucătorii din industrie fac eforturi constante pentru a se adapta.

„Avem în momentul acesta 40% din emisiile de carbon cauzate de construcțiile din întreaga lume. Se vorbește tot mai mult despre sustenabilitate și, din punct de vedere al construcțiilor, se discută încă de acum câțiva ani de ESG”, afirmă Bogdan Bălașa, director general HILS Development, dezvoltator imobiliar fondat de antreprenorul Ionuț Negoiță.

HILS Development este un jucător important pe piața imobiliară din București, orientându-se spre inovație și adaptare continuă pentru a răspunde cerințelor în schimbare ale clienților și ale pieței în general.

Compania a depășit anul acesta borna de 11.000 de locuințe construite și vândute în București. „Avem aproape 11.000 de locuințe finalizate în București și împrejurimi, în 19 ani de existență. Noi am pre-certificat recent cu standardul Green Homes proiectul Hils Sunrise, însemnând că pe toată durata proiectului se garantează sustenabilitatea față de mediu.”

Pe lângă sustenabilitatea față de mediu, la fel de importantă este și sustenabilitatea financiară, atât a proiectului, cât și a prețului produsului, în momentul în care unui cumpărător îi este pus în față un proiect, apreciază Bălașa. „Noi ne uităm la toate cifrele pentru a face un proiect sustenabil. Am spart gheața cu pre-certificarea proiectului Hils Sunrise.”

Bogdan Bălașa atrage atenția asupra necesității oferirii de beneficii celor care doresc să achiziționeze locuințe verzi, atât din partea autorităților, cât și băncilor. „Pe segmentul rezidențial, dobânzile nu sunt cu mult mai mici pentru cei care cumpără o locuință verde versus una clasică. Cred că băncile vor juca un rol foarte important. Cred că și statul are un rol foarte important. Anul trecut, de exemplu, dacă voiai să îți cumperi o mașină electrică, beneficiai de 10.000 de euro, un cuantum foarte mare, anul acesta s-a redus la jumătate. Cu atât mai mult, dacă vrei să îți cumperi o locuință nZEB, ar trebui introduse astfel de beneficii. La momentul acesta, dacă vrei să beneficiezi de un apartament clasa A, nu beneficiezi de un alt preț”, încheie Bălașa.