FacebookTwitterLinkedIn

Anul 2021 a venit cu o creștere semnificativă în ceea ce privește cotațiile la gaze şi drepturi de emisii de CO2 în Europa Occidentală, aceasta provocând o majorare a prețurilor angro la electricitate de patru ori mai mari comparativ cu ultimii cinci ani.

Conform indicelui Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), această creștere s-a semnalat în toate marile economii avansate, statistica arătând o majorare de 64% dacă se compară cu această perioadă de referinţă, dar în nicio regiune atât de „exagerată” ca în Europa Occidentală.

Raportul semestrial al IEA cu privire la pieţele de electricitate, publicat vineri, demonstrează că în ţările nord-europene preţurile angro au fost în ultimul trimestru din 2021 aproape triple faţă de cele din ultimele trei luni din anii 2016-2020, notează EFE, citată de Agerpres.

Cu o medie de 96 de euro pe MWh, preţurile din această regiune au rămas totuși la jumătate faţă de cele din Europa Occidentală.

În Statele Unite sau în Japonia, creşterile din ultimul trimestru al anului trecut au fost de 75%, respectiv 80%. În Australia avansul a ajuns la 174% în trimestrul al doilea, din cauza problemelor legate de lipsa de cărbune, însă autoritățile au rezolvat deficitul ceea ce a condus la o scădere de 50% până în trimestrul patru.

Pentru 2022 și următorii doi ani, reprezentanții IEA estimează o creștere continuă a consumului, dar într-un ritm inferior, de 2,7%. De asemenea, emisiile vor fi în creştere, dar mai mică (de 0,2% anual) deoarece expansiunea aşteptată a regenerabilelor (la 7,8%) nu va împiedica un avans al utilizării cărbunelui (la 0,3%) şi gazelor (0,7%). Şi în sectorul energiei nucleare se va înregistra un progres în ritm de 1,1%.

Cărbunele va continua să piardă teren semnificativ în America (-6,7% anual) şi în Europa (-10,7%), dar această scădere va fi compensată deoarece în China şi India vor continua să fie puse în funcţiune noi centrale pe cărbune.