
Fondul Monetar Internațional avertizează că dominanța globală a dolarului american riscă să fie afectată din cauza sancțiunilor financiare impuse Rusiei ca urmare invaziei lansate de Kremlin asupra Ucrainei. Acest fenomen ar putea duce, astfel, la un sistem monetar internațional fragmentat.
Gita Gopinath, primul director general adjunct al Fondului Monetar Internațional, susține că măsurile adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei (care prevăd inclusiv restricții asupra băncii sale centrale) ar putea încuraja apariția unor blocuri monetare bazate pe activitățile comerciale desfășurat între grupuri separate de țări.
„Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță posibilă”, a declarat Gita Gopinath pentru Financial Times.
În același timp, ea a spus că războiul va stimula integrarea valutelor digitale, precum criptomonedele, stablecoin-urile și monedele digitale ale băncilor centrale.
De asemenea, Gopinath a adăugat pentru Financial Times că utilizarea din ce în ce mai mare a altor monede în comerțul global ar duce la o diversificare suplimentară a rezelvelor valutare deținute de băncile centrale naționale. Ea a spus, printre altele, că sancțiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariția dolarului ca monedă de rezervă și că războiul din Ucraina doar va încetini creșterea economică globală, fără a provoca o recesiune globală.