FacebookTwitterLinkedIn

Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat că observă riscuri semnificative ca inflaţia să rămână ridicată sau să accelereze în multe economii emergente, şi a solicitat băncilor centrale să menţină înăsprirea politicii monetare.

Oficialul FMI a spus că pieţele sunt probabil „prea optimiste” în legătură cu durata necesară pentru scăderea inflaţiei în economiile emergente.

Gita Gopinath: „În pofida semnelor încurajatoare, sunt îngrijorată că presiunile asupra preţurilor par adânc înrădăcinate în multe economii şi riscurile la adresa majorării inflaţiei sunt semnificative.

Băncile centrale trebuie să menţină în continuare înăsprirea politicii monetare şi să recunoască că o înăsprire insuficientă a politicii monetare acum ar putea necesita decizii chiar mai dureroase în viitor. Aceasta este o lecţie învăţată în perioada în care se înregistra o inflaţie ridicată, în anii 1970, şi se aplică foarte mult astăzi”, conform Agerpres.

Gopinath a precizat că este mai puţin optimistă decât pieţele privind scăderea inflaţiei în economiile emergente, ţinând cont că inflaţia a fost neaşteptat de ridicată şi de persistentă, şi deseori a crescut mai rapid decât se estima.