FacebookTwitterLinkedIn

Economia SUA s-a contractat într-un ritm mai rapid decât era estimat anterior, în primul trimestru, iar datele se adaugă la temerile legate de o recesiune la scară largă.

Produsul intern brut real al SUA a scăzut cu o rată anualizată de 1,6% din ianuarie până în martie, potrivit celei de-a treia și ultimele revizuiri ale Biroului de Analiză Economică (BAE). Anterior, estimarea anticipată publicată în aprilie arăta o contracție de 1,4%. Luna trecută, aceasta a fost revizuită la o scădere de 1,5%, conform CNN.

Performanța PIB-ului din primul trimestru, despre care BAE a observat că include unele efecte necuantificate ale pandemiei și ale creșterii variantei Omicron, a fost în contrast cu trimestrul al patrulea din 2021, când economia a crescut cu o rată de 6,9% față de trimestrul anterior. Pe plan intern, inflația din SUA a urcat la niveluri nemaivăzute în ultimele decenii pe fondul provocărilor continue ale lanțului de aprovizionare, costurilor în creștere pentru mărfuri și forță de muncă și creșterea prețurilor petrolului.

În timp ce o recesiune este definită în mod obișnuit ca două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, aceasta nu este o regulă strictă. Biroul Național de Cercetare Economică ia în considerare o serie de indicatori pe lângă performanța PIB-ului și definește o recesiune ca „o scădere semnificativă a activității economice care este răspândită în întreaga economie și durează mai mult de câteva luni”.