FacebookTwitterLinkedIn

Agenția Spațială Europeană – European Space Agency (ESA) – a început discuții tehnice preliminare cu compania SpaceX a lui Elon Musk, care ar putea rezulta în utilizarea temporară a echipamentului său de lansare spațială a rachetelor, în contextul în care conflictul ruso-ucrainean a blocat accesul Vestului la rachetele Soyuz ale Rusiei, potrivit Reuters.

SpaceX este competitorul privat american al companiei europene Arianespace și se profilează a fi un jucător important pentru a continua – temporar – acțiunile de lansare de rachete și de cercetare spațială derulate împreună cu Japonia și India, însă decizia finală va depinde de încă-nerezolvatul program de lansare a rachetei europene Ariane 6. 

“Avem două opțiuni solide pe care le discutăm. Una este SpaceX. Cea de-a doua este posibil să vină din Japonia,” a declarat pentru Reuters directorul general al ESA, Josef Aschbacher. “Japonia așteaptă zborul inaugural al rachetei sale de nouă generație. Ar mai fi și India o altă opțiune,” a adăugat acesta în interviul pentru Reuters. “SpaceX este dintre acestea cea mai rapid operațională soluție și, cu certitudine, una dintre opțiunile pe care le luăm în calcul.”

Aschbacher a spus că discuțiile se află în acest moment în stadiu de explorare a alternativelor. “Trebuie să ne asigurăm că soluția pe care o vom alege este potrivită. Nu vorbim de o simplă urcare într-un autobuz,” a spus Aschbacher. De exemplu, interfața dintre satelit și lansator trebuie să se potrivească și încărcătura utilă nu trebuie compromisă de vibrații nefamiliare în timpul lansării.

“Căutăm atent să găsim o astfel de compatibilitate tehnică și încă nu am solicitat o ofertă comercială. Vrem să ne asigurăm întâi că avem opțiuni viabile,” a mai spus Aschbacher. SpaceX nu a răspuns la aceasta cu nici un comentariu, întrebat fiind de Reuters.

Falcon 9 a lui SpaceX a măturat deja din calea sa mulți competitori și a adus aproape clienți noi, în contextul în care legăturile cu sectorul spațial al Moscovei sunt din ce în ce mai izolate, iar o misiune europeană de profil înalt ar reprezenta un mare câștig pentru producătorul american de rachete. Aschbacher a ținut să accentueze că o colaborare ar fi temporară, adăugând că nu este îngrijorat de viitorul Ariane 6.

Pentru lansări cu încărcături utile mici, Europa a depins până acum de lansatorul Vega din Italia, iar pentru încărcături medii s-a folosit de lansatorul Soyuz al Rusiei. Ariane 5 a fost pregătită pentru misiuni cu încărcături utile grele. Noua generație Vega C a avut un debut ușor luna trecută, iar noua Ariane 6, construită în două versiuni, așa încât să poată înlocui atât pe Ariane 5, cât și pe Soyuz, a fost amânată până anul viitor.