FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA – Summer Plans – viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.

Va intra afacerea dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?

Chiar dacă Poke House își are rădăcinile în Italia, celebrul „il dolce far niente” nu se aplică și în business, cu atât mai puțin în această etapă de creștere, în care ne-am asumat o serie de obiective și planuri ambițioase de dezvoltare și extindere. Colegii noștri merg în continuare în concediu, însă prin rotație. Încercăm să fim cât se poate de prezenți și de flexibili, mai ales echipa de management, pentru că strategia noastră se bazează pe proiecte mixed-use și mall-uri/centre comerciale.  Ținând cont și de contextul global delicat în care ne aflăm, este cu atât mai importantă o abordare echilibrată atât în business, cât și în viața personală

Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările dvs. în următoarea perioadă?

Conceptul de business este unul foarte simplu datorită procedurilor clare, rețelei extinse de furnizori și tehnologiei care facilitează mult activitatea internă. Principala provocare cu care ne confruntăm în prezent, este lipsa forței de muncă, deși veniturile pe care le oferim angajaților sunt peste media pieței. Deficitul de personal, cu care, de altfel, se confruntă întreaga industrie HoReCa, influențează în egală măsură implementarea valorilor Poke House, menținerea calității și serviciilor la standardul pe care ni l-am asumat, precum și atingerea obiectivelor. Aici mă refer atât la extinderea rețelei, cât și la atingerea targetului de vânzări. De aceea, depunem eforturi considerabile pentru a construi o echipă solidă, în care să putem investi pe termen lung. Fiind un business flexibil, ne-am orientat către forță de muncă din străinătate cu care avem o relație foarte bună. Vom continua să creștem echipa în această direcție, fără să excludem angajații români care, odată cu încheierea sezonului estival, sperăm că vor fi din nou disponibili și interesați să se alăture business-urilor din țară.

Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?

Ne îngrijorează inconsecvența furnizorilor în ceea ce privește ingredientele și calitatea lor, mai ales ținând cont de actualul context global. Fiind un business cu peste 100 de locații în Europa, ne confruntăm uneori cu fluctuații, însă depunem eforturi susținute să păstrăm mereu aceeași rețetă, aceleași standarde ale calității și aceeași experiență gastronomică. O altă îngrijorare pentru perioada următoare este creșterea prețurilor la utilități, ceea ce ne forțează să identificăm permanent soluții de adaptare la realitatea economică. Una dintre acestea este identificarea parteneriatelor prin care să putem facilita interacțiunea cu brandul, consolida rețeaua de clienți și îmbunătăți experiența consumatorului.

Cum arată planurile dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?

Optimismul nostru vine nu doar din ADN-ul afacerii, ci și din rezultatele obținute în primele două luni de la deschiderea primului magazin Poke House în România în apropierea Parcului Cișmigiu din București. Aici am depășit cu 37% așteptările noastre privind media zilnică de vânzări in-store și am generat vânzări lunare de peste 65.000 de euro.

Acest început promițător ne determină să privim cu încredere planurile de dezvoltare locală. Astfel, ne propunem să încheiem anul 2022 cu 4 locații în București, iar în 2023 să ajungem și în Cluj Napoca, Iași, Brașov, Constanța și Timișoara, cu un total de 14 locații la nivel național. Ținta globală pănă la finalul lui 2024 este de a deschide între 20-25 de locații în România.

Cu vânzări de peste 90 de milioane de euro pentru anul 2022, Poke House a devenit lider global în categoria restaurantelor fast-casual, servind poke bowl-uri delicioase în mai mult de 100 de locații din șapte țări (Italia, Marea Britanie, Spania, Franța, Portugalia, România și SUA), urmând să se extindă curând și în alte piețe.