ADVERTISEMENT

Financial Times: UniCredit şi Societe Generale analizează o posibilă fuziune

FacebookTwitterLinkedInEmail
FacebookTwitterLinkedIn

Directorul general al UniCredit, francezul Jean-Pierre Mustier, fost şef al diviziei de investment banking a Societe Generale, se gândeşte la această idee de luni de zile, iar directorii Societe Generale analizează ideea, deşi nu a avut loc o discuţie oficială, potrivit Financial Times, care nu a menţionat sursa informaţiilor.

De asemenea, potrivit FP, directori cu rol executiv ai ambelor instituţii financiare au subliniat că planurile sunt în fază incipientă, iar situaţia politică instabilă din Italia a întârziat planul iniţial, ca acordul să fie încheiat în 18 luni, dar, oficial, pentru alte instituții media, au refuzat să comenteze informația.

SocGen a fost în centrul zvonurilor referitoare la discuţiile de fuziune cu UniCredit, dar cele mai recente discuţii s-au concentrat pe banca germană Commerzbank și, la finele anului trecut, planuri de fuziuni mai devreme de trei ani nu erau luate în calcul.

În România, o fuziune a celor două grupuri financiare ar modifica radical piața financiară, cele două având atât puternice operațiuni bancare, cât și alte structuri financiare.

Societe Generale deţine 60,2% din capitalul BRD-Groupe Societe Generale, a treia bancă din România după valoarea activelor, 12,5%. La nivel de grup, BRD – Societe Generale a obținut anul trecut un profit net de 1,415 miliarde lei, o creştere cu 85,3% faţă de anul anterior, dintre care 1,38 de miliarde de lei a fost contribuția băncii.

UniCredit con­tro­lează a cincea mare bancă din România în funcţie de active, peste 7,3%, iar pentru 2017 a anunţat o majorare a profitului net pe piaţa locală al întregului grup de 20%, până la 88 milioane de eu­ro.

Grupul BRD a obținut un profit net de 414 milioane de lei, în primul trimestru, o creștere de 26%

Astfel, prin fuziune, cele două ar ajunge la o cotă de piață de peste 19,5%, mult peste cele peste 16% pe care le are în prezent liderul  BCR. La finele acestui an, Banca Transilvania poate deveni liderul pieței bancare din România, ca urmare a finalizării tranzacției cu Bancpost, tranzacție încheiată în noiembrie 2017, și a faptului că s-a aflat pe creștere puternică, în ultimii doi ani, ca urmare a preluării Volksbank, în 2015.

Grupul BRD a obținut un profit net de 414 milioane de lei, în primul trimestru al acestui an, o creștere de 25,6%, faţă de perioada similară a anului trecut, conducând la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 22% în comparație cu 19,3% în primul trimestru al anului 2017.

Grupul UniCredit a obținut un profit de 29 de milioane de euro, în România, în primul trimestru, o creștere de 38%

Grupul italian UniCredit a obținut în România un profit net consolidat de 29 de milioane de euro, în primul trimestru al acestui an, o creștere de 38,3%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

UniCredit are participații majoritate în România în UniCredit Bank, a cincea bancă din țara noastră, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management și UniCredit Business Integrated Solutions.