FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană intenționează să reducă treptat importurile de hidrocarburi din Rusia. Liderii comunitari vor discuta astăzi, la Versailles, despre războiul din Ucraina și consecințele sale asupra economiilor și a vieții cetățenilor europeni.

O strategie europeană de apărare înseamnă ca statele membre să investească mai mult și mai repede pentru a-şi întări armatele și să finanțeze programe militare comune. În domeniul energetic, obiectivul este reducerea dependenței de gazele și petrolul din Rusia.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, să stabilim împreună liniile de dezvoltare pentru anii următori în industrie, agricultură și energie”.

El nu şi-a ascuns pesimismul în legătură cu evoluția situației din Ucraina:

„Pe termen scurt, vă spun cinstit, eu nu văd o soluţie diplomatică. Vom discuta din nou cu preşedintele Putin în zilele următoare. Tot ce putem noi să facem este să încercăm să influențăm partea rusă să meargă spre un compromis, să ajutăm, dar nu putem noi decide în locul celor două părți implicate”, conform RRA.

Cei 27 lideri vor continua astăzi să discute planul propus de Comisia Europeană, care prevede reducerea anul acesta cu două treimi a importurilor de gaz rusesc pentru ca, până în 2030, nicio ţară din UE să nu mai cumpere deloc hidrocarburi din Rusia.