FacebookTwitterLinkedIn

Fondator și CEO al AROBS Transilvania Software, Voicu Oprean a devenit o figură emblematică în domeniul tehnologiei din România, cu o influență semnificativă asupra evoluției companiei și a sectorului IT din țară.

Voicu Oprean și AROBS Transilvania Software au demonstrat că inovația, viziunea strategică și angajamentul pot transforma o companie locală într-un jucător global de succes în industria tehnologică. Cu planuri de extindere și dezvoltare continuă, această poveste de succes continuă să inspire.

„În urmă cu 25 de ani, prima idee a fost «oare ce mă fac?» pentru că tocmai fusesem concediat. Apoi au apărut alte elemente, și anume zona de învățare, au fost lecții și lecții, unele nu tocmai îmbucurătoare. De exemplu, la început m-am trezit cu un partener care avea aceleași drepturi ca mine, dar cu o implicare mult mai mică. Șapte ani mai târziu, am reușit să cumpăr acțiunile sale și atunci am început o altă eră. Ultimul moment notabil a avut loc în urmă cu doi ani, atunci când am deschis acționariatul către Bursă. Am ajuns astfel într-o altă etapă, nu mai sunt singur. Suntem aproximativ 600-700 de persoane în prezent (numărul angajaților AROBS care sunt și acționari – n.red.)”, a declarat el în cadrul Forbes CEE Forum.

Cu o experiență de peste două decenii în industria tehnologiei, AROBS Transilvania Software (listată pe Bursa de Valori București sub simbolul BVB: AROBS) a devenit cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursă din România. În primul semestru din 2023, compania a raportat o cifră de afaceri consolidată impresionantă de 241,1 milioane de lei, reprezentând o creștere de 90% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Aceste performanțe au fost în mare parte atribuite strategiei de dezvoltare a companiei conduse de Voicu Oprean. Acesta a declarat: „Creșterea cifrei de afaceri se datorează atât creșterii organice, cât și aportului noilor companii achiziționate după primul semestru din 2022”.

Printre companiile achiziționate se numără AROBS Engineering, Grupul Nordlogic, Centrul de Soft GPS, AROBS Software Moldova, AROBS TrackGPS Moldova, AROBS Polska și Grupul Future WorkForce Global.

Un alt factor important în creșterea continuă a AROBS a fost contractarea de noi proiecte în domeniul furnizării de servicii software și extinderea colaborării cu clienții existenți. Deși marjele pentru indicatorii EBITDA și profit net au fost ușor sub cele vizate, ca urmare a  dezvoltării accelerate prin fuziuni și achiziții, Voicu Oprean este încrezător că, odată finalizate procesele de integrare a noilor achiziții, marjele de profit vor crește conform așteptărilor.

AROBS Transilvania Software a avut o creștere semnificativă în segmentul de servicii software, care a înregistrat o majorare de 83% față de anul precedent, contribuind cu 74% la cifra de afaceri totală. Segmentul de produse software a înregistrat și el o creștere notabilă, de 21%, datorită atragerii de noi clienți.

Una dintre realizările recente notabile ale companiei a fost lansarea AROBS Systems, o nouă linie de business care se concentrează pe implementarea serviciilor hardware și software și a produselor software pentru autoritățile contractante din sectorul public. Această divizie a generat venituri de 29,1 milioane de lei în prima parte a anului și are în plan dezvoltarea de soluții personalizate pentru a aduce valoare adăugată clienților săi.

O parte din succesul companiei pe piața de capital a fost listarea sa inițială pe piața AeRO în decembrie 2021.

Recent, pe 25 septembrie, compania a trecut în liga mare a companiilor listate la Bursă, titlurile sale fiind tranzacționate pe piața principală. Această evoluție a adus companiei o capitalizare de piață de circa 900 de milioane de lei la momentul scrierii acestui articol.

Voicu Oprean, un lider vizionar, și-a exprimat recent ambiția de a face din AROBS Transilvania Software un unicorn românesc și se mândrește cu echilibrul său între conducerea companiei și transmiterea experienței sale către viitoarele generații de profesioniști. „Ce mă inspiră pentru viitor? Clar nu vrem să ne oprim aici, vrem ca, în următorii ani, să ne luăm titulatura de unicorn românesc. Și vom ajunge acolo împreună, ca echipă.”

În viitor, Voicu Oprean își dorește să demonstreze în continuare angajamentul său față de dezvoltarea comunității academice și a industriei IT din România. „Mă gândeam – ce urmează? Cred că e momentul să ofer și eu, la rândul meu, din ceea ce am învățat, așa că voi continua să predau la Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca. Asta este ceea ce mă face pe mine să merg mai departe: echilibrul acesta între a conduce compania și a împărtăși experiența mea reprezintă pentru mine motivația principală”, afirmă CEO-ul și fondatorul AROBS Transilvania Software.