FacebookTwitterLinkedIn

Marți, grupul Alibaba și-a majorat programul de răscumpărare la 25 mld. de dolari pentru a-și susține acțiunile afectate de controalele autorităților chineze și de îngrijorările investitorilor privind încetinirea creșterii la nivelul grupului. După ce informațiile au ajuns în presă, acțiunile Alibaba au crescut cu 4,8% în Hong Kong.

Compania s-a aflat sub o presiune constantă încă de la sfârșitul anului 2020, când miliardarul Jack Ma, fondatorul companiei, a criticat public sistemul de reglementare al Chinei. Critica sa a atras o serie controale severe din partea autorităților chineze care ulterior au blocat oferta publică inițială lansată de Ant Gropu (o companie financiară afiliată Alibaba) și au amendat grupul cu 2,8 mld. de dolari pe baza “comportamentului anticoncurențial”. Astfel, în 2021, efectele negative ale sancțiunilor s-au evidențiat prin scăderea acțiunilor Alibaba cu peste 50%, potrivit Reuters.

Devoltarea concurenței, creșterea rivalilor, încetinirea consumului și o piață de comerț electronic aflată în curs de maturizare au afectat, de asemenea, performanța financiară a grupului.

Alibaba a declarat că pe 18 martie a finalizat un proces de răscumpărare pentru mai multe acțiuni listate în SUA, care se ridică la o valoare totală de aproximativ 9,2 mld. de dolari. Operațiunea a fost realizată prin intermediul unui program anunțat anterior, care era programat să dureze până la finalul anului 2022. Actualul program (majorat la 25 mld. de dolari) va intra în vigoare pentru o perioadă de doi ani, până în martie 2024.