FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea tuturor exporturilor din 2021 se ridică la aproximativ 75 de miliarde de euro, în creștere cu 20,1% față de anul anterior.

Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că 25.770 de companii românești au exportat anul tre­cut bunuri şi servicii în afara țării. 

Cei mai mari 500 de expor­ta­tori susțin aproximativ 73% din tota­lul consemnat, potrivit da­te­lor INS. Mai mult, pri­mele 100 de com­panii con­tri­buie cu aproa­pe 50% la cele 75 mld. euro, iar primele zece au o pondere de 17,2% din acest total.

Primul loc în acest clasament este ocupat de Automobile-Dacia S.A., urmată de Ford România S.A. (locul 2) și de Star Assemblz S.R.L (locul 3), ambele prezentând o evoluție în stagnare în 2021.

În ceea ce privește companiile cu o cifră a exporturilor în creștere se remarcă evoluția Michelin România (locul 10), Societatea Rompetrol Rafinărie (locul 9) și OMV Petrom (locul 7). Cu o evoluție negativă a exporturilor în cursul anului trecut sunt Robert Bosch GMBH și Garett Motion, care ocupă locul 5 și 8 în clasamentul exporturilor.