O postură corectă înseamnă un corp sănătos, frumos, armonios. Un deziderat pentru orice vârstă, dar mai ales pentru perioadele de creștere – copilărie și adolescență! Și, e suficient să ne gândim la pozițiile defectuoase în care stau adesea copiii, ghiozdanul greu de la școală, orele în șir petrecute în fața ecranelor sau deasupra caietelor, ca să înțelegem că evaluarea posturologică nu este doar importantă, ci obligatorie pentru o dezvoltare armonioasă pe termen lung, cu impact pozitiv atât pe zona profilactică, cât și de recuperare. de Tina Solonaru
De o anumită atitudine scoliotică a lui Nichita (11 ani) știam deja – diagnostic primit cu puțin timp înainte de pandemie în urma unei evaluări de postură realizată gratuit și cu acordul părinților în cadrul școlii. Un semnal de alarmă pe care – se pare – nu l-am gestionat nici corect, nici consecvent, de vreme ce la câțiva ani distanță rezultatul este scolioză. Întâmplarea face ca diagnosticul diferențial să fie pus de același kinetoterapeut: Tanea Ghinea, de data aceasta în cabinetul bine dotat și super prietenos de la etajul 1 al Clinicii Eliade.
Vestea bună din toată povestea aceasta este că (încă) se pot corecta dezechilibrele identificate la nivelul coloanei vertebrale și a membrelor prin alegerea unui tratament de kinetoterapie adecvat, evitându-se astfel problemele pe termen lung. Și, oho, pe lângă aspectul inestetic, printre problemele cauzate de postura incorectă se regăsesc osteoartritele, herniile de disc, durerile de spate, durerile de cap, ba chiar și amețelile și dificultățile de concentrare. Se recomandă ca orice copil să aibă minim o evaluare posturologică pe an, deoarece ochiul kinetoterapeutului poate identifica cele mai fine modificări acolo unde ochiul părintelui nu distinge.
În ce constă evaluarea posturologică?
Analiza posturală constă în analizarea celor mai mici devieri de la o postură normală, adică a funcționalităţii fiecărei articulaţii în parte, precum şi a dispoziţiei spaţiale a corpului, găsind soluţii terapeutice inovative, care funcționează atât asupra simptomelor, cum ar fi durerea de spate, cefalee, dureri de genunchi sau de picioare, dar care permite și o recuperare a echilibrului corpului.
Evaluarea posturologică nu doare și nici nu durează mult.
Mai degrabă, aș descri-o ca fiind interesantă. Și cu ceva emoții legate de verdictul specialistului, eu cel puțin le-am avut. Practic, este vorba despre trei testări: testarea la grid – pentru a vedea dezechilibrele de la nivelul coloanei și a membrelor inferioare; testarea dinamică – pentru a observa cât se încarcă în timpul mersului; podoscan-ul – care evidențiază încărcarea în static. Plus discuția cu kinetoterapeutul care traduce toate măsurătorile și, fără să te sperie sau să te lase să speri că trece de la sine, oferă opțiuni de recuperare și recomandări pentru o postură corectă.
Am descoperit în Tania Ghinea mai mult decât un kinetoterapeut. Un om cu har, pasionat de profesia sa, gata să mute munții din loc atunci când vine vorba despre sănătate și dezvoltare armonioasă din punct de vedere osteomuscular. Iar în momentul în care treci pragul Clinicii Eliade simți instantaneu o stare de bine și încrederea că totul va fi bine. Ba chiar extraordinar, dacă ar fi să iei în calcul oferta variată de terapii pe care o pune la dispoziția pacientului. Recomand!