FacebookTwitterLinkedIn

Cu un volum total al exporturilor de bunuri și servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022, România este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova.

Această cifră reprezintă o creștere de aproximativ 61% față de 2021 și peste 134% față de anul 2020, susține Leonardo Badea, viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR).

„ (…) Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a cunoscut o creștere remarcabilă în ultimii ani. România este acum unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu un volum total al exporturilor de bunuri și servicii de peste 2,1 miliarde de euro în anul 2022. Aceasta reprezintă o creștere de circa 61% față de 2021 și peste 134% față de anul 2020. Peste 3.800 de firme înregistrate în România au realizat exporturi în Republica Moldova pe parcursul anului trecut. Totodată, importurile de bunuri și servicii din Republica Moldova au depășit anul trecut pragul de un miliard de euro, fiind în creștere cu aproximativ 64% față de 2021 și cu peste 94% în raport cu anul 2020”, a punctat Leonardo Badea, la Conferința anuală BNR – ASE.

Potrivit acestuia, sectoarele cheie ale cooperării comerciale dintre cele două țări includ agricultura, producția industrială și energia. România este o destinație majoră de export pentru produsele agricole moldovenești, cum ar fi vinul, fructele și legumele. În schimb, România exportă în Republica Moldova mașini, echipamente și diverse bunuri de larg consum.

Leonardo Badea a afirmat că în România sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului aproximativ 3.800 de firme cu capital moldovenesc sau mixt, din care peste 1.000 au fost active pe parcursul anului 2021, conform celor mai recente date disponibile. Acestea s-au remarcat printr-o rată de profitabilitate a capitalurilor proprii situată peste media pe total economie, printr-o contribuție la valoarea adăugată brută de circa 1,3 miliarde de lei și o cifră de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei, având active totale de 2,7 miliarde de lei și aproximativ 5.000 de salariați.