FacebookTwitterLinkedIn

Bucureștiul s-a dezvoltat haotic în ultimii ani, în lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG), care să cuprindă prevederi pe termen mediu şi lung cu privire la delimitarea zonelor în care se preconizează operaţiuni de regenerare urbană. Eduard Uzunov, președintele companiei de consultanță imobiliară Regatta, consideră că „Planul Urbanistic General este absolut necesar în cazul unor investiții de interes sau de utilitate publică de mare importanță cum ar fi modernizarea infrastructurii rutiere, extinderea intravilanului și a infrastructurii pentru utilități (apă, canalizare și gaze naturale)”. 

Potrivit celor mai recente declarații ale lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, PUG-ul Bucureștiului va intra în circuitul guvernamental de avizare abia în 2024, iar Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” va fi implicată activ în realizarea acestuia. Proiectul este blocat din 2014, ceea ce le-a permis dezvoltatorilor imobiliari să construiască haotic.

„Construcțiile și dezvoltarea speculativă din ultimii ani au făcut ca Bucureștiul să arate astăzi astfel, având blocuri construite printre case, străzi neadaptate noilor condiții, blocaje în trafic, reducerea spaţiilor verzi, cartiere nou construite fără şcoli şi grădiniţe”, a mai precizat Uzunov. 

În sectoare precum 3 și 6, care aveau în ianuarie 2020, un număr de 484.106, respectiv 396.988 de locuitori, se poate constata o creștere a numărul populației, în mare măsură datorită numărului de dezvoltări rezidențiale. 

Pe de altă parte, sectorul 1, chiar dacă este, ca suprafață, cel mai mare sector al Bucureștiului, ca număr al populației este pe ultimul loc, având 259.084 persoane cu domiciliul înregistrat aici, la 1 ianuarie 2020. „Suprafețele mari ocupate de parcuri și lacuri, dezvoltarea zonelor de business, existența mai multor spații industriale a făcut ca populația acestui sector să rămână mai mică în toți anii acești ani”, a adăugat Eduard Uzunov. Dar se poate observa și aici o schimbare, pe măsură ce numărul platformelor industriale de pe raza sectorului 1 este în continuă scădere, și au fost construite și sunt în curs de aprobare numeroase proiecte imobiliare rezidențiale sau mixte.

Președintele Regatta consideră totodată importantă și dezvoltarea unei noi arene polivalente în care să se desfășoare activități culturale, sportive de mare anvergură. „De asemenea, consider importantă delimitarea zonelor din teritoriu după criterii clare, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii, asigurarea sprijinului pentru eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire astfel încât să avem o valorificare maximă a potențialului natural, economic și uman”, conchide Eduard Uzunov.