FacebookTwitterLinkedIn

Sanna Marin, premierul Finlandei, a declarat că țara sa nu dorește să adere la NATO, în viitorul apropiat, însă este gata să-şi sprijine aliaţii europeni şi SUA în impunerea de sancţiuni dure împotriva Rusiei, dacă aceasta va ataca Ucraina.

Sanna Marin a precizat că este „foarte puţin probabil” ca Finlanda să depună o cerere de aderare la NATO în timpul mandatului său.

Finlanda are o frontieră comună de 1.340 de km şi o istorie complexă cu Rusia şi Uniunea Sovietică, presărată cu multe confruntări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a ales doar să colaboreze cu NATO, în locul aderării la organizaţie, notează Agerpres.

Preşedintele american Joe Biden l-a contactat telefonic, marți seara, pe preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto, a doua oară într-o lună, pentru a discuta cu el „importanţa unui parteneriat strâns în domeniul apărării al Finlandei cu SUA şi cu NATO”.

Premierul Sanna Marin nu a făcut publice amănunte despre această discuţie, dar și-a exprimat încrederea că alte ţări apreciază faptul că Finlanda a menţinut multă vreme relaţii „funcţionale” cu Rusia.