FacebookTwitterLinkedIn

Executivul de la Kiev a decis: Ucraina nu va mai exporta bunuri esențiale, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne.

Conform unei decizii adoptate marți, autoritățile din Ucraina au hotărât, de asemenea, interzicerea exporturilor de hrișcă, mei, ovăz, dar și de bovine și produse secundare, notează CNN.

„Aceasta înseamnă o interdicție de facto a exportului”, se arată într-o declarație a cabinetului de la Kiev.

Ministrul ucrainean al Agriculturii și Alimentației, Roman Leshcenko, a declarat că măsurile au fost luate „pentru a preveni o criză umanitară în Ucraina” și „pentru a răspunde nevoilor populației pentru aprovizionarea cu produse alimentare critice”.

Ultimele statistici ale Comisiei Europene demonstrau că Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa. În plus, conform Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole, împreună, cele două state aflate în prezent în plin conflict militar, Rusia și Ucraina, sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu.

Înainte de invazia rusă de la finalul lunii februarie 2022, Ucraina se îndrepta, potrivit specialiștilor din domeniu, către un an record în ceea ce privește exporturile de grâu, asta în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei stagnau.