FacebookTwitterLinkedIn

Se iau la mână cam 15.000 dintre cele mai mari companii din România – după afaceri, după profit, după active, capitaluri proprii, număr de angajați, etc. Se amestecă bine de tot cu mii de multipli obținuți pe baza tranzacțiilor internaționale din diferite domenii și apoi se verifică valorile obținute cu prieteni din consultanță financiară, imobiliară, juridică etc, care știu munca de Sisif pe care o faci an de an și găsesc întotdeauna timp să te ajute cu o confirmare/infirmare a datelor pe care le ai sau a evaluărilor pe care le obții ca să nu o dai de gard din cauza unor cifre/rezultate contextuale. Aceasta este, an de an, povestea topului Forbes 500!

O foarte bună prietenă mi-a dat un mesaj într-o dimineață: „Chiar așa? Cum ai numărat tu? Îl faci mai sărac?” Au urmat câteva fețe zâmbitoare în mesaj și un link cu un interviu al celui mai recent om de afaceri devenit patron de echipă de fotbal. Un patron care, spre cinstea lui, a adus în cadrul clubului respectiv o atitudine serioasă și profesionistă, fundamental diferită de ceea ce ne-am obișnuit să vedem în jurul „fenomenului” fotbal. Eram chiar pe ultima sută de metri cu ediția de anul acesta a topului, așa că m-am întrebat oare de unde știe omul de afaceri la cât a fost evaluată averea lui în acest an, dacă produsul nici măcar nu fusese dat în tipar. „Părerea mea e că acolo e doar o treime din valoare”, afirmă omul de afaceri atunci când este întrebat în interviu despre valoarea averii sale conform topului făcut anul trecut de Forbes România.

Clasamentul celor mai bogați români în 2022 – TOP Forbes România

Calculez pentru Forbes 500 averile celor mai bogați români de mai mult de un deceniu. I-am văzut, de-a lungul timpului, pe miliardarii de carton, pe capitaliștii de cumetrie, pe noii ciocoi, dar și pe cei din noul val, cei care nu fac afaceri cu statul, cei care nu vor să iasă în față prin lux și opulență, ci prin misiune și valori. Au fost mulți cei care de-a lungul timpului mi-au spus, direct sau prin intermediar, că valorile trecute în topul Forbes 500 nu sunt corecte. Cei mai mulți dintre ei, este drept, spuneau că ei valorează mult mai mult decât indica topul Forbes 500. Existau însă și suficient de mulți care ar fi dorit să nu fie prezenți în ierarhiile pe care le realizăm an de an sau care spuneau că nu au o avere așa de mare, ci doar una sau mai multe companii și în niciun caz nu au acei bani în cont.

Și unora, și celorlalți le spuneam același lucru: topul pe care-l realizăm este făcut pe baza datelor publice disponibile sau a informațiilor asumate prin declarații publice de către oamenii de afaceri români. Evaluăm companiile pe baza multiplilor internaționali realizați pe baza tranzacțiilor din ultimii zece ani, evaluăm imobiliarele și alte active prin intermediul partenerilor și consultanților specializați, dar întotdeauna pe baza informațiilor pe care le știm sigur.

Știm multe lucruri despre oameni care nu apar pe lista noastră, știm multe lucruri despre active sau proprietăți ale oamenilor de afaceri care apar în lista noastră, dar care nu sunt luate în calcul la evaluare, deoarece fie nu sunt asumate de persoanele respective, fie nu avem dovada concretă pentru a le atribui lor.

De aceea, vă asigur că în continuare evaluările Forbes România vor fi conservatoare și vor fi, cel mai probabil, mai mici decât estimările proprii ale celor aflați în clasament. Anul acesta, veți remarca multe nume noi în topul Forbes 500, adică acel clasament care include persoanele a căror avere este evaluată la cel puțin 500 de milioane de lei. Este, pe de o parte, o consecință a faptului că sunt tot mai multe companii românești puternice, care au reușit să treacă cu bine de criza din urmă cu un deceniu și care au reușit să obțină performanțe importante chiar și în timpul pandemiei sau, mai nou, în mediul turbulent de după începerea războiului din Ucraina.

Pe de altă parte, sunt tot mai multe nume de oameni de afaceri români care apar în topul Forbes 500 pe fondul listării companiilor lor la Bursa de Valori din București, aceasta fiind cea mai bună și transparentă formă de evaluare a averii lor. Abia aștept ca tot mai mulți oameni de afaceri, inclusiv cei despre care vă vorbeam la început, să-și listeze afacerea la bursă, iar noi să putem lansa un clasament Forbes 500 care să se actualizeze în timp real.

În așteptarea momentului când numărul românilor bogați cu avere de peste 500 de milioane de lei va ajunge de la 50, cât este în prezent, la 500, vă asigur că vom aprecia întotdeauna transparența și vom evalua întotdeauna doar ceea ce știm și/sau este asumat prin declarații publice.