Cautare
, Forbes Staff

Industrie |
|

#Flashback 2018: Industrie

2018 a fost anul în care două companii românești au reușit să obțină râvnitul statut de unicorn, dar și un an plin de tranzacții și achiziții în industria locală.
Locul 9 -  Charles Koch, CEO Koch Industries,  80 de ani, căsătorit, 2 copii, 39.6 miliarde de dolari , Wichita, Kansas, SUA

Liberty achiziționează combinatul siderurgic de la Galați

Grupul britanic Liberty, parte a Alianței mondiale GFG aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunțat un acord condiționat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, printre care și ArcelorMittal Galați. Grupul a convenit achiziționarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal din Galați, România și Ostrava din Republica Cehă, precum și laminoarele de la Skopje din Macedonia și Piombino din Italia.

UiPath sparge gheața

În luna martie a acestui an, UiPath a devenit primul unicorn românesc (companie din tehnologie a cărei valoare depășește 1 miliard de dolari). Compania fondată în 2005 de către Daniel Dines (CEO) și Marius Tîrcă (CTO), a reușit această performanță după ce a atras o rundă de finanțare, de 153 de milioane de dolari, care a ridicat evaluarea companiei la 1,1 miliarde de dolari. Ulterior, UiPath a primit o nouă finanțare, în valoare de 265 de milioane de dolari, fiind evaluat la 3 miliarde de dolari. Compania are sediul central în New York și este prezentă în 14 țări din Europa, America de Nord și Asia. De la înființare, UiPath a primit finanțări de peste 400 milioane de dolari de la investitori importanți, care au pariat pe giganți precum Facebook și Google. Compania se așteaptă să încheie anul 2018 cu peste 1.700 de angajați și cu operațiuni de business în 30 de birouri din 16 țări. Compania fondată de Daniel Dines și de Marius Tîrcă a anunțat în iulie că și-a crescut venitul anual recurent de la 1 milion de dolari la 100 milioane. UiPath are acum mai mult de 1.800 clienți globali și adaugă la această listă 6 noi clienți de tip enterprise pe zi. Compania estimează că venitul anual recurent să crească de peste 4 ori la sfârșitul anului 2018, în comparație cu finalul lui 2017.

eMAG, al doilea unicorn

eMAG a atins recent o evaluare de 1 miliard de dolari, după o majorare a capitalului social, fiind a doua companie românească ce atinge acest prag. Magazinul online eMAG a fost lansat în urmă cu 17 ani, iar în prezent este cel mai mare jucător de pe piața de retail online din România, desfâșurând operațiuni și în Ungaria, Polonia sau Bulgaria.

Schimbări succesive la Dacia

Începând cu 1 ianuarie 2019, Christophe Dridi va asigura în funcția de director general al Automobile Dacia și al Groupe Renault România. Dridi preia această funcție de la Jerôme Olive care a avut un mandat interimar începând cu luna septembrie a acestui an. Anterior, Jerôme Olive l-a înlocuit în această funcție pe Antoine Doucerain.

Blue Air preia cel mai mare operator aerian din Republica Moldova

Compania Civil Aviation Group SRL, formată din compania aeriană românească Blue Air și un grup de investitori din Republica Moldova, a oferit pentru privatizarea companiei aeriane naționale a Republicii Moldova, Air Moldova, suma de aproape 12 milioane de lei (50 mil. lei moldovenești), preluând totodată și obligația datoriilor de circa 1,2 miliarde de lei moldovenești.

Tot în 2018, Blue Air a decis retragerea din funcție a directorului general Gheorghe Răcaru și nominalizarea lui Marius Puiu pentru această poziție.

Expansiunea Dedeman

La începutul lunii august a acestui an, Dedeman a fost protagonistul celei mai importante tranzacții de real estate din 2018 din România, după ce Forte Partners a semnat vânzarea integrală a proiectului de birouri The Bridge către Dedeman. Proiectul The Bridge cuprinde trei faze și va avea o suprafață de aproximativ 80.000 metri pătrați. Prima faza a fost închiriată integral către chiriași precum BCR și IBM, a doua fază se află în construcție și a fost preînchiriată către UPC, Schlumberger și Medicover, iar faza a treia se află în stadiul de pregătire.

Mai mult decât atât, Dedeman a preluat în acest an o participaţie de peste 50% din producătorul de cărămizi Cemacon din Cluj-Napoca. Tranzacţia a inclus companiile Cemacon SA şi Cemacon Real Estate. Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl au ajuns să dețină 59% din producătorul de cărămizi Cemacon Cluj, prin intermediul firmelor PIF Industrial şi Dedeman.

Chimcomplex preia activele Oltchim Râmnicu Vâlcea

La finalul lunii iulie, Comisia Europeană (CE) a dat undă verde preluării Oltchim de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.  Aceasta va integra platformele industriale de la Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, după încheierea tranzacţiei de cumpărare de către Chimcomplex a grupelor de active de la Oltchim. Prin această preluare, omul de afaceri Ștefan Vuza începe să-și pună în practică visul de a forma un grup românesc în industria chimică.

Pentru preluarea activelor, Chimcomplex a obținut o finanțare totală de 164 de milioane de euro de la instituțiile financiare internaționale VTB Bank Europe SE (cu sediul în Frankfurt) și Credit Suisse AG, prin divizia specializată în investiții (cu sediul la Zurich), sumă care va susține integral achiziția Oltchim și va asigura capital de lucru. De asemenea, Chimcomplex a anunțat că va investi 115 milioane de euro pentru dezvoltarea noii Companii Române de Chimie, constituită din cele două mari platforme chimice româneşti – Vâlcea şi Borzeşti.

Vânzarea Betty Ice către Unilever

În acest an, omul de afaceri Vasile Armenean a vândut Betty Ice către gigantul Unilever. Consiliul Concurenței a aprobat acordul în baza angajamentelor asumate, iar Betty Ice a intrat în portofoliul Unilever.  Divizia de înghețată din cadrul Unilever România și Betty Ice vor opera împreună, iar Vasile Armenean, fondatorul Betty Ice, va continua să conducă această afacere în calitate de General Manager al companiei.

Phoenix achiziționează grupul Farmexim

Distribuitorul farma german Phoenix a cumpărat grupul Farmexim, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Buluc format din farmaciile Help Net şi distribuitorul Farmexim, tranzacția fiind estimată la peste 100 de milioane de euro. Grupul german a anunţat achiziţia distri­buitorului Farmexim şi a far­ma­ciilor Help Net în aprilie 2018, intrând astfel pentru prima dată pe piaţa din România.

Farmexim a fost, începând din anul 1990, prima companie de import și distribuţie de produse farmaceutice de pe piaţa românească.

OMV are un nou director general

Christina Ver­chere a devenit primul manager străin care ajunge la conducerea OMV Petrom, singurul producător local de petrol și gaze. Aceasta a înlocuit-o pe Mariana Gheorghe, care a deținut pentru 12 ani funcția de director general al OMV Petrom. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea deţine 9,9985%, iar 18,35% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

KazMunayGas și statul român au înființat Fondul de Investiții în Energie kazah-român

KMG International, care deține Rompetrol, și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută de Ministerul Energiei, au parafat acordul prin care înființează un fond de investiții româno-kazah cu scopul dezvoltării proiectelor în sectorul energetic.

Fondul kazah-român estimează că în următorii 7 ani vor fi făcute investiții de 1 miliard de dolari. Statul român deține 20% din acțiunile fondului, iar KMGI 80%.

KMGI a identificat cel puțin două proiecte majore ce pot fi dezvoltate prin intermediul Fondului kazah-român, cu o valoare a investițiilor ce depășește 200 de milioane de dolari și care vor produce un impact pozitiv asupra economiei României, în mod special datorită faptului că vor fi create aproximativ 2.000 de noi locuri de muncă. Unul dintre proiecte vizează construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică şi termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât oraşul Năvodari, cât şi rafinăria Petromidia. Valoarea investiţiei se ridică la 120 milioane de dolari, estimâdu-se că proiectul va fi finalizat în patru ani din momentul demarării. Un alt proiect vizează extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării Rompetrol pe piața locală.

Tractorul românesc se întoarce

Compania IRUM din Reghin, deținută de familia Violeta și Mircea Oltean, a lansat tractorul agricol TAGRO, primul tractor agricol sută la sută românesc, produs în România după o pauză de 10 ani.

Tractorul TAGRO a fost realizat în Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Utilaje Agricole și Forestiere, înființat în incinta fabricii IRUM, în anul 2015, unitate în care lucrează 50 de ingineri români.

Valoarea investiției pe care grupul MAVIPROD, deținut de familia Oltean și acționar la IRUM, a făcut-o în noul tractor se ridică la 4 milioane de euro. Proiectul TAGRO a fost demarat de specialiștii de la Reghin în urmă cu cinci ani.

Grupul Grampet a devenit acționarul principal al Polisano Pharmaceuticals

Una dintre cele mai interesante mișcări din ultimul an pentru Gruia Stoica a fost preluarea pachetului majoritar de acţiuni al fabricii de medicamente Polisano din Sibiu. Anterior, omul de afaceri deţinea, prin Grampet, 20% din acţiuni, motivaţia făcută anul trecut pentru investiţia de la Polisano fiind personală, nu doar legată de domeniul farma, după cum spunea Gruia Stoica, care primise propunerea de a investi în Polisano din partea lui Remus Borza, cel care coordonase grupul fondat de sibianul Ilie Vonica după sinuciderea acestuia în urmă cu mai mulţi ani. Anul acesta, în luna august, Grampet a ajuns la un pachet de 74% din acţiunile Polisano Pharmaceuricals, după ce a preluat cele 54% pe care le deţinea Andreea Vonica Tincu, fiica lui Ilie Vonica. Fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals era o investiţie de 70 de milioane de euro, inaugurată în 2015.

MHS Truck & Bus a semnat un parteneriat de tip joint-venture cu Roman SA pentru a produce, la Brașov, camioane militare

MHS Truck & Bus, importatorul şi partenerul de service al vehiculelor militare şi militarizate Rheinmetall MAN în România, deținut de omul de afaceri Michael Schmidt, a semnat un parteneriat de tip joint-venture cu fabrica de autocamioane Roman pentru a produce, în România, platforme de transport auto multifuncționale, în funcție de necesitățile de echipare ale Armatei României.

Pentru integrarea industriei românești în programul de echipare a Armatei României cu vehicule militarizate, MHS Truck & Bus va colabora, pe lângă Roman Brașov, cu mai mulți furnizori locali.

Parteneriatul germano-român pentru producerea autocamioanelor militare, autocisternelor, autofurgoanelor, autotractoarelor, remorcilor și semiremorcilor necesare dotării Armatei va contribui semnificativ la relansarea producției de platforme de transport militar și civil în România.

De asemenea, joint venture-ul va determina crearea a peste 1.000 de locuri de muncă în companiile românești, precum și înalt calificarea resursei umane implicate în programul de echipare a armatei.

Citește și #Flashback 2018: Sectorul energetic, între dispute și schimbări

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii