FacebookTwitterLinkedIn

Într-o perioadă de austeritate bugetară, în care mai multe instituții publice au anulat achiziții antamate pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor, Asociația BookLand a finalizat renovarea a două școli gimnaziale din județul Vrancea, în beneficiul a peste 200 de elevi anual. Lucrările au avut loc în cadrul programului național „Renovare Școli în mediul rural” al Asociației BookLand, în urma unei investiții totale de 430.000 euro, cu sprijinul partenerilor, comunității, dar și cu implicarea autorităților locale. În urma acestui amplu proces de modernizare, Școala Gimnazială Răchitașu din comuna Andreiașu de Jos și Școala Gimnazială din comuna Păunești au fost renovate, amenajate și echipate pentru a le oferi copiilor acces la educație de calitate în clădiri salubre, moderne și dotate la cele mai înalte standarde.

Notă: în județul Vrancea, asociația a mai renovat școlile din Șerbănești și Gura Caliței (în 2020), respectiv Școala și Grădinița din Popești (2021).

La Școala Gimnazială Răchitașu lucrările au avut loc în perioada septembrie 2022 – martie 2023 și au început cu acoperișul, care căzuse pe o porțiune, avariind și mai mult clădirea școlii. Au fost reparați, tencuiți și zugrăviți pereții, s-au montat ferestre și uși noi și au fost construitegrupuri sanitare din profile metalice și plăci gips-carton. S-au montat obiecte sanitare, gresie și faianță, iar în sălile de clasă s-a folosit covor PVC. Instalația electrică, cu kilometri de cablu, a însemnat și prize, întrerupătoare noi și corpuri de iluminat. S-au adus și obiecte de mobilier și calculatoare. Camera centralei a fost construită de la zero, cu tot cu una dintre cele mai performante centrale pe combustibil solid de pe piață și coș de fum. La interior, rețeaua termică a fost înlocuită, iar în curte s-au montat borduri si pavele, alături de arbuști decorativi care vor crește odată cu elevii care trec pragul acestei școli.

„Ce s-a întâmplat aici este rezultatul unei frumoase colaborări între Asociația BookLand și Primăria Andreiașu de Jos. Asociația a asigurat toate materialele necesare, inclusiv mobilierul și calculatoarele, iar Primăria a asigurat banii pentru manoperă. Este un efort mare, o mulțime de sponsori au contribuit la aprovizionare: de la lavabilă până la linoleumul care s-a pus pe jos, echipamente electronice, calculatoare. Școala are 3 săli de clasă, grupuri sanitare, cancelarie, cabinet de informatică pe care-l punem la dispoziția elevilor, încălzire centrală. Din acest an vom prelua și grădinița. Mulțumim BookLand, mulțumim din inimă sponsorilor! Este un moment foarte important pentru învățământul local care, iată, pornește la drum cu dreptul, cu speranța că elevii noștri vor fi motivați să studieze mai mult, să se pregătească mai bine.” – Nicodei Aurel, Directorul Școlii Gimnaziale Răchitașu.

În 9 luni, mai exact în perioada noiembrie 2022 – iulie 2023, și Școala Gimnazială (Corp B) din Păunești a renăscut. La interior au fost montate pardoseli noi, pereți consolidați și frumos zugrăviți, ferestre și uși, corpuri de iluminat, prize și întrerupătoare. Grupurile sanitare sunt acum în incinta școlii – și nu doar rețeaua sanitară a fost construită de la zero, cu tot cu fosă, ci și cea termică însemnând construcția unei camere termice și dotarea ei cu centrală și coș de fum, precum și demolarea sobelor și înlocuirea lor cu calorifere. La exterior nimic nu mai este cum a fost: acoperișul este trainic, din beton, pereții au fost anvelopați cu polistiren și tencuiți cu tencuială decorativă, iar curtea a fost pavată și decorată cu o statuie care să îi inspire pe elevi.

„Sunt rari oamenii care fac ceva pentru ceilalți în mod necondiționat, dar și mai rari sunt cei care fac ceva pentru o comunitate întreagă. Iată că oamenii din Asociația BookLand s-au implicat în renovarea unei școli pentru comunitatea din Păunești. Iar reabilitarea școlii reprezintă, de fapt, o investiție în viitorul elevilor noștri. Aceștia se vor bucura de un mediu de învățare modern și de calitate. Suntem recunoscători Asociației BookLand, Primăriei Păunești și tuturor sponsorilor care au contribuit la renovare și reintroducerea ei în circuitul școlar!” Apătăchioae Augustin, Directorul Școlii Gimnaziale Păunești.

„De când am intrat în curtea Școlii Gimnaziale din Păunești, mi-a umplut sufletul de bucurie fericirea copiilor, profesorilor și părinților veniți s-o inaugureze. Deși eu am învățat în Focșani, la doar câțiva kilometri distanță, pot să vă spun că la oraș nu erau condițiile de care se bucură acum această unitate școlară. Așa că înțeleg tristetea celor care nu mai apucă să învețe aici. Însă, ce vise frumoase au acești micuți vrânceni! Îi incurajez din tot sufletul să nu renunțe, oricât de greu le-ar fi, căci satisfacțiile vin în viață doar dacă stăruim, muncim și avem încredere în noi înșine.”, a declarat Gabi Costin, actor de teatru, film și voice-over & Ambasador onorific BookLand, care a participat la inaugurarea celor două școli.

Renovarea celor două unități de învățământ a fost susținută de Primăria Andreiașu de Jos și Primăria Păunești, care și-au asumat plata parțială a costului de manoperă, respectiv 94.000 euro în total. Demersul asociației a fost posibil cu susținerea companiilor private care sprijină misiunea educațională BookLand: Viva Credit – partener principal pentru renovarea Școlii Gimnaziale Răchitașu, Leroy Merlin, MaxBet România, Lindab România, UniCredit Consumer Financing, SAP România, Vopseaua OSKAR, Turbomecanica, Majorel România, Arkema, Titan Machinery România, ArcoMedia, Linde Gaz România, Terra Gres, Cesarom, Somaco Grup Prefabricate, BMI Icopal România, Elis Pavaje, Swisspor, Austrotherm, Caparol, Sipex, Ravago ROM, Ferroli România, Instal Impex, Purmo România, Parchet Shop, Siniat, The Outlet T Solutions, SavanaCuloare, Gilcom International Trading, Niko Auto Com, Ferro România, Xella RO, Porta Doors, RTH Proconstruct, Sanotechnik, Almalux Lighting, Kasant, Brico Depot, MB Nis Prod, Luxten, Sisteme Titan, Masterplast, Raveli, Policolor, Remat Maramureș, Fundația „O Speranță în plus”, Savelectro, Const Inst Drilea, Data Impex, Indfloor Group, Lupinocom International, Kruk România, Promelek XXI, Panasonic, Alex Gama, Fundația „Competenți, Corecți și Utili” – CCU, Arena Systems, Corkline, Pepiniera Grădina Verde”, DumiServ.ro, Echipa de Tâmplărie, Alumin Plast, ATIP Design.

Prin programul „Renovare școli in mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2023, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii să contribuie cu bani sau materiale, prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022, prin formularul 177.

În România secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea în pericol atât lor, cât și profesorilor. De aceea, BookLand renovează școlile și militează pentru dreptul la educație al copiilor. Și pentru că Asociația își dorește să vina cu un pachet complet de servicii educaționale, pe parcursul anului 2024 BookLand se va concentra pe construcția primului Campus Preuniversitar Profesional Dual din mediul rural cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal, asigurând inclusiv profesorii care vor preda după un curriculum comparabil cu cel occidental. Această școală 100% modernă (cu bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, spații de relaxare, cantină, brutărie, spălătorie, livadă și solar) va fi pusă gratuit la dispoziția copiilor din satele și comunele României. De asemenea, tinerii vor beneficia la finalul studiilor de locuri de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula parteneriate și programe de învățământ profesional dual.

Toți cei care împărtășesc viziunea Asociației BookLand pentru normalitate în educație se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Șoricelul BookLand.

De peste 12 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution, care facilitează liceenilor cu rezultate excelente la învățătură dialogul cu varii personalități, prin Taberele Coolturale BookLand, care le oferă copiilor un mix echilibrat de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor – inițiativă care acordă elevilor defavorizați din mediul rural o șansă reală la o educație de calitate. Adio igrasie și mucegai, băncuțe rupte, uși, ferestre și pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasă și toalete insalubre în spatele școlii. Cu 78 de școli renovate, Asociația BookLand se pregătește de cel mai amplu proiect educațional în mediul rural: primul Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, inaugurabil în 2024, cu scopul de a forma specialiștii de care România are atâta nevoie în producție și servicii.