FacebookTwitterLinkedIn

O expoziție cu lucrări ale bursierilor din programul național „Tinere Talente” 2023 a fost inaugurată la Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu, cu un recital susținut de tinerii bursieri de la secțiunea muzicală a aceluiași program.

Gândită ca un mesaj artistic intergenerațional, de solidaritate și admirație pentru cei aflați la vârste înaintate, colecția este a treia realizată pe această temă socială. Autorii lucrărilor realizate prin diferite tehnici – pictură, colaj digital, fotografie, ilustrații digitale, tuș pe hârtie, sunt bursieri ai Fundației Regale Margareta a României, în cadrul programului anual Tinere Talente.

Colecția de lucrări are la bază reprezentarea simbolistică a senectuții, pornind de la poveștile de viață ale seniorilor, culese de tinerii artiști din rândul beneficiarilor liniei Telefonul Vârstnicului, serviciul ce are ca scop alinarea singurătății. Mărturiile vârstnicilor, lucrurile pe care aceștia le păstrează cu sfințenie, hainele pe care le poartă, până și obiectele de pe masa lor, se regăsesc în lucrările artiștilor care-și expun viziunea asupra vieții generației înaintate, călătorind din trecut până în prezent, scoțând la lumină experiențele, trăirile și amintirile acestora.

Expoziția a fost curatoriată de conf. univ. dr. Carmen Apetrei, Decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București, care consideră că „lucrările realizate de tinerii bursieri sunt rezultatul unor „vizite” emoționante în universul senectuții”, în care „experiențele de viață sunt transfigurate plastic din perspectiva propriilor încercări, dar și a înțelegerii și viziunii față de un subiect atât de sensibil cum este cel al trecerii timpului. Prin intermediul „citatelor vizuale”, care se dezvăluie ca parte a recuperării memoriei raportate la prezent, gândurile, trăirile generației care ne-a format, tinerii bursieri transmit un mesaj artistic puternic, de solidaritate și deferență pentru o generație care ne-a protejat și în siajul căreia suntem.”

Expuse pe Calea Victoriei nr. 151 din București, de-a lungul a 35 metri de trotuar, lucrările pot fi admirate oricând de trecători, până la data de 4 iunie 2023. Expoziția este completată de lucrări realizate de Ileana Dana Marinescu, mentor în cadrul programului Tinere Talente. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ileana Dana Marinescu are o îndelungată și bogată activitate expozițională în galerii din România și din străinătate, lucrările sale regăsindu-se în colecții private din lumea întreagă.

„Este a doua oară când particip ca expozant împreună cu bursierii la acest proiect de expunere stradală și simt că am un mare avantaj față de bursieri, pentru că nu trebuie să apelez la experiența unui senior, eu scoțând din fișierele bine organizate ale creierului meu și aducând la suprafață întâmplări, evenimente din vasta mea experiență de viață”, a spus Ileana Dana Marinescu, artist vizual, 79 ani.

Susținut în aer liber, în curtea Muzeului Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu, recitalul de muzică clasică din deschiderea expoziției a cuprins un program muzical cu piese de Astor Piazzolla, Frederic Chopin, Giacomo Puccini, Joe Henderson, Johan Strauss, Bedrich Smetana, L. van Beethoven, Ennio Morricone, în interpretarea bursierilor secțiunii muzicale din programul Tinere Talente 2023.

Vernisajul „Jurnal de viață” face parte dintr-o serie de acțiuni prin care 30 tineri talentați, artiști vizuali și muzicieni, aflați la începutul carierei și deseori în imposibilitatea de a-și cultiva talentul, sunt promovați și susținuți pentru dezvoltarea și manifestarea lor artistică, pe tot parcursul anului.

Inaugurat în 2008, programul național Tinere Talente este susținut cu ajutorul partenerilor și sponsorilor – Kaufland, Kultho, Oskar, Dedeman, PEPCO, PSC Group, Sofmedica, Enayati Medical City, Casa Siqua, Easy Print Services, Foto Experience, Emotion Philms -, dar și prin donații (SMS la 8864 cu textul ARTĂ), la care publicul poate dona 4 Euro lunar.