FacebookTwitterLinkedIn

Ce cuvânt caracterizează cel mai bine anul 2021?

Necunoscutul – mai exact, anul 2021 a fost despre cum transformăm „necunoscutul” în aliatul nostru principal, în timpuri atât de provocatoare.

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2021? (pandemia, criza economică, criza de materii prime, inflația, forța de muncă, criza guvernamentală, altele).

Pandemia a însemnat pentru noi mult mai mult decât o criză sanitaro-economică. La începutul pandemiei echipa THETA se reconstruia, așadar, la momentul actual echipa THETA este formată din oamenii potriviți etapei în care suntem acum, și care îsi aduc aportul zilnic la consolidarea echipei, indiferent de provocări. Atât din punct de vedere uman-indiviual dar și la nivel organizațional – ca întreg, am resimțit puternic “necunoscutul”, lipsa de control și de siguranță. Motive de îngrijorare le-am considerat: criza de materii prime și produse finite care ne-au impactat predictibilitatea pe business plan iar bugetările și ofertele au suferit deviatii de budget, din cauza disponbilităților reduse și a întârzierilor de comenzi din partea furnizorilor. Lipsa forței de muncă calificată reprezintă în continuare un impediment, pe lângă cele menționate mai sus.

Care sunt rezultatele activității companiei/ grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

La momentul actual suntem în linie cu ce am estimat la începutul anului, mai exact am estimat că vom încheia anul cu o cifră de afaceri de 12 mil EUR și cel mai probabil vom încheia cu 10 mil EUR, cea mai mare parte provenind din producția și execuția de mobila custom-made, în fabrica proprie de producție. Până în prezent, în cei peste 12 ani de activitate, am livrat cu succes proiecte cumulate de peste 350.000 mp de spații interioare livrate la timp: 920 spații birouri, 510 spații comerciale, 120 spații HoReCa (proiecte complete sau cu componentă parțială de design și amenajare interioară & fit-out) pentru mari companii locale și multinaționale din toate sectoarele.

Zona medicală este evident una care necesită mai multe investiții în contextul actual; noi am livrat în ultimii doi ani produse și servicii pentru proiecte de clinici medicale locale precum Enayati Medical Center, clinicile MedEuropa Medical din Oradea, Constanța & Brasov iar, la nivel internațional, am semnat anul acesta un contract pentru un proiect complex – spitalul Grand Hôpital De Charleroi din Belgia (20.000 mp), pentru care vom livra integral în următorii doi ani mobilierul custom-made.

Pentru noi a fost un an bun, însă cu provocări mari, ne-am învățat lecțiile, prețioase dealtfel, din anul 2020, ne-am reorganizat și suntem conștienți că va trebui să ne adaptăm și schimbărilor ce vor veni post-pandemie.

Care au fost motivele de satisfacție sau de optimism în 2021?

Cel mai satisfăcător este să ne uităm în urmă și să vedem că am trecut cu bine până acum toate provocările și că de fapt anul 2021 reprezintă anul cel mai bun din istoria THETA, putem spune că vom trece pragul psihologic de 10 mil EUR, în ciuda tuturor provocărilor și incertitudinilor. De asemenea, am început și vom finaliza curând fabrica nouă de producție din apropierea Bucureștiului, cu o suprafată de 5.000 mp, pe un teren de 20.000 mp.

Cum caracterizați mediul privat de afaceri din România în anul 2021 în privința rezilienței și dinamicii? Argumentați.

Criza politică recentă și situația actuală din sectorul medical și al sănătății naționale, se reflectă negativ și asupra mediului de afaceri actual din Romania, lucru care este cel puțin îngrijorător pentru viitorul apropiat, și nu numai. Anul 2021, precum și anul 2020 au fost ani provocatori și fără precedent în Romania și în sectorul privat. Modul de lucru hybrid abordat de majoritatea companiilor, creșterea preturilor pentru anumite servicii și produse, implicit și creșterea inflației, sunt câteva consecințe ale pandemiei. Provocarea a fost cuvântul de ordine în fiecare zi, iar oamenii de afaceri au fost testați constant din punct de vedere al rezilienței, aceștia au încercat să se adapteze din mers dar mare parte din ei nu au fost pregătiți și drept urmare au fost nevoiți să-și închidă afacerile. Infuzia mare de capital din piața imobiliară a fost un lucru pozitiv dar marea provocare a fost respectarea termenelor și a prețurilor contractate. În egală măsură, un aspect important este capacitatea antreprenorilor de a avea un dialog, iar fiecare parte implicată să fie maleabilă pentru a duce contractele și proiectele la bun sfârșit. Reziliență noastră în anul 2021 a constat în capacitatea de adaptare rapidă la schimbare și de a transforma “necunoscutul” în aliatul nostru, demonstrând că ieșirea din zonă de confort, cunoscută cumva înainte de pandemie, poate fi văzută și drept un catalist de schimbare și transformare în bine.

Care sunt deciziile bune pe care le-a făcut guvernul pentru încurajarea și susținerea mediului de afaceri din România în anul 2021?

Mediul privat de afaceri din Romania a fost lovit atât de pandemie cât și de instabilitatea politică din Romania. Ajutorul acordat de Guvern nu a fost unul pe măsura problemelor și nu a încurajat reziliența companiilor private decât parțial. Multe domenii au fost neglijate dar sperăm ca prin nou PRRN (Public Record Retrieval Network) să se acorde un mai mare sprijin companiilor private.

Care sunt lucrurile pe care trebuia să le facă, dar nu le-a făcut?

Asteptările noastre considerate drept sprijin sau măsuri bune luate de Guvern în contextul actual ar consta în stimularea antreprenorilor prin relaxarea fiscalității, scăderea impozitelor și taxelor, relansarea Măsurii 3, transparența în atribuirea resurselor provenite din fonduri europene, susținerea tuturor afacerilor, nu numai a celor din anumite sectoare.