FacebookTwitterLinkedIn

Fondul Monetar Internațional (FMI) și agenția de rating Moody’s au criticat noua strategie economică a Marii Britanii, în timp ce investitorii se pregătesc să vadă ravagii în piețe, ca urmare a acțiunilor “semnificative” promise de Banca Angliei. Intervenția FMI – de obicei rară – a adăugat presiune și mai mare pe ministrul de finanțe, Kwasi Kwarteng, pentru a reevalua o politică ce a determinat un colaps al activelor britanice și care a crescut costurile împrumuturilor pentru Marea Britanie, potrivit Reuters. Intervenția FMI a semănat frământări și în piața imobiliară, care vin cu amenințări ale posibilelor scăderi abrupte în prețurile caselor.

Ieri lira sterlină a căzut cu 0.5%, la $1.067, și randamentele la titlurile pe 20 și 30 de ani emise de guvern au ajuns la 5%, cel mai mare nivel din ultimii ani. Cea mai recentă criză care a lovit Marea Britanie a avut începutul vineri, când Kwarteng și premierul Liz Truss și-au comunicat viziunile de readucere în funcțiune a doctrinelor Thatcherite și Reaganomics, care înseamnă, în esență, tăieri abrupte ale taxelor și de-reglementări care să scoată economia țării din anii de creștere stagnantă.

FMI a spus că propunerile emise de aceștia, care au determinat căderea imediată a lirei sterline la cel mai de jos nivel al tuturor timpurilor – luni era $1.0327 – vor crește inegalitatea, cu probabilitate mare. “Dată fiind presiunea inflației din multe țări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm în acest context implementarea pachetelor fiscale mari și nețintite, iar politica fiscală nu trebuie să fie contradictorie scopurilor politicii monetare,” a spus un purtător de cuvânt al FMI, potrivit Reuters. 

Jim Reid, strateg cercetător la Deutsche Bank, a descris această “mustrare” a FMI drept o “sâcâială”.

Într-o declarație a Moody’s, intențiile anunțate vineri de premierul britanic și de ministrul de finanțe cu privire la tăierile de taxe, nefondate, sunt din categoria “credit negativ” pentru Marea Britanie. “Un șoc de lipsă a încrederii care vine din credibilitatea strategiei fiscale a guvernului a rezultat în costuri structurale mai mari ale finanțării, care ar putea să slăbească permanent rating-ul Marii Britanii,” a spus Moody’s.

FMI așteaptă ca bugetul pe care îl va prezenta Kwarteng în 23 noiembrie să ofere “o oportunitate pentru guvernul Marii Britanii de a prezenta programe mai țintite, care să includă reevaluarea măsurilor de tăiere a taxelor, mai ales a celor care aduc beneficii celor cu venituri mari.”

Purtătorul de cuvânt al lui Kwarteng a spus “Ne concentrăm pe a crește economia, așa încât să creștem standardele de trai pentru toată lumea”.

Economistul șef al Băncii Angliei, Huw Pill, a spus că este foarte posibil ca banca centrală să anunțe în noiembrie o creștere  “semnificativă” a ratelor dobânzii.