FacebookTwitterLinkedIn

Instalațiile și creația de costume sunt o direcție artistică pentru care australianul Nick Cave este mai puțin cunoscut, dar nu mai puțin apreciat. Nick Cave: Forothermore, o retrospectivă amplă a creației non-muzicale a artistului, poate fi văzută la Muzeul Guggenheim din New York până pe 1 decembrie.

Cunoscut lumii întregi drept compozitor, poet, scriitor, actor și frontman al trupei Nick Cave and The Bad Seeds, Nick Cave a atras, în ultimii ani, atenția lumii artistice cu instalațiile și costumele pe care le creează. Seria Soundsuits, care mixează sculptura și designul de costum, este considerată reprezentativă pentru Cave.

Nick Cave: Forothermore acoperă întreaga carieră a artistului și prezintă sculpturi, instalații, videoclipuri și lucrări timpurii, rar sau deloc expuse public până acum. Cuvântul care dă titlul expoziției, Forothermore, este un neologism „care reflectă preocuparea de-o viață a lui Cave de a le oferi spațiu celor marginalizați de societatea și cultura dominantă”.

Nick Cave, Seasick
Nick cave, Arm Peace

Expoziția este organizată în trei secțiuni intitulate “What It Was,” “What It Is,” și “What It Shall Be”, inspirate de un vechi salut african-american, fiecare dezvăluind trecutul, prezentul și viitorul carierei artistice a lui Cave. “What It Was” explorează activitatea timpurie a acestuia, când locuia cu familia sa în Chicago, unde flamboaianta muzică house a metropolei și spectacolele grandioase ale lui George Clinton și ale colectivului Parliament-Funkadelic și-au pus amprenta formativă asupra evoluției sale artistice.

“What It Is” include creații în care Nick Cave abordează teme precum opresiunea, pierderea, doliul și amintirile, dar și bucuria colectivă.

“What It Shall Be” aduce la un loc creații recente din seria Soundsuits și opere pe care Cave le consideră exemplificatoare pentru „strategia sa de supraviețuire în fața nedreptății”.

Cave și Warren Ellis, partenerul său din trupa Grinderman

Născut în 1957 într-un mic orășel din statul australian Victoria, Nick Cave este considerat de criticii muzicali de la NME și Yahoo! Music drept unul dintre cei mai mari compozitori și autori de versuri. Cave este autorul a două romane și al mai multor cărți de versuri și piese de teatru, precum și al câtorva scenarii și coloane sonore pentru film – între acestea soundtrack-ul de la „The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” (r. Andrew Dominik).

Tatăl a patru copii – doi dintre băieții săi au decedat, unul la vârsta de 15 ani, celălalt la 31 de ani, în luna mai anul acesta –, Cave este preocupat de teme precum religia, moartea, dragostea și violența. Artistul a făcut parte din trupa Birthday Party (activă între 1973 și 1983) și a fondat formațiile Nick Cave and The Bad Seeds (1984), cu care a realizat 17 albume de studio, și Grinderman (2006), ambele fiind active și în prezent.

Foto Guggenheim Museum