FacebookTwitterLinkedIn

Blockchain, sateliți, inteligență artificială, drone și senzori – agricultura de precizie se află la un click distanță. Trebuie doar să ne facem curaj să o utilizăm.

Creșterea culturilor se poate monitoriza de la distanță. Fermierii au acces la informații precise și în timp real despre vreme, despre fertilizanții și pesticidele care se aplică cu dronele și, nu în ultimul rând, despre umiditatea și sănătatea solului. Dacă fermierii europeni nu-și mai iau de multă vreme deciziile empiric, bazându-se doar pe experiență și cunoștințe, cei români încă sunt sceptici în a se baza mai mult pe tehnologie atunci când vine vorba despre propriile culturi.

Iar scepticismul vine, de cele mai multe ori, din partea fermierilor din garda veche.

„A oferi sfaturi celor care au avut succes de-a lungul timpului rămâne un deziderat, care nu este tocmai ușor de pus în practică, pentru că mulți fermieri percep acest lucru ca pe un discurs arogant. Deși nu este cazul. Scopul fiecăruia dintre noi este unul singur: ne dorim să evoluăm împreună”, menționează Monalisa Ungureanu, CEO AGRII România, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul agricol românesc.

Conform celor mai recente statistici europene cu privire la agricultura de precizie (aprilie 2023), România este singurul stat membru care nu a prevăzut niciun euro din bugetul PAC 2023-2027 pentru a sprijini fermierii în achiziția de tehnologie agricolă digitală. La polul opus, Belgia și-a propus ca, până în anul 2027, peste 80% dintre ferme să primească sprijin financiar european pentru digitalizare.

Practic, vorbim despre trei state membre (Luxemburg, Franța și Olanda) care nu și-au planificat bugete din PAC 2023-2029 pentru a susține eforturile de digitalizare ale fermierilor. La acestea se adaugă și țara noastră, care a stabilit că nicio fermă nu va primi bani din PAC pentru digitalizare până în anul 2029, arată datele Comisiei Europene.

Ce spune, de fapt, Planul Național Strategic al României? În materie de digitalizare, ținta urmărită de țara noastră este ca, în anul 2029, 0,03% dintre ferme să beneficieze de sprijin pentru tehnologia agriculturii digitale prin intermediul PAC.

Așadar, pentru România, digitalizarea reprezintă o prioritate de grad mediu.

„Digitalizarea reprezintă poate cel mai inovativ instrument al cărui aport benefic se poate vedea în mai toate activitățile fermierilor. De exemplu, există produse prin care fermierii văd în timp real starea culturilor lor. Astfel, fermierii își pot îmbunătăți zonele cu deficiențe și le pot regla din mers pentru a nu pierde din calitatea culturii”, conchide CEO-ul AGRII România. 

AGRII România a devenit unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul agricol românesc, începând din anul 2019. AGRII România s-a format din companiile româneşti Comfert şi Redoxim, ce au fost preluate de către grupul irlandez Origin încă din anul 2015.