FacebookTwitterLinkedIn

Ediția aniversară a celui mai mare festival dedicat culturii și tradițiilor săsești, inițiat  în 2012, de către Fundația M&V Schmidt și Fundația Peter Maffay – Tabaluga, a fost sărbătorită între 29 -31 iulie, în 10 sate din Țara Ovăzului.

Festivalul Săptămâna Haferland s-a desfășurat, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al președintelui României.

“De zece ani, Festivalul „Săptămâna Haferland”  este un bun exemplu al modului în care pot fi făcute lu crurile, cu multă dăruire, pasiune și respect pentru tradiții. Felicit organizatorii pentru toate eforturile depuse și pentru contribuția esențială adusă prezervării tradițiilor și patrimoniului săsesc! (…)În România anului 2022, cultura și tradițiile minorităților naționale sunt apreciate și promovate, iar plus-valoarea adusă de acestea este recunoscută de societate. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale și să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă și tolerantă. Crezul european „Unitate în diversitate!” este întărit de evenimente precum Festivalul Haferland. Sunt convins că Festivalul Haferland va continua și în anii următori cu ediții la fel de frumoase.”, a declarat Iohannis.

 Cea de-a X-a ediție a festivalului cultural Săptămâna Haferland a fost concentrată pe copii și tineri, cei care reprezintă viitorul acestei țări. Elementele principale ale ediției de anul acesta au fost promovarea educației interculturale și conservarea mediului înconjurător. 

De asemenea, programul a inclus, pe lângă activitățile specifice tradițiilor și culturii săsești,  lansarea în avanpremieră a cărții pentru copii „Cip și Cirip sau Lumea magică a mamei și a fetiței ei”, scrisă de Veronica Schmidt și fiica ei Ann-Kathrin Schmidt. Un alt moment important al festivalului a fost lansarea cărții „Întoarcerea la România” a E.S. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, despre activitatea sa diplomatică în țara noastră.

Am inițiat în 2012, alături de Peter Maffay, un proiect important, de suflet pentru mine, Săptămâna Haferland. An de an, festivalului i s-au alăturat instituții guvernamentale culturale, instituții publice, organizații publice și private, parteneri și jurnaliști, care au susținut dezvoltarea acestuia. Iată-ne astăzi ajunși la ediția aniversară, care marchează un deceniu de promovare a culturii și tradițiilor săsești din Transilvania. Săptămâna Haferland a demonstrat în toți acești ani că a devenit un ambasador al Țării Ovăzului, o platformă de promovare a antreprenorilor locali și a contribuit decisiv la dezvoltarea potențialului turistic al zonei. Pe această cale le mulțumesc celor care s-au alăturat festivalului Săptămâna Haferland la ediția sa aniversară.”, a declarat Michael Schmidt, președinte al Fundației M&V Schmidt și cofondator al festivalului cultural Săptămâna Haferland.