FacebookTwitterLinkedIn

În era AI, realizăm cât de mult a evoluat creierul uman. Noile tehnologii ne arată, de fapt, cum ne putem controla creierul și cum îi putem îmbunătăți performanțele.

„Viitorul nu este al inteligenței artificiale, ci al creierului uman optimizat care a evoluat sute de mii de ani și pe care noi, acum, datorită tehnologiei, îl putem înțelege și îl putem face să ne asculte”, spune tranșant Costin Dămășaru, fondator & CEO Veruvis. Costin Dămășaru a studiat la Massachusetts Institute of Technology, Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership, unde a lucrat cu cercetători renumiți în domeniul îmbunătățirii performanțelor creierului, folosind tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface. Este doctor în management, licențiat în psihologie și doctorand în fizică aplicată.

„Ne aflăm în perioada de aur a înțelegerii creierului uman și a dezvoltării de proceduri de a-l augmenta. Din punctul meu de vedere, conceptul de AI se poate numi mai bine inteligență non-umană, acest concept declanșând anumite procese neuronale care ne fac să ne punem întrebări serioase referitoare la implicațiile acestuia. Suntem fani ai inteligenței artificiale și am decis să mergem într-o direcție adiacentă, a augmentării proceselor neuronale ale creierului uman. E fascinant ce rezultate poți obține.”

Cercetătorul spune că a atins performanța prin care poate ajunge la ceea ce profesorul Antonio Damsio numește ca fiind „proto-sine”.

„Aceasta înseamnă ceea ce aș fi putut ajunge dacă nu mi s-ar fi întâmplat toate relele care mi s-au întâmplat”, mai spune Dămășaru.

Misiunea sa este de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să își atingă potențialul maxim. Până acum, a ajutat peste 6.500 de oameni.

„Noi, ca oameni, suntem foarte creativi și nu ne naștem tabula rasa, creierul nostru la naștere nu e o tablă goală. Am atins punctul în care optimizăm creierul cu rezultate remarcabile”, declară Costin Dămășaru. Protocoalele de antrenament neuronal BM‑BCI pe care le dezvoltă prin compania Veruvis au capacitatea de a elibera oamenii de limitele propriilor minți, după cum spune el. „Am lansat două inovații la nivel global, care permit catalizarea proceselor neuroplastice într-un ritm absolut fascinant.”

Rezultatele cercetărilor sale vor depăși granițele țării. „Acum trei luni am primit o ofertă să vindem businessul către partenerii noștri din SUA. Am refuzat și am decis să dezvoltăm un joint-venture. Astfel, la anul începem internaționalizarea Veruvis în SUA și Orientul Mijlociu”, conchide Costin Dămășaru.

Compania Neuro Enhancement SRL, care gestionează activitatea centrului Veruvis, a avut anul trecut afaceri de 10,3 milioane de lei, de cinci ori mai mult față de anul anterior, profitul net fiind de aproape 7 milioane de lei, conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Veruvis a avut aproximativ 2.500 de clienţi adulţi până acum (sportivi de performanţă, manageri și lideri de business, precum și persoane cu diverse disfuncţii, precum  depresie sau anxietate) și circa 4.000 de copii cu diferite disfuncţii în ceea ce privește activitatea neuronală. Din această toamnă, centrul Veruvis va lansa, potrivit oficialilor, şi o academie prin care va oferi traininguri pentru a forma specialişti în soluţiile sale, dar şi cursuri pentru persoanele care vor să deprindă abilitățile necesare pentru a-și îmbunătăți performanţele creierului.