FacebookTwitterLinkedIn

Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat în mai multe exploataţii din localitatea Sălsig.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş, Dănuţ Ioan Crişan, boala a apărut ca urmare a nerespectării măsurilor de biosecuritate.

„Primele semnale au apărut în data de 05.07.2024 când medicul veterinar de liberă practică din localitatea Sălsig a prezentat probe de organe recoltate de la o scroafă gestantă moartă. În aceeaşi zi Laboratorul DSVSA Maramureş a evidenţiat prin tehnica PCR-prezenţa genomului viral. În gospodăria respectivă au fost ucişi încă 16 porci. În data de 09.07.2024, medicul veterinar, recoltează probe de sânge de la porcii bolnavi din alte două exploataţii din vecinătatea focarului primar. PPA se confirmă şi pe aceste două probe, porcii din exploataţiile respective (16 capete într-una şi 3 capete în cealaltă) fiind ucişi. Boala se extinde în continuare astfel că în data de 15.07.2024 sunt diagnosticate încă două focare ( o exploataţie cu un porc şi o altă exploataţie cu doi porci). Toţi porcii din exploataţiile în care a fost confirmată prezenţa bolii au fost ucişi.Într-un singur caz de sacrificare de necesitate s-a reuşit identificarea şi denaturarea cărnii”, a explicat Dănuţ Ioan Crişan.

Ancheta epidemiologică efectuată de reprezentanţii DSVSA Maramureş relevă ca posibile surse de contaminare: nerespectarea măsurilor de biosecuritate în exploataţii; mişcarea animalelor între exploataţii în scopul montei naturale (scroafele sunt transportate în vederea montării naturale într-o altă exploataţie); utilizarea/înstrăinarea cărnii rezultate din sacrificările de necesitate a porcilor cu semne de boală.

Totodată, urmare a declarării PPA în localitatea Sălsig s-au impus măsuri de restricţie a circulaţiei animalelor şi cărnii de porc în zona de protecţie ce include localităţile Sălsig, Gârdani, Lucăceşti (o rază de 3 km în jurul focarelor) şi s-a stabilit o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, incluzând localităţile: Dăneştii Chioarului, Rodina, Mireşu Mare , Tohat Fărcaşa, Asuaju de Jos, Fersig, Pribileşti, Tulghieş, Remeţi pe Someş, Ariniş, Mânău, Sărbi, Tămaia, Urmeniş, Mogoşeşti, Buzeşti, Tămăşeşti, Chelinţa, Asuaju de Sus, Iadăra, Satulung, Arduzel parţial Someş Uileac-parţial, Ţicău-parţial din judeţul Maramureş şi localităţile Bârsău de Jos, Bârsău de Sus din judeţul Satu Mare.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.