FacebookTwitterLinkedIn

Emmanuel Macron, preşedintele Franței, a propus miercuri, în Parlamentul European, ca Europa să construiască „o nouă ordine de securitate” cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru „un dialog franc şi exigent” cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident, informează Agerpres, conform AFP.

Emmanuel Macron: „Securitatea continentului nostru este indivizibilă.” El a precizat că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi „să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate”.

Emmanuel Macron: „Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei. (…) Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani”, conform Agerpres.

În faţa eurodeputaţilor de la Strasbourg, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.