FacebookTwitterLinkedIn

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat că va discuta cererea Ucrainei de finanțare de urgență, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, în cadrul consiliului său de administrație de săptămâna viitoare, și  că este în discuții și cu autoritățile din Moldova cu privire la opțiunile de finanțare.

FMI a declarat că războiul din Ucraina determină deja creșterea prețurilor la energie și cereale. „Deși situația rămâne extrem de fluidă și perspectivele sunt supuse unei incertitudini extraordinare, consecințele economice sunt deja foarte grave”, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

„Războiul în curs și sancțiunile asociate vor avea, de asemenea, un impact sever asupra economiei globale”, a avertizat ea, adăugând că această criză generează o undă de șoc asupra inflației și activității economice, într-un moment în care presiunea prețurilor era deja mare.

Pe lângă pierderile umane, Ucraina se confruntă cu importante pierderi economice, cu drumuri, poduri și clădiri distruse, porturi și aeroporturi închise.

Consiliul va lua în considerare cererea Ucrainei de finanțare de urgență, de 1,4 miliarde de dolari încă de săptămâna viitoare. Ucraina are, de asemenea, la dispoziție 2,2 miliarde de dolari până în iunie, în cadrul unui acord stand-by existent, a declarat FMI săptămâna trecută.

Moldova și alte țări cu legături economice strânse cu Ucraina și Rusia sunt, de asemenea, expuse unui risc mare de deficit și întreruperi în aprovizionare, a spus FMI. În prezent, se discută și opțiunile de finanțare ale Moldovei, care a solicitat creșterea și reeșalonarea actualului său împrumut de la FMI, de 558 de milioane de dolari, pentru a acoperi costurile crizei actuale.