FacebookTwitterLinkedIn

Continuăm serialul marilor eșecuri de a recunoaște schimbarea atunci când aceasta bate la ușă și vă prezentăm ultima parte din selecțiile de citate celebre ale marilor executivi.

10. Bitcoin

Jamie Dimon, CEO al JPMorgan, vorbind despre bitcoin în 2015: “Nu va sfârși bine. Se va lăsa cu ucideri. Valutele au suport legal. Totul va exploda.“

Bitcoin și-a avut partea de probleme – inclusiv scandalul Mt. Gox, volatilitatea prețului și concentrația crescută a activității de minare în China – dar chiar și cu aceste scandaluri rămâne cea mai importantă monedă descentralizată și a stârnit interesul industriei financiare. Părerea CEO-ului JPMorgan, Jamie Dimon, la finalul anului 2015 era că bitcoin nu va supraviețui: “Aceasta este opinia mea personală, că nu vor exista monede în lume în afara reglementărilor. Niciun guvern nu va trece cu vederea pentru prea multă vreme acest aspect….. nu va fi nicio monedă care să treacă de controlul guvernamental.”

Citește aici Episodul 1 – Mari executivi care au râs în fața inovației, iar apoi aceasta a venit peste ei

Citește aici Episodul 2 – Mari executivi care au râs în fața inovației, iar apoi aceasta a venit peste ei

Dimon a continuat să aibă aceeași viziune și doi ani mai târziu, în 12 septembrie 2017, când a spus că bitcoin nu este altceva decât o fraudă. Tot în 2017 Dimon s-a exprimat agresiv cu privire la tendința ICO – Initial Coin Offerings, prin care companiile emit tokeni, mulți dintre aceștia bazați pe blockchain-ul Ethereum, pentru a finanța produse și aplicații bazate pe blockchain. Unele dintre acestea, cum sunt Tezos, au reușit să finanțeze peste $230 de milioane. În prezent sunt peste 100 de companii care au ridicat finanțare prin ICO. Și cu toate acestea Dimon a rămas neschimbat în abordarea sa: “Când creezi ceva din nimic pentru mine are valoare zero. O să se termine urât.”

Tot în 2017 și Ray Dalio, fondatorul hedge fund-ului Bridgewater Associates, era în acord cu comentariile lui Dimon: “Nu poți face prea multe tranzacții cu bitcoin. Nu poți să cheltui moneda bitcoin prea ușor”, a spus Dalio la emisiunea Squawk Box de la CNBC. “Nu este un depozit de avere eficient pentru că este foarte volatil, spre deosebire de aur. Bitcoin este o piață înalt speculativă. Bitcoin nu este altceva decât o bulă.”

Comentariile acestea au fost făcute în contextul în care prețul bitcoin a scăzut până la  $3,000, iar apoi, la doar o săptămână distanță, bitcoin a ajuns din nou la peste $4,000. 

11. Proteina nouă și alternativele la carne

Ann Marie Bosshamer, director executiv al Nebraska Beef Council, pe subiectul alternativelor la carne: “Atenția noastră este spre comunicarea a cât de plină de nutrienți este carnea de vită.“

Industria alternativelor la carne are un momentum important, iar acestea sunt carnea produsă în laborator, substituenții din fructe de mare și proteinele din insecte. Piața globală este estimată la $90 de miliarde (CB Insights). În paralel cu creșterea acestei industrii, a alternativelor la carne, producătorii de carne întâmpină un curent de provocări în creștere, dintre care cea mai mare vine din partea tehnologiei, a start-up-urilor care oferă produse alternative și a consumatorilor care devin din ce în ce mai mult atenți la etica vieții. La acestea se adaugă și provocările activiștilor de mediu.

Cu toate acestea, mulți lideri din industria producătoare de carne de vită nu sunt deloc îngrijorați de aceste noi tendințe din industrie. “Vom vedea ce spune piața, însă credem cu tărie în creșterea consumului de carne de vită și în încrederea consumatorilor în produsul nostru”, a spus Pete McClymont, vice-președinte al Nebraska Cattlemen.

12. Computerul personal (personal computer – PC)

Thomas Watson, președinte al IBM, în 1943: “Cred că piața globală este de aproximativ cinci computere“.

Aceasta este poate cea mai cunoscută – și mai greșită – previziune a vreunui CEO din istorie, pentru că executivii care și-au construit carierele înaintea erei PC-urilor nu credeau în ideea că acestea vor deveni piatra de bază a Microsoft, Intel și a altor giganți tech producători de computere personale. 

“Nu există niciun motiv pentru care cineva ar vrea un computer în casa lui”, spunea în 1977 Ken Olsen, fondatorul Digital Equipment Corporation, 1977.

13. Google

Steve Ballmer, CEO al Microsoft: “Google nu este o companie reală. Este o construcție din cărți de joc.“

Steve Ballmer este unul dintre cei mai vocali CEO. La începutul ascensiunii Google, Ballmer nici măcar nu îl considera o companie. 

Nu departe de această opinie a fost și fondatorul Microsoft, Bill Gates, care a fost foarte sceptic cu privire la capabilitatea Google de a-și extinde serviciile: “Google este în perioada lunii de miere și tot ce anunță ei prinde contur, însă eu cred că așteptările sunt departe de ce vor putea face în realitate – mai ales acum, când Google vrea să meargă dincolo de statutul de motor de căutare.”

14. Apple

Stan Shih, fondator și președinte al Acer Inc, vorbind despre Apple în 2010: “Apple este ca un virus mutant, care scapă din industria tradițională a PC-urilor, însă industria își va construi curând imunitatea.“

Stan Shih a spus la acea vreme că intenția Apple este o aberație și că niciodată nu va reuși să își construiască o nișă anume.

15. Facebook

Tom Anderson, co-fondator și fostul președinte al Myspace, în 2008: “Nu consider că este necesar să ne îngrijorăm cu privire la Facebook; avem oricum diferiți competitori locali în întreaga lume.“

Înainte de creșterea exponențială a Facebook din intervalul 2008-2009, MySpace domina spațiul online al social media. Vândut în 2005 către News Corporation pentru $580 de milioane, MySpace era evaluat în 2007 la $12 miliarde. În 2011News Corporation a vândut MySpace companiei de advertising Specific Media pentru doar $35 de milioane.

16. Spotify

Joe Kennedy, fostul CEO al platformei Pandora, în 2021: “Nu există evidență că Spotify sau alți jucători din această categorie influențează creșterea pe care o înregistrăm acum. Servicii precum cele ale Spotify sunt fundamental complementare celor ale Pandora – cam de categoria Rhapsody, iTunes etc, care existau deja cu 7,5 ani înainte de lansarea Pandora.“

Pandora a fost la un moment dat platforma spre care mergeai pentru streaming online de muzică și pentru a descoperi artiști noi. A pierdut între timp un număr masiv de ascultători în favoarea Spotify și a Apple Music. 

În 2017 a pierdut aproape 6 milioane de ascultători. În 2018 Pandora avea doar 5.5 milioane de abonați pentru serviciul plătit, adică mult mai puțin decât cei 38 de milioane ai Apple Music și decât cei 71 de milioane ai Spotify.

În 2012 (la doar un an de la plecarea abruptă de la conducerea Pandora), CEO-ul de atunci, Joe Kennedy, nu se îngrijora de potențialii competitori.  

17. Kindle

Steve Jobs, CEO al Apple, în 2008: “Nu contează cât de bun sau nu este produsul. Pur și simplu oamenii nu mai citesc în ziua de azi.“

Kindle a fost un pariu îndrăzneț pentru Amazon: de la vânzarea de cărți Bezos și compania sa au detectat potențialul pe care îl au cărțile electronice – ebooks. Crearea în interiorul companiei de aparate pe care se pot citi cărți în format electronic a fost o strategie potrivită pentru ca un anume segment din publicul țintă să devină imediat fidel. Nici chiar atoateștiutorul Steve Jobs nu a reușit să întrevadă potențialul și creșterea fabuloase ale Kindle.

18. Portofelele digitale și plățile digitale

Cathy Bessant, COO & CTO al Bank of America, vorbind despre anunțarea Apple Card: “Reacția mea la anunț a fost că toate elementele pe care le oferă acel card sunt produse pe care noi le avem deja.“ 

Giganții tech intră din ce în ce mai mult în categoria serviciilor financiare, iar în topul acestora sunt Apple Pay și Google Pay. În martie 2019 Apple a anunțat Apple Card – propriul card de credit. Băncile tradiționale nu au părut impresionate. 

Sursa: CB Insights.