Cautare
, Forbes Staff

Industrie |
|

#Flashback 2018: Sectorul energetic, între dispute și schimbări

Piața de energie din România a fost și în 2018 un subiect fierbinte, generând dispute interne, mai ales în contextul dezbaterilor privind exploatarea gazelor din Marea Neagră și a schimbărilor de management din marile companii ce activează în acest sector.
 aboneaza-te
energie-energy-utilities-utility-utilitati

Legea offshore, cel mai fierbinte subiect din 2018

După o lungă perioadă de ample dezbateri care au adâncit clivajele politice și sociale din România, președintele României a promulgat Legea Offshore, prin care se reglementează din punct de vedere fiscal operațiunile de explorare și producție din Marea Neagră. Cu toate acestea, mai mulți parlamentari au susținut deja că este nevoie de schimbarea legii, aspect ce amplifică incertitudinile în cadrul companiilor implicate în explorări, care nu au luat încă o decizie prvind investițiile pe care ar urma să le facă în Marea Neagră.

Potrivit noii legi, sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare se colectează într-un cont special, utilizat pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemului naţional de transport gaze naturale, precum şi pentru finanţarea altor investiţii. Legea prevede că toate companiile implicate în operaţiuni de producţie în perimetrele offshore ale României vor fi obligate să vândă cel puţin 50% din producţia de gaz anuală în ţară. Companiile vor putea să îşi deducă investiţii de maxim 30% din impozitul pe veniturile suplimentare și au obligaţia ca cel puţin 25% din numărul mediu anual de angajaţi să fie cetăţeni români cu rezidenţă fiscală în România.

Legea a nemulțumit și unele companii petroliere, iar Asociația Română a Concesionarilor din Marea Neagră a atras atenția că legea afectează principiul stabilității, introduce noi taxe şi impune companiilor anumite condiţii privind modul în care acestea îşi vor vinde producţia.

Unii dintre cei mai importanți jucători din Marea Neagră sunt ExxonMobil și OMV Petrom, iar cele mai bogate resurse se regăsesc în blocul Neptun, unde ar exista zăcăminte de gaze de până la 84 de miliarde de metri cubi.

Cei mai mari jucători din energie și-au schimbat conducerile

Christina Ver­chere a devenit primul manager străin care ajunge la conducerea OMV Petrom, singurul producător local de petrol și gaze. Aceasta a înlocuit-o pe Mariana Gheorghe, care a deținut pentru 12 ani funcția de director general al OMV Petrom. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Aceasta nu a fost singura schimbare în managementul companiilor din energie. Corina Popescu a fost numită director general interimar al Electrica, după ce Dan Cătălin Stancu a renunțat la funcție. Tot la Electrica, Valentin Radu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului de Administrație, pentru un mandat de un an.

Schimbări au avut loc și la Romgaz, cel mai mare producător şi principalul furnizor de gaze naturale din România, unde Adrian Volintiru a fost numit director general. În plus, Grupul CEZ are de la începutul lunii august un nou director executiv, în persoana lui Ondrej Safar.

Alte schimbări de management au avut loc și la rafinăria Petrotel Lukoil.

KazMunayGas și statul român au înființat Fondul de Investiții în Energie kazah-român

KMG International, care deține Rompetrol, și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută de Ministerul Energiei, au parafat acordul prin care înființează un fond de investiții româno-kazah cu scopul dezvoltării proiectelor în sectorul energetic.

Fondul kazah-român estimează că în următorii 7 ani vor fi făcute investiții de 1 miliard de dolari. Statul român deține 20% din acțiunile fondului, iar KMGI 80%.

KMGI a identificat cel puțin două proiecte majore ce pot fi dezvoltate prin intermediul Fondului kazah-român, cu o valoare a investițiilor ce depășește 200 de milioane de dolari și care vor produce un impact pozitiv asupra economiei României, în mod special datorită faptului că vor fi create aproximativ 2.000 de noi locuri de muncă. Unul dintre proiecte vizează construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât oraşul Năvodari, cât şi rafinăria Petromidia. Valoarea investiţiei se ridică la 120 milioane de dolari, estimâdu-se că proiectul va fi finalizat în patru ani din momentul demarării. Un alt proiect vizează extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării Rompetrol pe piața locală.

Lansarea dezbaterilor pe tema strategiei energetice

Anul acesta, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul strategiei energetice 2018-2030. Printre principalele obiective cuprinse în document se numără, finalizarea Grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavodă, realizarea Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, realizarea Grupului de 600 MW de la Rovinari, sau realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu-Măgurele-Nicopole.

Distribuție Oltenia a lansat prima stație electrică de transformare greenfield din aria sa de distribuție

Distribuție Energie Oltenia a inaugurat Stația electrică de transformare 110/20 kV pentru Zona Industriala de Est Craiova (ZIEC), prima lucrare de tip greenfield din Oltenia care are rolul de a îmbunătăți calitatea distribuției de energie, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Proiectul a fost realizat într-un termen de 17 luni și a avut o valoare totală de 5,52 milioane euro (CAPEX), din surse proprii. Stația ZIEC este a două cea mai amplă investiție din istoria operatorului Distribuție Oltenia, după modernizarea stației Craiova Centru și ilustrează misiunea companiei de a deveni un partener local puternicsusținând planurile de dezvoltare ale regiunii. Stația a fost realizată cu sprijinul autorităților publice locale: Consiliul Județean Dolj, Instituția Prefectului Județului Dolj, Primăria Municipiului Craiova și Primăria Comunei Ghercești.

Romgaz construiește o nouă centrală pe gaze

În 2018, Romgaz a anunțat construcția unei noi centrale pe gaze, ce va fi situată la Iernut. Lucrările vor fi încheiate în 2020, iar investiția totală depășește 268 milioane de euro. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii. Centrala va avea o capacitate de 430 MW, va asigura energia necesară pentru circa un milion de locuințe și va consolida poziția Romgaz pe piața de energie.

GSP Offshore SRL obține un nou contract

Black Sea Oil & Gas SRL împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International B.V. au acordat firmei GSP Offshore SRL, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, contractul de antrepriză generală pentru proiectul Midia. Contractul include toate lucrările offshore și onshore constând în serviciile de proiectare, achiziție, construcție, instalare și punere în funcțiune, precum și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia, localizat în platforma continentală a Mării Negre aparținând României.

Citește și #Flashback 2018: Servicii financiare

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii