FacebookTwitterLinkedIn

La doar 25 de ani, Vlad Dascălu s-a transformat într-un adevărat erou al mountain bikingului din România.

Cu un palmares impresionant și o ascensiune fulminantă în competițiile internaționale, Vlad Dascălu a reușit deja să își lase amprenta în istoria sportului pe două roți din România.

Copilăria lui Vlad Dascălu a fost una marcată de bucuria simplă a vieții la țară, în satul Buda, lângă Fălticeni. Sportul nu a fost pe lista sa de priorități până la vârsta de nouă ani, când s-a mutat cu familia în nordul Spaniei. Primul pas în lumea competițiilor a fost un concurs de downhill, la vârsta de 14 ani. A fost singurul participant care a luat startul pe o bicicletă fără suspensie spate, o alegere care a stârnit curiozitatea multora. 

Vezi aici LISTA cu PROMOȚIA 30 SUB 30, Ediția 2023

Deși intenționa să se concentreze pe downhill, unde câștigase câteva competiții regionale, Vlad Dascălu a făcut o surprinzătoare schimbare către cross-country. Un moment crucial a fost în 2015 la Europene, când a plecat de pe poziția 86 și a terminat pe locul 6, realizând astfel că are un potențial uriaș.

2016 ar fi trebuit să fie anul în care să-și continue ascensiunea, odată cu trecerea la categoria U23, dar a fost un an dificil, marcat de probleme de sănătate. Cu toate acestea, sportivul a rămas în top 10 la competițiile spaniole și a dominat Campionatul Național al României în echipa Dinamo Bikexpert. Dascălu a reușit să obțină un titlu de Campion Național în 2017, precum și trei locuri 5 în Cupa Mondială, un lucru fără precedent pentru un mountain biker român.

Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

În 2018, Vlad Dascălu s-a alăturat echipei spaniole Brujula Bike și a obținut primul său rezultat mare. După un loc 25 în prima etapă de la Albstadt, a câștigat una dintre cele mai celebre etape de Cupă Mondială la Nove Mesto, făcând istorie. În 2019 s-a clasat pe locul 2 în prima etapă de Cupă Mondială la Albstadt. A urmat o serie de victorii în Cupa Mondială, iar, în cele din urmă, a devenit liderul la general. Cu toate acestea, cel mai important moment a fost câștigarea Campionatului Mondial de la Mont Sainte Anne, un traseu dur și plin de provocări. Anul l-a încheiat cu ultima etapă de Cupă Mondială de la Snowshoe, în Statele Unite, unde a terminat pe locul 4. În 2020, a trecut la categoria Elite și s-a alăturat echipei Trek-Pirelli. A devenit în acel an campion național XCO Elite, în cursa de la Câmpulung Muscel. Un an mai târziu, obține locul 2 la Cupa Mondială de MTB de la Snowshoem, iar în 2022 se clasează pe locul 2 la Cupa Mondială de la Nove Mesto.

În 2023, Dascălu a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de la Cracovia, în proba de cross-country, singura probă olimpică din cadrul mountain bikingului. Succesul său îi deschide, astfel, drumul către calificarea la JO de la Paris. În ediția trecută, Tokio 2021, a obținut locul 6 la cursa de mountain bike. De asemenea, cea mai recentă realizare a sportivului este locul 3 în etapa de mountain bike XCO de la Les Gets din septembrie 2023. La doar 25 de ani, viitorul lui Vlad Dascălu arată bine.

Foto: profimediaimages.ro