FacebookTwitterLinkedIn

Actorul Christian De Sica s-a despărțit de una dintre reședințele legendare din Insula Capri, Villa I Quatro Venti, loc frecventat de pictori precum Joseph Beuys și Cy Twombly și de scriitori ca D.H. Lawrence. Mama lui De Sica a fost vară primară cu Ramón Mercader, comunistul spaniol care l-a asasinat pe liderul bolșevic Leon Troțki în Mexic, în 1940.

Villa I Quatro Venti a fost construită între 1900 și 1903 după planurile pictorului și poetului american Elihu Vedder, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai simbolismului. Vedder a decis să se stabilească în Insula Capri, iar vila pe care a proiectat-o urma să-i fie reședință.

Artistul a locuit și a lucrat aici până la moartea sa, în 1923. Proprietatea a fost cumpărată apoi de Earl Brewster, pictor și scriitor, autor al unei biografii a lui Buddha, publicată pentru prima dată în 1926, și care este reeditată și astăzi.

Familia Brewster era cunoscută în epocă datorită unui cerc larg de prieteni din lumea literară, artistică și politică. Amici cu membri din trei generații ale familiei Nehru, soții Brewster au influențat carierele scriitorilor Willa Cather și D. H. Lawrence, Vachel Lindsay și Elihu Vedder. Earl Brewster și-a cunoscut soția, pe pictorița Achsah Barlow, în 1904, prin mijlocirea unui prieten, poetul Vachel Lindsay. Acesta a fost frapat de asemănarea dintre Achsah și un portret pe care Brewster îl realizase pentru coperta unei reviste, și și-a spus că artistul trebuie să-și întâlnească muza necunoscută.

Familiile Lawrence și Brewster s-au întâlnit în 1921, pe Insula Capri, în casa lui Vedder, au devenit prietene și au întreținut o corespondență frecventă. Bărbații au vizitat împreună, în 1927, vestigiile etrusce care au inspirat mai târziu volumul lui Lawrence „Etruscan Places”. La Villa I Quatro Venti, pe vremea când era în proprietatea lui Brewster, D. H. Lawrence a scris romanul „Amantul doamnei Chatterley”.

Vila și-a schimbat din nou proprietarii la sfârșitul anilor 30, dar a rămas un sanctuar artistic – printre oaspeții din această perioadă s-au numărat pictorii Joseph Beuys și Cy Twombly.

Proprietatea a fost vândută acum de actorul Christian De Sica, în vârstă de 72 de ani, fiul cel mic al legendarului regizor italian Vittorio De Sica (autorul unor filme-cult precum „Ladri di biciclette”, „La Ciociara”, „Il Giradino dei Finzi Contini”, „Mattrimonio al’italiana” și „Ieri, oggi e domani”. Sub bagheta lui De Sica, câștigător a patru Oscaruri, Sofia Loren a luat, la rândul ei, două statuete ale Academiei Americane de Film.

Vittorio de Sica (1901-1974) și Sofia Loren Foto Profimediaimages.ro
Christian De Sica (primul din stânga) împreună cu mama, Maria, tatăl, Vittorio De Sica, și fratele său, Manuel, în Paris, în iulie 1971. Foto Profimediaimages.ro

Christian De Sica a reușit să-și găsească propria identitate călcând pe urmele tatălui său. Atras inițial de muzică, a participat la Festivalul de la San Remo, apoi a avut o carieră de succes în televiziune.  

Christian este o personalitate interesantă nu doar datorită tatălui său, ci și a mamei, Maria Mercader, a doua soție a regizorului. Vărul primar al acesteia, Ramón Mercader, este cel care l-a asasinat pe revoluționarul bolșevic Leon Troțki în Mexic, în 1940. Membru al Partidului Comunist Spaniol și agent NKVD, Mercader a petrecut aproape 20 de ani într-o închisoare în Mexic. După eliberare, în 1960, a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice și Ordinul Lenin.

Suma cu care vila a fost vândută nu a fost dezvăluită, dar experții în imobiliare estimează că este vorba despre 3 – 4 milioane de euro, dat fiind că prețul unui metru pătrat în Insula Capri este de aproximativ 9.000 de euro.

Christian De Sica. Foto Profimediaimages.ro