Cautare
, Forbes Staff

Bani și Investiţii |
|

#Flashback 2018: Servicii financiare

Anul 2018 a adus cea mai importantă schimbare în sistemul bancar local. Banca Transilvania a devenit cel mai mare grup bancar din România, devansând ocupanta „tradițională“ a acestui loc, BCR.
shutterstock_552445588

Inevitabilul s-a produs

În urma achiziției Bancpost, Banca Transilvania a ajuns cel mai mare grup bancar din România, depășind pentru prima oară ocupanta „tradițională“ a acestui loc, BCR. Anii de după criză au adus evoluții complet diferite pentru cele două bănci. Dacă BCR a avut o evoluție modestă cu urcușuri și coborâșuri, Banca Transilvania, aflată la finele anului 2008 pe locul șapte în topul celor mai mari bănci după active, a crescut permanent. Astfel, de la circa 17 miliarde de lei în 2008, Banca Transilvania a fost cel mai dinamic jucător din top zece și a ajuns, la nivelul grupului, la active de peste 75 de miliarde de lei, după primul semestru al acestui an.

La evoluția remarcabilă a Băncii Transilvania a contribuit atât dezvoltarea organică a grupului, cât și achizițiile efectuate de-a lungul timpului, de la un portofoliu de credite de la Bank of Cyprus, până la jucători de top precum Volksbank (valoarea totală a acestei tranzacții se ridică la 711 milioane de euro) sau Bancpost. De altfel, urcarea pe primul loc în piaţa bancară locală a grupului Banca Transilvania a fost posibilă tocmai în urma achiziţiei Bancpost, ale cărei rezultate financiare sunt incluse în raportările aferente acestui prim semestru din 2018. Grupul Eurobank a semnat vânzarea Bancpost spre finalul anului 2017, iar aprobările necesare au venit în luna martie din 2018, urmând ca operațiunile Bancpost să fie integrate în cadrul Banca Transilvania până în primul trimestru al anului viitor. Pe lângă rezultatele Bancpost, în situaţiile financiare ale grupului Banca Transilvania sunt incluse şi rezultatele diviziilor de leasing şi credite de consum ale Eurobank, precum şi cele ale băncii pe care Banca Transilvania o deține în Republica Moldova, Victoriabank. Tot în acest an, Banca Transilvania a ajuns să dețină peste 44% din Victoriabank, după ce a cumpărat încă 5,4% pentru 25 de milioane de lei. De asemenea, reprezentanții BT susțin că, în perioada 2014–2018, banca a devenit una dintre cele mai mari 100 de bănci din Europa.

Majorare

 La jumătatea anului, Erste Group Bank AG (Erste Group), acționatul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), a doua cea mai mare bancă din România, în funcție de active, a ajuns la un acord cu SIF Oltenia, acționar minoritar la BCR, pentru achiziționarea întregii sale acțiuni de 6,29% sau a 1023.534.303 acțiuni în BCR, pentru 140 de milioane de euro.  Astfel, ca urmare a tranzacției BCR este evaluată la 2,22 de miliarde de euro (aproape 10,4 miliarde de lei).

Amendă record

Consiliul Concurenţei a amendat nouă asigurători şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu 246,74 milioane de lei (53,05 milioane de euro) pentru coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Sancţiunile au fost date pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), potrivit autorităţii.

Cea mai rapidă creștere

Start-up-ul fintech Revolut, a obținut licența bancară europeană și are în plan să pună la dispoziția utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua credite și de a tranzacționa acțiuni fără comision. Licența bancară va permite utilizatorilor să își depună salariile direct în Revolut, iar depozitele vor fi garantate până la 100.000 de euro prin Schema Europeană de Garantare a Depozitelor. De asemenea, Revolut va începe să lucreze pentru a permite descoperiri de cont (overdraft) și împrumuturi, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.

Revolut a ajuns în acest an la aproximativ 115.000 de utilizatori în România. Astfel, țara noastră ocupă locul 4 în topul piețelor Revolut cu cea mai rapidă creștere, după Marea Britanie, Franța și Polonia.

Românii folosesc Revolut în principal pentru plăți cu cardul, online și la comercianți, dar și pentru transferuri de bani. Principalii comercianți unde utilizatorii români plătesc folosind cardurile Revolut sunt Carrefour, Auchan, McDonalds, Ali Express, Inmedio, Uber, și Taxify.

Revolut deschide astăzi între 8.000 și 10.000 de conturi curente zilnic, iar utilizatorii tranzacționează lunar peste 4 miliarde de dolari. Veniturile Revolut au crescut de cinci ori anul trecut, iar compania a atins pragul de rentabilitate în luna decembrie 2017.

Sergiu Oprescu, reales în funcția de președinte al Consiliului Director al ARB

Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţă în luna mai a votat noua componenţă a Consiliului Director ca urmare a expirării mandatelor unor membri.

Conducerea Consiliului Director al ARB este asigurată de Sergiu Oprescu (Alpha Bank), care a fost reales în funcția de președinte al Consiliului Director, pentru al doilea mandat, iar Luminița Delia Runcan a fost desemnată ca vicepreședinte. Radu Ghețea ocupă funcția de Președinte de onoare al ARB, iar conducerea executivă a ARB este asigurată de preşedintele executiv, Florin Dănescu. În plus, au fost aleși ca membri Francois Bloch (BRD – Groupe Societe Générale), Mihaela Bitu (ING Bank România), Dan Sandu (Intesa Sanpaolo Bank), la care se adaugă membrii existenți – Cornel Theodor Stănescu (Marfin Bank România) și Ion Popovici (Leumi Bank).

Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani. ARB reprezintă întreaga piață bancară formată din 36 de bănci active ca persoane juridice române sau străine în sectorul financiar.

Digitalizare

La începutul anului, ING România anunța un nou model operaţional ce urma să fie implementat în 33 de sucursale şi integrarea serviciilor bancare pe platformele sale digitale. Banca a realizat pe parcursul anului tranziția către un model digital de tip self-service. Prin urmare, în luna noiembrie anunța închiderea casieriilor la nivel naţional şi seria de noi servicii disponibile pentru clienţi. Principalul canal de tranzacţionare al clienţilor ING cu banca este Home Bank, cu aproape 80% dintre clienţii ING care au activat serviciul de internet banking. 80% dintre aceştia l-au folosit exclusiv de pe telefonul mobil, iar 99% dintre tranzacţiile de bază făcute de clienţii ING (plăţi sau transferuri din internet banking sau cardul online) erau făcute pe canale online.

Continuitate

În luna aprilie a acestui an, acționarii Băncii Transilvania au ales Consiliul de Administrație, în cadrul Adunării Generale a acționarilor, cei șase membri obținând un mandat pentru o perioadă de patru ani. Componența Consiliului de Administrație al băncii este următoarea: Horia Ciorcilă (președinte) și membrii Ivo Gueorguiev (Marea Britanie), Thomas Grasse (Germania), Doru Lionăchescu, Costel Ceocea, Vasile Pușcaș și Mirela Bordea.

Grupul grec Vardinogiannis a finalizat achiziția Marfin Bank

Grupul grec Vardinogiannis a finalizat, în luna iulie, achiziția Marfin Bank, în urma primirii avizului favorabil din partea Băncii Naționale a României (BNR).

Grupul Vardinogiannis operează în mai multe industrii, precum energie (rafinării, lanț de benzinării, gaze naturale și electricitate), transport maritim și media.

Marfin Bank are 30 de sucursale și un volum al activelor de aproape 2 miliarde lei. În 2017, banca a înregistrat un profit net de 5,7 milioane lei.

Pireus devine First Bank

După o activitate de 18 ani, Pireus Bank România a devenit oficial First Bank, prin preluarea de către J.C. Flowers, unul dintre liderii domeniului de private equity.

Pe 28 Iunie 2018, Piraeus Bank România a fost achiziționată de către JCF IV Tiger Holdings S.àr.l., entitate aparținând grupului JC Flowers & Co. Este prima investiție pe care fondul o face pe piața din România și în Europa Centrală și de Est. Fondat in 1998, J.C. Flowers a investit peste 15 miliarde de dolari capital în 52 companii de portofoliu, în 17 țări, fiind dedicat investițiilor globale în industria financiară.

First Bank România operează prin 100 de unităţi bancare, are 1.200 de angajaţi şi aproximativ 130.000 de clienţi activi. La finele anului trecut, era pe locul 11 în topul băncilor din perspectiva activelor, cumulând active în valoare de aproximativ 6,44 miliarde de lei, echivalentul unei cote de piață de 1,51%.

Alpha Bank urmează să lanseze un program de obligațiuni ipotecare

Adunarea Generală a Acţionarilor Alpha Bank România a aprobat programul de lansare a obligaţiunilor ipotecare, cu un plafon maxim al principalului de 1.000.000.000 euro (sau echivalentul în alte valute), momentul fiind o premieră pe piaţa din România.

Reprezentanții Alpha Bank România susțin că lansarea în peisajul financiar din România a obligațiunilor ipotecare poate aduce beneficii esențiale pentru economie, printre care se numără: îmbunătățirea procesului de gestionare a activelor și pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadențelor dintre împrumuturile acordate și sursele de finanțare atrase; scăderea costurilor de finanțare pentru creditele ipotecare; creșterea gradului de intermediere financiară, prin atragerea de economisire externă; dezvoltarea pieței locale de capital.

Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, precum şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. Potrivit Legii nr. 304/2015, aceste obligaţiuni sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii