Dacă în alți ani tema principală a PROIECTULUI EDITORIAL SPECIAL AL FORBES ROMÂNIA SUMMER PLANS viza obiceiurile și destinațiile de vacanță, anul acesta i-am provocat pe cei mai importanți manageri și antreprenori să răspundă unui scurt chestionar într-un moment complicat din punct de vedere economic și social, deși pentru cei mai mulți dintre noi ar fi trebuit să fie o așteptată revenire la (noua) normalitate.
Va intra afacerea Dvs. în vacanță în această perioadă? Sau nu mai este vremea de „vacanțe” în contextul geopolitic, economic și social în care ne aflăm?
Am încheiat primul trimestru din 2022 cu o cifră de afaceri în creștere cu 150% față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv cu un profit de 108% mai mare, și așteptăm rezultate tot așa de bune pentru jumătatea anului. Prin urmare, cel puțin în cazul meu, în afară ieși din București, pentru câteva zile de relaxare, nu se pune problema de vacanță.
Pe lângă contractele semnificative semnate anul trecut și pe care le avem în implementare cu termen de finalizare în prima jumătate a acestui an, adițional, în primele trei luni ale anului am semnat noi contracte, în valoare de circa 4 milioane de lei, cu termene de livrare și implementare tot în anul curent, astfel că nu ne putem gândi la a lua o pauză. Avem multă treabă, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure.
Cele mai întâlnite teme în discuțiile pe care redactorii Forbes România le-au avut de-a lungul acestui an au vizat creșterea inflației, războiul din Ucraina, pandemia, problemele din lanțurile de aprovizionare, lipsa forței de muncă, creșterea explozivă a prețurilor la utilități. Care sunt preocupările Dvs. în următoarea perioadă?
În privința riscurilor din imediate vecinătate a României, Arctic Stream este la adăpost, câtă vreme nu avem și nu am avut clienți și furnizori în Ucraina, direct afectată de război, nici în Rusia și Belarus – supuse unor sancțiuni. În schimb, situații precum deficitul de semiconductori și criza lanțurilor de aprovizionare ne afectează și pe noi, fiind nevoiți să ținem seama de creșterile costurilor de transport și de mărirea termenelor de livrare.
În pofida acestor provocări, anul trecut, ne-am extins echipa operațională, iar experiența colegilor mei și-a spus cuvântul în relația cu furnizorii de tehnologie din portofoliu, reușind să prevină întârzierile în activitate. La rândul său, echipa tehnică a etapizat adecvat proiectele, astfel încât adopția tehnologiei și a echipamentelor să se facă într-un timp scurt, fără efort considerabil. În plus, deși nu putem anticipa toate efectele nedorite, contăm pe politicile de aprovizionare diversificate ale producătorilor, pentru a minimiza cât mai mult impactul negativ dat de întârzierile de livrare a unor bunuri ce fac parte din portofoliul nostru de soluții.
Ce vă îngrijorează, pentru perioada următoare, în domeniul/sectorul în care activați?
Cred că toate companiile din lume sunt atente la evoluțiile macroeconomice și se întreabă când și la ce nivel se va stabiliza inflația sau ce măsuri se pot lua dacă intervine o recesiune, totuși, nu putem influența evoluția economiei globale. Ceea ce putem face, însă, este să anticipăm orice disfuncționalități în fluxurile de producție și de transport din sectorul IT&C, care pot avea un impact asupra business-ului nostru, și să minimizăm riscurile la adresa proiectelor pe care le avem în implementare.
Până acum, am reușit să ne adaptăm tuturor provocărilor și am încredere în echipa Arctic Stream că vom reuși în continuare. Dacă, vreodată, vor apărea provocări mai greu de depășit, de natură să ne perturbe activitatea, nu cred că ne vor fi de folos îngrijorările, ci prezentarea transparentă a situațiilor de risc către toți stakeholderii: în primul rând către clienți, furnizori, investitori.
Cum arată planurile Dvs. de business pentru finalul acestui an? Dar pentru 2023?
Pe baza contractelor semnate, anticipăm să încheiem anul 2022 cu o cifră de afaceri de 9,42 milioane de euro, fiind vorba de o estimare conservatoare, care ține seama de riscurile și dificultățile care pot interveni în acest an. Avem o echipă de aproape trei ori mai numeroasă, față de începutul anului 2021, care funcționează unitar, iar consolidarea ei va fi, în continuare, o prioritate, alături de concentrarea pe noi parteneriate cu furnizori de tehnologie și dezvoltarea de noi competențe, în direcțiile noastre strategice de dezvoltare: Cybersecurity și Data Center.
Există multe incertitudini privind evoluția economiei, în România și în lume, dar interesul pentru proiecte de transformare digitală se menține ridicat, în timp ce nevoile companiilor de a-și extinde și îmbunătăți infrastructurile de securitate IT sunt în creștere. Aceasta înseamnă că vor fi multe de făcut în aria noastră de specializare, iar Planul Național de Redresare și Reziliență poate aduce și surse de finanțare suplimentare a proiectelor în domeniu. Noi ne propunem să menținem pregătirea echipei la un nivel ridicat, pentru a putea aborda proiecte cât mai complexe, pe care să le implementăm la cele mai înalte standarde de calitate pentru care cred că deja suntem recunoscuți în piață.