FacebookTwitterLinkedIn

Pentru că un miliard de dolari nu mai înseamnă ce însemna odată, Forbes SUA a creat clasamentul celor mai bogate clanuri care valorează 10 miliarde de dolari sau mai mult. Unele familii celebre se califică, dar altele precum Kennedy și Getty pur și simplu nu sunt suficient de bogate.

Primul miliardar al Americii, baronul petrolului – John D. Rockefeller, a apărut pe lista inaugurală Forbes SUA a celor mai bogați oameni compilată de însuși B.C. Forbes în 1918. La acea vreme Rockefeller valora 1,2 miliarde de dolari – echivalentul a aproximativ 25 miliarde de dolari astăzi. Până la momentul morții sale în 1937, Rockefeller donase aproximativ 11 miliarde în dolari actuali și lăsase restul averii moștenitorilor săi. 

Mai mult de 200 dintre aceștia, care continuă tradiția dăruirii prin Rockefeller Foundation, cu active nete de 5,3 miliarde de dolari, au astăzi o avere estimată la 10,3 miliarde de dolari. Acest lucru este suficient pentru a-i clasifica pe locul al 42-lea în primul clasament realizat vreodată de Forbes al dinastiilor de deca-miliardari. 

Într-o perioadă în care piețele și valorile active cresc vertiginos, iar numărul miliardarilor pare să se multiplice de la o zi la alta, Forbes a decis să crească miza și să clasifice doar acele familii care valorează 10 miliarde de dolari sau mai mult. Astfel, s-au calificat pentru clasament 45 de familii multigeneraționale. Împreună, acestea valorează un total de 1,3 trilioane de dolari. Prin comparație, în 2020 doar 36 de familii valorau 10 miliarde de dolari sau mai mult în America. 

Familiile din clasamentul Forbes pe care îl vom prezenta trăiesc în întreaga Americă, în cel puțin 23 de state, și au sedii în localități care variază de la Louisville, Kentucky, la Wichita, Kansas, la Racine, Wisconsin. Există, totuși, anumite locuri unde pot fi găsiți mai mulți dintre ei. 

New York City, locuința descendenților magnatului machiajului Estée Lauder (d. 2004) și a legendei editoriale William Randolph Hearst (d. 1951), precum și a familiei Rockefeller, are cel mai mare număr de deca-miliardari: șapte. Chicago (patru familii) și Atlanta (trei familii) completează primele trei poziții. 

În timp ce alte familii istorice din secolul al XIX-lea precum Cargill, Du Pont și Mellon s-au calificat în clasamentul actual, altele precum Getty, Vanderbilt și Morgan nu au reușit să țină pasul. (Carnegie, între timp, a donat toți banii). 

Ce nu s-a schimbat: moștenitorii fondatorului Walmart, Sam Walton, își continuă domnia de cea mai bogată familie din America, cu o avere de 267 de miliarde de dolari – exact 150 de miliarde de dolari mai mult decât cea de-a doua clasată, Mars. Totuși, relativ vorbind, averea familiei Walton a crescut mai puțin decât a multor alte familii bogate, respectiv cu 8% din 2020 – ultima dată când Forbes a clasificat averile familiale – din cauza acțiunilor în declin ale Walmart, a miliardelor plătite în taxe pentru vânzări masive de acțiuni, a cel puțin 4,4 miliarde de dolari în acțiuni caritabile și o estimare mai mare a părții din Walmart deținută de trusturile caritabile în numele fiului lui Sam, John Walton (d. 2005), care este exclus din avere. În comparație, S&P 500 a crescut cu 29% în acea perioadă. 

Între timp, familia Mars urcă pe locul al doilea, cu o avere netă totală de 117 miliarde de dolari. Aceasta este aproape dublu față de ceea ce au avut în urmă cu aproape un deceniu, când Forbes a început să urmărească averile familiale, dar este totuși o sumă uluitoare de 150 de miliarde de dolari mai puțin decât are familia Walton. 

Iată clasamentul celor 45 de cele mai bogate familii din America al Forbes SUA. Sunt excluși din clasament miliardarii individuali (și văduvele lor, în anumite cazuri) care sunt creditați cu întreaga avere a familiei și apar pe lista Forbes 400 a celor mai bogați americani. 

Numărul membrilor familiei este o estimare a descendenților în viață (și a soțiilor lor) ai fondatorului averii. Averile estimate au fost calculate folosind prețurile acțiunilor din 16 ianuarie 2024.

Walton 

Avere netă: 267 miliarde de dolari 

Sursa: Walmart 

Oraș natal: Bentonville, Arkansas 

Membri ai familiei: cel puțin 39

Cu toate că au vândut aproximativ 22 miliarde de dolari din acțiunile Walmart în ultimul deceniu – și au donat 11 miliarde de dolari -, cei șapte moștenitori miliardari ai cofondatorilor companiei, Sam (d. 1992) și Bud Walton (d. 1995), încă dețin aproximativ 45% din acțiunile gigantului de retail. 

Fiul cel mai mare al lui Sam, Rob, este membru al consiliului de administrație al Walmart împreună cu nepotul lui Rob, Stewart, și ginerele său, Greg Penner, care l-a înlocuit pe Rob ca președinte al retailerului în 2015 și ca proprietar controlat al echipei NFL Denver Broncos în octombrie. 

Averea familiei este sporită de cele șapte echipe sportive (inclusiv Los Angeles Rams și echipa de fotbal britanică Arsenal) deținute de Stan Kroenke, soțul fiicei lui Bud, Ann Walton Kroenke. 

Mars 

Avere netă: 117 miliarde de dolari 

Sursa: Dulciuri, hrană pentru animale 

Membri ai familiei: cel puțin 37 

Frații Jacqueline și John Mars, împreună cu cele patru fiice ale fratele lor Forrest Jr. (d. 2016), dețin gigantul dulciurilor și al hranei pentru animale, Mars. 

Compania cu sediul în McLean, Virginia, deține zeci de mărci emblematice, inclusiv M&M, Snickers, orezul Ben’s Original și hrana pentru câini Pedigree; a înregistrat venituri de 47 de miliarde de dolari în 2022. 

Frank Mars (d. 1934) a început să vândă dulciuri din bucătăria sa, în 1911. John, acum în vârstă de 88 de ani, a fost ultimul membru al familiei care a deținut funcția de CEO, demisionând în 2001. Fiul lui Jacqueline, Stephen Badger, și fiica lui Forrest Jr., Victoria, fac parte din consiliul de administrație.

Koch 

Avere netă: 116 miliarde de dolari 

Sursa: Koch Industries 

Oraș natal: Wichita, Kansas 

Membri ai familiei: cel puțin 19

Charles Koch, în vârstă de 88 de ani, a preluat conglomeratul Koch Industries, care a devenit un gigant cu vânzări de 125 miliarde de dolari (în 2022), când tatăl său, Fred, a murit în 1967. Koch este implicat în multiple domenii – de la rafinarea petrolului și fibră optică, până la prosoape de hârtie. 

Charles și Julia Koch, văduva fratelui său David (d. 2019), dețin fiecare un procent de 42% din voturi. Frații Bill și Frederick (d. 2020) au fost cumpărați de Charles și David în 1983. 

Cargill-MacMillan 

Avere netă: 60,6 miliarde de dolari

Sursa: Cargill Inc. 

Membri ai familiei: cel puțin 100 

Familia extinsă – care include 21 de miliardari individuali – deține aproximativ 88% din Cargill, cea mai mare companie privată din Statele Unite după venituri. 

Fondată în 1865 de W.W. Cargill ca o companie de depozitare a cerealelor, firma cu venituri de 177 de miliarde de dolari este un jucător important în producția de cereale, producând sirop de porumb, amidon și hrană pentru animale, și este implicată în ambalarea cărnii și în tranzacționarea de energie. 

Whitney MacMillan (d. 2020) a fost ultimul membru al familiei care a ocupat funcția de CEO, între 1976 și 1995. 

Johnson 

Avere netă: 44,8 miliarde de dolari 

Sursa: Fidelity 

Membri ai familiei: cel puțin 12

Abigail Johnson, nepoata fondatorului Fidelity Investments, Edward C. Johnson II (d. 1984), a devenit CEO al gigantului de fonduri mutuale în 2014 și președinte doi ani mai târziu. Sub conducerea sa, activele Fidelity au crescut la 4,4 trilioane de dolari, de la 2 trilioane de dolari, extinzând fondurile durabile și abordând Bitcoin. Fratele ei, Edward IV, conduce firma de investiții Pembroke Real Estate, care este deținută de Fidelity. Tatăl său, Edward “Ned” Johnson III (d. 2022), a condus firma timp de patru decenii. 

Pritzker 

Avere netă: 41,6 miliarde de dolari 

Sursa: Hoteluri, investiții 

Oraș natal: Chicago 

Membri ai familiei: cel puțin 82

A treia generație a dinastiei Hyatt Hotels se mândrește cu 10 miliardari, inclusiv Penny Pritzker, fostul secretar al comerțului din SUA; guvernatorul din Illinois J.B. Pritzker, cel mai bogat oficial ales din țară; cineasta Gigi Pritzker, producătoarea filmului din 2021 The Eyes of Tammy Faye; și Tom Pritzker, actualul președinte al Hyatt Hotels. 

Averea familiei datează din achiziția din 1957 a unui motel din Los Angeles. Membrii familiei Pritzker au petrecut ani întregi în intervalul primului deceniu 2000 dându-se în judecată unii pe alții, înainte de a ajunge la un acord de împărțire a averii în 2005.

Johnson 

Avere netă: 38,5 miliarde de dolari 

Sursa: S.C. Johnson 

Membri ai familiei: cel puțin 70

Samuel Curtis Johnson a cumpărat o companie de parchet în 1886 și, doi ani mai târziu, a dezvoltat o ceară pentru podele. Astăzi S.C. Johnson deține mărci precum Windex, Shout, Ziploc și Raid. Familia controlează în continuare complet compania privată cu venituri estimate de 11,2 miliarde de dolari. Herbert Fisk Johnson III, stră-strănepot al fondatorului, este președinte și CEO. Sora lui, Helen Johnson-Leipold, este președinte și CEO al Johnson Outdoors, o companie listată la bursă care vinde echipament de scufundări, aragaze și corturi. 

Cathy 

Avere netă: 33,6 miliarde de dolari 

Sursa: Chick-fil-A 

Oraș natal: Atlanta 

Membri ai familiei: cel puțin 47

Prima familie a puiului prăjit a parcurs o lungă perioadă de timp de la deschiderea primului Chick-fil-A într-un centru comercial din Atlanta în 1967. Lanțul cu peste 3.000 de locații este condus de Andrew, nepotul fondatorului, care l-a succedat pe tatăl său, Dan, în funcția de CEO în 2021. 

Restaurantele au înregistrat vânzări de 6,4 miliarde de dolari în 2022; anul viitor, Chick-fil-A plănuiește să deschidă prima sa locație din afara Statelor Unite – în Marea Britanie. 

Lanțul, care a fost tradițional închis duminica, ar putea să își ajusteze politica pentru noile contracte cu șapte locații de-a lungul autostrăzii New York State Thruway dacă va trece o lege statală propusă care solicită ca stațiile de odihnă să ofere alimente în fiecare zi a săptămânii. 

Duncan

Avere netă: 30 miliarde de dolari 

Sursa: Conducte de petrol 

Oraș natal: Houston 

Membri ai familiei: cel puțin 13

Dan Duncan (d. 2010) a înființat compania de conducte de petrol și gaze naturale Enterprise Product Partners în 1968 cu 10.000 de dolari și câțiva parteneri. De atunci s-a transformat într-o întreprindere care se întinde pe mai bine de 80.000 de kilometri de conducte și generează mai mult de 58 de miliarde de dolari în venituri anuale. Partenerii au dispărut demult, iar averea lui Duncan, pe care a lăsat-o celor patru copii ai săi, s-a triplat de la moartea sa datorită dividendelor mari și a unei creșteri spectaculoase a prețului acțiunilor. 

Randa Duncan Williams, cea mai mare dintre copii, a prezidat consiliul din 2013 și este singurul Duncan care mai are un rol în afacere. 

Cox 

Avere netă: 26,8 miliarde de dolari 

Sursa: Media 

Oraș natal: Atlanta 

Membri ai familiei: cel puțin 37

Gigantul media Cox Enterprises include Cox Communications (cablu și internet de bandă largă), Cox Automotive (Autotrader, Kelley Blue Book și Manheim) și ziare –  inclusiv Atlanta Journal-Constitution. 

Alex Taylor, în vârstă de 49 de ani, CEO, este al patrulea membru al familiei care conduce acum compania cu venituri de 22,1 miliarde de dolari. În iulie, James “Fergie” Chambers, un văr al lui Taylor și un auto-declarat comunist, a anunțat pe social media că și-a vândut acțiunile înapoi la companie pentru a protesta împotriva sprijinului financiar al familiei pentru Centrul de Formare a Siguranței Publice din Atlanta, care pregătește polițiști și pompieri. 

Newhouse 

Avere netă: 24,1 miliarde de dolari 

Sursa: Condé Nast, ziare 

Oraș natal: New York City 

Membri ai familiei: cel puțin 24

Frații Donald și Samuel (Si) Newhouse Jr. (d. 2017) au moștenit editura Vogue și Vanity Fair, Condé Nast, și compania-mamă, Advance Publications, de la tatăl lor, Sam Newhouse (d. 1979), care a fondat afacerea în 1922 când a cumpărat ziarul din Staten Island. În timp au fost cumpărate publicații de prestigiu precum Wired, GQ și The New Yorker, în timp ce Donald, acum în vârstă de 94 de ani și pensionat, a condus divizia de ziare începând din 1979. 

Fiii lui Donald, Steven și Michael, și fiul lui Si, Si III, sunt copreședinții Advance, în timp ce vărul lui Donald și al lui Si, Jonathan, este președintele al Condé Nast. Advance deține, de asemenea, acțiuni la Reddit și la compania de televiziune și film Warner Bros. Discovery. 

Hearst 

Avere netă: 22,4 miliarde de dolari 

Sursa: Hearst Corp. 

Oraș natal: New York, New York 

Membri ai familiei: cel puțin 67

William Randolph Hearst, fiul unui miner bogat, a cumpărat San Francisco Examiner în 1887 când avea 23 de ani și a continuat să achiziționeze multe alte publicații, inclusiv precursorul Good Housekeeping. A devenit din ce în ce mai retras pe măsură ce a îmbătrânit și a fost sursa de inspirație pentru personajul principal din capodopera cinematografică a lui Orson Welles din 1941, Citizen Kane. 

Astăzi Hearst Corp. este deținută de familie și este evaluată la 11,8 miliarde de dolari (venituri din 2022). Este condusă de nepotul fondatorului, William R. Hearst III și deține 200 de reviste, 76 de ziare, 35 de stații de televiziune și firma de evaluare Fitch, în plus față de acțiuni în rețelele de televiziune prin cablu A&E, ESPN și Lifetime, plus alte afaceri. 

Busch 

Avere netă: 20 miliarde de dolari 

Sursa: Anheuser-Busch 

Oraș natal: St. Louis 

Membri ai familiei: cel puțin 21

Aproape 130 de ani după lansarea producătorului de bere Anheuser-Busch, familia a fost nevoită să vândă restul de acțiuni în urma unei preluări ostile de către InBev în 2008. Membrii familiei au urmat în mare parte propriile căi de atunci: Billy Busch, strănepotul fondatorului Budweiser, operează propria sa berărie artizanală și este autorul cărții recente Family Reins: The Extraordinary Rise and Epic Fall of an American Dynasty. Fiul său August și fiica sa Haley investesc în imobiliare prin AB Capital; dețin trei hoteluri în sudul Floridei și sunt investitori într-un nou proiect de dezvoltare numit Onix în Delray Beach, precum și în alte proiecte de dezvoltare multifamilială și comercială. Vărul lor Steven produce bourbonul Walker’s Cay. Alți cinci operează Grant’s Farm, un parc zoologic care a fost în proprietatea familiei Busch din 1903. 

Reyes 

Avere netă: 19,9 miliarde de dolari 

Sursa: Distribuție alimentară și de bere 

Oraș natal: Chicago 

Membri ai familiei: cel puțin 39 

Frații Jude și Christopher și tatăl lor, Joseph (d. 2021), au cumpărat un mic distribuitor de bere din Carolina de Sud în 1976 pentru 740.000 de dolari. Pe măsură ce și-au dezvoltat afacerea, Reyes Holdings, au achiziționat distribuitorul de alimente Martin Brower – McDonald’s și Chick-fil-A sunt clienți. 

Reyes Coca-Cola Bottling distribuie băuturi răcoritoare în întregul Midwest și pe coasta de vest a Statelor Unite. Chris și Jude sunt proprietari majoritari și copreședinții companiei de 40 de miliarde de dolari (în venituri). Alți patru frați lucrează pentru afacere, inclusiv Duke, care este CEO. 

Smith 

Avere netă: 19,8 miliarde de dolari

Sursa: Unelte, bănci 

Oraș natal: Chicago 

Membri ai familiei: cel puțin 165 

Byron L. Smith (d. 1914) a fondat Northern Trust în 1889 ca o bancă pentru oamenii bogați din Chicago. Mai târziu, a plasat un anunț pentru a investi într-o afacere de producție. Un grup de investitori a răspuns și, împreună, au fondat producătorul de echipamente industriale Illinois Tool Works în 1912. 

Familia deține încă cel puțin 9% din acțiunile tranzacționate public ale Illinois Tool Works (evaluate la 7 miliarde de dolari) și raportează deținerea a 1% din acțiunile Northern Trust (evaluate la 200 de milioane de dolari). 

Singurul membru al familiei încă implicat în afacere este stră-strănepotul lui Smith, David B. Smith Jr., care este membru în consiliile ambelor companii. 

Millstone-Winter-Heyman 

Avere netă: 19,2 miliarde de dolari 

Sursa: Acoperișuri, produse chimice 

Oraș natal: New York 

Membri ai familiei: cel puțin 17 

David Millstone și David Winter sunt co-CEO ai Standard Industries, un conglomerat industrial evaluat la 11 miliarde de dolari (venituri din 2022), care include compania de acoperișuri GAF și firma de produse chimice speciale W.R. Grace, pe care a achiziționat-o în 2021 pentru 7 miliarde de dolari. 

Cei doi David supervizează și Standard Investments, care deține 4,4 miliarde de dolari (active sub management) și achiziționează acțiuni în companii publice și investește în startup-uri. Afacerea datează din 1983, când raiderul corporatist Sam Heyman (d. 2009) a câștigat o luptă proxy pentru GAF. Ginerele său Millstone și Winter au devenit co-CEO în 2009. 

Taylor 

Avere netă: 19 miliarde de dolari 

Sursa: Enterprise Rent-A-Car 

Oraș natal: St. Louis 

Membri ai familiei: 14 

Jack Taylor (d. 2016) a fondat ceea ce a devenit Enterprise Rent-A-Car în 1957, după ce a servit pe portavionul USS Enterprise în al Doilea Război Mondial. 

Fiul său Andy i-a succedat ca CEO din 1991 până în 2013 și a cumpărat atât National, cât și Alamo. Fiica sa Chrissy Taylor, acum în vârstă de 47 de ani, a devenit CEO în 2020. Ea a redenumit afacerea de 35 de miliarde de dolari (venituri din anul fiscal 2023) Enterprise Mobility în octombrie anul trecut. 

Nepoata lui Jack, Carolyn Kindle, este CEO-ul St. Louis City SC, prima echipă de fotbal din Major League Soccer care este în proprietatea majoritar feminină. 

Butt 

Avere netă: 18,8 miliarde de dolari 

Sursa: Supermarketuri 

Oraș natal: San Antonio, Texas 

Membri ai familiei: cel puțin 56 

Veniturile la H-E-B – lanțul de supermarketuri cu o mare bază de fani și cu 430 de magazine în Texas și în Mexic, au ajuns la 46,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2023, în creștere cu 12% față de 2022. 

Florence Butt a fondat H-E-B în 1905, după ce soțul ei a fost diagnosticat cu tuberculoză și nu a mai putut lucra. Fiul ei, Howard Butt, a preluat afacerea în anii ’20 și a extins-o în întregul Texas. Charles, fiul lui Howard, a condus compania din 1971 până în 2021, când i-a predat poziția de CEO nepotului Howard Butt III. Familia deține aproximativ 90% din companie; restul este deținut de angajați.

Ziff

Avere netă: 18,5 miliarde de dolari 

Sursa: Publicații, investiții 

Oraș natal: New York City 

Membrii familiei: cel puțin 15 

Cei trei nepoți miliardari ai lui William Bernard Ziff Sr. (d. 1953), cofondatorul editorului de reviste de specialitate Ziff Davis (cunoscut în special pentru titluri precum Car and Driver și PC magazine), au transformat profitul din vânzarea din 1994 în valoare de 1.4 miliarde de dolari într-un grup de investiții de performanță ridicată. 

După două decenii de luare a deciziilor financiare comune, familia Ziff a închis fondul de hedging Ziff Brothers Investments în 2014. Fondul de hedging Och-Ziff, pe care l-au fondat în 1994 și care a devenit public în 2007, a fost ulterior rebranduit ca Sculptor Capital Management și cumpărat de Rithm Capital în noiembrie pentru 720 de milioane de dolari.  

Du Pont

Avere netă: 18,1 miliarde de dolari 

Sursa: DuPont 

Oraș natal: Wilmington, Delaware 

Membrii familiei: cel puțin 3,500 

Ceea ce a început ca un producător de praf de pușcă fondat de chimistul franco-american Éleuthère Irénée du Pont în 1802 este acum una dintre cele mai mari companii chimice din SUA. 

DuPont de Nemours, cu sediul în Wilmington, Delaware, a generat vânzări de 13 miliarde de dolari în 2022. Thère I. du Pont, fiul fostului guvernator al Delaware, Pete du Pont (d. 2021), este a șaptea generație în conducerea DuPont și singurul membru al familiei în consiliul de administrație. El este și președinte al Longwood Foundation – fundația de caritate a familiei.  

Dorrance

Avere netă: 17 miliarde de dolari 

Sursa: Campbell Soup 

Oraș natal: Camden, New Jersey 

Membrii familiei: cel puțin 87 

A fost un an mixt pentru regii supelor. Campbell Soup Co. a raportat venituri de 9.4 miliarde de dolari în anul fiscal 2023, în creștere cu 9% față de anul precedent, dar prețul acțiunilor este în scădere cu peste 20% față de aprilie anul trecut, pe măsură ce profiturile suferă. Familia Dorrance deține 38% din companie, care a fost înființată în 1869 cu inventatorul de supă concentrată John T. Dorrance (d. 1930). 

Trei membri ai familiei sunt în consiliul de administrație: nepoata lui Dorrance, Mary Alice Malone, vărul ei Archbold van Beuren și nepotul ei Bennett Dorrance Jr.  

Brown

Avere netă: 16,5 miliarde de dolari 

Sursa: Jack Daniel’s 

Oraș natal: Louisville, Kentucky 

Membrii familiei: cel puțin 25 

Brown-Forman, fondată în Louisville, Kentucky, de către George Garvin Brown în 1870, este cunoscută mai ales pentru whiskey-ul său. Brandurile includ Jack Daniel’s, Old Forester și Woodford Reserve. Deține și Tequila Herradura, Fords Gin și Diplomático Rum, pe care le-a cumpărat în ianuarie 2023 pentru 725 de milioane de dolari. Familia Brown deține aproximativ 50% din firma listată la bursă. Campbell Brown, stră-strănepot al fondatorului, este președinte. Alți trei membri din familia Brown sunt în consiliul de administrație.  

Kohler

Avere netă: 16,2 miliarde de dolari 

Sursa: Toalete, robinete 

Oraș natal: Kohler, Wisconsin 

Membrii familiei: cel puțin 20 

Emblematicul producător de robinete și toalete Kohler își trage rădăcinile din 1873 și din Sheboygan Union Iron & Steel Foundry. John Michael Kohler și un partener au cumpărat-o și au început să producă unelte agricole din fontă; celebrele linii de baie au început când Kohler a acoperit o cadă de apă cu email și, voilà: o cadă de baie. Astăzi compania vinde și mobilier, plăci ceramice, generatoare și motoare. 

Kohler deține două terenuri de golf în Wisconsin și hotelul Old Course din St. Andrews, Scoția. Herbert Kohler Jr. (d. 2022) și sora sa Ruth (d. 2020), nepoți ai fondatorului, au cumpărat 300 de acționari în 1998 pentru a consolida proprietatea în ramura familiei. Fiul lui Herbert, David, este a patra generație de CEO.

Johnson

Avere netă: 16 miliarde de dolari 

Sursa: Johnson & Johnson, New York Jets 

Oraș natal: New Brunswick, New Jersey 

Membrii familiei: cel puțin 8 

Woody Johnson este proprietarul echipei New York Jets și fost ambasador al SUA în Marea Britanie. New York Jets nu a câștigat niciun Super Bowl de 55 de ani încoace, dar echipa a fost o mare investiție pentru familia care și-a câștigat banii din gigantul farmaceutic Johnson & Johnson. 

Robert “Woody” Johnson IV, ambasadorul Americii în Marea Britanie în timpul președinției lui Trump, a condus achiziția echipei NFL în 2000 pentru 635 de milioane de dolari. Astăzi, franciza valorează aproximativ 5.6 miliarde de dolari (după scăderea datoriilor). Fratele lui Woody, Christopher, ultimul supraviețuitor din cei cinci frați, este vicepreședintele Jets.  

Meijer

Avere netă: 15,9 miliarde de dolari 

Sursa: Supermarketuri 

Oraș natal: Grand Rapids, Michigan 

Membrii familiei: cel puțin 18 

Hendrik Meijer și-a deschis primul magazin alimentar în Michigan în 1934. El și fiul său Frederik au fost pionierii supercentrelor în 1962, cu deschiderea Thrifty Acres în Grand Rapids, care a combinat un magazin de produse diverse și unul alimentar sub acoperișul unui (foarte mare) magazin amplu. 

Compania operează în prezent mai mult de 240 de magazine în întreaga regiune Midwest. Fiii lui Frederik, Hank și Doug, au condus compania din poziția de copreședinți din 1990 până în 2017. Hank este acum președinte executiv; Doug și un al treilea frate, Mark, sunt în consiliul de administrație. 

Fiul lui Hank, Peter, a fost ales în Congres din Michigan în 2020. Acum candidează pentru Senat.  

Marriott

Avere netă: 15,9 miliarde de dolari 

Sursa: Hoteluri 

Oraș natal: Bethesda, Maryland 

Membrii familiei: cel puțin 100 

J.W. Marriott (d. 1985) și-a început afacerea 1957, când a deschis cel mai mare “hotel motorizat” din lume în Arlington, Virginia. De atunci a crescut enorm: Marriott International, în care familia mormonă devotată deține încă o participație de 16%, operează acum aproape 8,700 de proprietăți sub peste 30 de nume, inclusiv Westin, Sheraton, Ritz-Carlton și St. Regis. 

Nepotul lui J.W., David, fiul fostului CEO Bill, este președinte din 2022. Fratele lui David, J.W. III (John), a dat în judecată familia în 2017, susținând că moștenirea i-a fost tăiată din motive religioase după ce a divorțat de soția sa. Ceilalți membrii ai familiei Marriott au negat acuzațiile și chestiunea a fost rezolvată în tăcere în afara instanței. 

Stryker 

Avere netă: 15,9 miliarde de dolari 

Sursa: Echipamente medicale 

Oraș natal: Kalamazoo, Michigan 

Membrii familiei: cel puțin 11 

Dr. Homer Stryker (d. 1980), chirurg ortoped care a inventat un pat de spital care permitea repoziționarea pacienților, a fondat Stryker Corp. în 1941. Compania s-a dezvoltat ulterior într-unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente medicale și implanturi ortopedice, cu vânzări de 18.4 miliarde de dolari în 2022. Nepoata lui Homer, Ronda Stryker, este membră a consiliului și, împreună cu frații săi, deține aproximativ 10% din companie. 

Acțiunile Stryker au crescut cu 36% începând cu 2020, în contextul creșterii procedurilor ortopedice. Ronda și soțul ei au donat 100 de milioane de dolari către Colegiul Spelman – cea mai mare donație făcută vreodată unei școli care instruiește copii de culoare.

Crown 

Avere netă: 14,7 miliarde de dolari 

Sursa: Apărare, investiții 

Oraș natal: Chicago 

Membrii familiei: cel puțin 24 

Absolvent de liceu, Henry Crown (d. 1990) a fondat în 1919 o companie de furnizare de nisip, cărbune și var, care a fuzionat cu General Dynamics în 1959; el a intrat în consiliu în anul următor. A fost eliminat din General Dynamics la mijlocul anilor ’60, dar până în 1970 era acționarul majoritar al firmei de apărare. 

Descendenții săi dețin încă 10% din General Dynamics (în valoare de 7.1 miliarde de dolari), plus o participație la JPMorgan; de asemenea, dețin sau co-dețin 20 de stațiuni de schi (inclusiv Aspen din Colorado și Deer Valley din Utah). 

James Crown, CEO al Henry Crown & Co. și nepot al patriarhului, a decedat într-un accident auto pe un circuit de curse din Aspen în iulie anul trecut, la împlinirea vârstei de 70 de ani. 

Haslam 

Avere netă: 14,4 miliarde de dolari 

Sursa: Stații de camion, Cleveland Browns 

Oraș natal: Knoxville, Tennessee 

Membrii familiei: cel puțin 33 

Frații Jimmy și Bill Haslam au vândut recent, în ianuarie, 20% din participația pe care o dețineau în compania de stații de camion de pe marginea drumului Pilot Flying J, fondată de tatăl lor în 1958, către Berkshire Hathaway. 

Tranzacția a marcat sfârșitul unui conflict juridic în care fiecare parte l-a acuzat pe celălalt că manipulează contabilitatea companiei pentru a obține un preț mai bun. Familia a vândut 39% din Pilot către Berkshire în 2017 pentru 2.8 miliarde de dolari și 41% în ianuarie 2023 pentru 8.2 miliarde de dolari. 

Jimmy și soția sa sunt proprietarii echipei NFL Cleveland Browns; Bill, fost guvernator al Tennessee, a achiziționat o participație minoritară în echipa de hochei profesionist Nashville Predators în 2023. 

Chao 

Avere netă: 14,2 miliarde de dolari 

Sursa: Produse chimice, produse de construcție 

Oraș natal: Houston 

Membrii familiei: cel puțin 21 

T.T. Chao (d. 2008) și-a mutat familia din Taiwan în SUA și a fondat concernul petrochimic și de produse de construcție cu sediul în Houston, acum cunoscut sub numele de Westlake Corporation, în 1986. Compania este un mare producător de țevi din PVC pentru instalații sanitare și este unul dintre cei mai mari producători din America de Nord de plastic folosit pentru a fabrica pungi și ambalaje. 

Familia deține o participație de 73% în valoare de 12.8 miliarde de dolari. Fiii James și Albert dețin funcțiile de președinte și CEO, respectiv, începând din 2004. 

Rollins 

Avere netă: 14,2 miliarde de dolari 

Sursa: Controlul dăunătorilor Orkin 

Oraș natal: Atlanta 

Membrii familiei: cel puțin 10 

Fiii unui fermier din perioada Marii Crize, Wayne (d. 1991) și John (d. 2000), au scăpat de o viață de muncă în agricultură după ce au făcut o avere timpurie cu stații regionale de radio. Frații au avut succes când au cumpărat Orkin în 1964 pentru 62 de milioane de dolari. 

Lanțul național de dezinsecție de gândaci este piatra de temelie a companiei Rollins Inc., listată la bursă. Fiul lui Wayne, Gary, a demisionat din funcția de CEO în 2023, dar rămâne președinte. În septembrie anul trecut familia a vândut o participație de 9% pentru mai mult de 1.5 miliarde de dolari preimpozit. Deține încă aproape 40% din compania cu o capitalizare de piață de 21 miliarde de dolari. Un conflict familial de nouă ani legat de alocările de numerar a fost în cele din urmă rezolvat în 2019.

Mellon 

Avere netă: 14,1 miliarde de dolari 

Sursa: Bănci 

Oraș natal: Pittsburgh 

Membrii familiei: cel puțin 200 

Judecătorul Thomas Mellon (d. 1908) a fost un imigrant irlandez care a cumpărat proprietăți imobiliare în Pittsburgh cu veniturile din cariera sa juridică. El a deschis T. Mellon & Sons Bank în 1869. Fiul său, Andrew Mellon (d. 1937), a reușit să crească enorm conturile familiei investind în companiile care au devenit Alcoa și Gulf Oil. A fost secretar al Trezoreriei SUA din 1921 până în 1932. 

Colecționar avid de artă, Andrew a fondat Galeria Națională de Artă din Washington, D.C., și a donat acesteia sute de lucrări. Ultimele generații ale familiei au donat, de asemenea, părți semnificative din averea lor fundațiilor de caritate (pe care Forbes nu le include în calculul averii nete a familiei). 

Anul trecut, megadonatorul republican Timothy Mellon, nepotul lui Andrew, a donat 5 milioane de dolari campaniei prezidențiale a lui Robert F. Kennedy Jr. 

Hughes 

Avere netă: 13,8 miliarde de dolari 

Sursa: Depozitare personală 

Oraș natal: Glendale, California 

Membrii familiei: cel puțin 12 

Aproape 2 milioane de americani și-au adunat atât de multe lucruri, încât nu le încap în case. Public Storage, cofondată de B. Wayne Hughes Sr. (d. 2021), a capitalizat pe acest consum excesiv cu 3.000 de locații în 40 de state și opt țări pentru ca oamenii să își poată depozita ce nu folosesc în mod curent. 

Împreună, cei doi copii ai lui Wayne, Tamara Gustavson (membru al consiliului Public Storage) și B. Wayne Hughes Jr., dețin aproximativ 13% din compania de 50 de miliarde de dolari (capitalizare de piață). 

Familia deține Spendthrift Farm în Kentucky, care, împreună cu altele, a deținut câștigătorul Derby-ului din Kentucky din 2020, Authentic. 

Bass 

Avere netă: 13,3 miliarde de dolari 

Sursa: Petrol, investiții 

Oraș natal: Fort Worth, Texas 

Membrii familiei: cel puțin 20 

Cei patru frați Bass – Sid, Edward, Robert și Lee – au moștenit fiecare în 1959 o mică avere de la unchiul lor, magnatul petrolier Sid Richardson. Aceștia au transformat acea moștenire în miliarde investind în fonduri speculative, imobiliare și acțiuni ExxonMobil. 

Robert a contribuit la lansarea unor birouri de investiții, inclusiv Oak Hill Advisors; Ed deține Sundance Square, o zonă de 37 de blocuri din centrul orașului Fort Worth; Lee are ferme de vite în Texas. Colectia de arta a lui Sid, care includea lucrări de Rothko și Monet, s-a vândut la licitație în 2022 cu un total de 363 de milioane de dolari.

Farmer 

Avere netă: 12,5 miliarde de dolari 

Sursa: Uniforme 

Oraș natal: Cincinnati, Ohio 

Membrii familiei: aproape 40 

În timpul Marii Crize, artiștii de circ fără locuri de muncă Doc și Amelia Farmer au colectat cârpe, le-au curățat și le-au revândut. Din aceste începuturi modeste, nepotul lor, Dick Farmer (d. 2021), a transformat compania de familie în Cintas, un lider în închirierea uniformelor pentru locurile de muncă și curățarea comercială, pe care a condus-o ca CEO și apoi ca președinte timp de aproape 40 de ani. 

Fiul său, Scott, este acum președinte al firmei de 8.8 miliarde de dolari (venit fiscal din 2023), care are peste 1 milion de clienți și furnizează uniforme pentru toată lumea – de la supervizorii cazinourilor, până la paznicii de la piscine și oferă servicii de curățare și furnizare de materiale pentru toalete și altele. 

Familia a promis cel puțin 70 de milioane de dolari pentru alma mater a lui Scott și Dick, Universitatea Miami din Ohio, a cărei Facultate de Business Farmer s-a deschis în 2009. 

Simon 

Avere netă: 11,6 miliarde de dolari 

Sursa: Centre comerciale 

Oraș natal: Indianapolis, Indiana 

Membrii familiei: cel puțin 43 

Simon Property Group, fondat în 1960 de Herb Simon și fratele său Melvin (d. 2009), este unul dintre cei mai mari proprietari de centre comerciale din țară, cu participații la 163 de mall-uri și centre comerciale, precum și zeci de alte proprietăți în întreaga țară. Compania, care este condusă de fiul lui Melvin, David, s-a redresat după pandemie și acum investește aproximativ 1.5 miliarde de dolari pentru a adăuga apartamente și hoteluri la portofoliul său. 

Herb a vândut recent 15% din Indiana Pacers NBA către colegul miliardar Steven Rales pentru aproximativ 360 de milioane de dolari; el deține încă 80% din franciză. 

Jenkins 

Avere netă: 11,2 miliarde de dolari 

Sursa: Supermarketuri 

Oraș natal: Lakeland, Florida 

Membrii familiei: cel puțin 29 

Publix Super Markets este cea mai mare companie din America deținută de angajați – 250.000 de angajați actuali sau foști dețin colectiv 80% din companie. Familia Jenkins deține restul.

Veniturile în 2022 au atins 54.5 miliarde de dolari, în creștere cu 13.6% față de anul precedent. William E. “Ed” Crenshaw, un nepot al fondatorului, este președintele companiei; alți doi membri ai familiei – Jennifer Jenkins și Howard Jenkins – sunt, de asemenea, membri ai consiliului. 

George Jenkins (d. 1996) a fondat Publix în 1930 după ce a părăsit rivalul Piggly Wiggly. În prezent există 1,360 de magazine Publix în opt state din sud-estul SUA. 

Simplot 

Avere netă: 11,1 miliarde de dolari 

Sursa: Agribusiness 

Oraș natal: Boise, Idaho 

Membrii familiei: cel puțin 23 

Regele cartofilor, J.R. Simplot (d. 2008), cu studii de doar opt clase, a creat în anii 1940 primii cartofi prăjiți congelați, comercial viabili. Acest lucru a dus la un acord pe bază de strângere de mână cu Ray Kroc pentru a furniza cartofi prăjiți la McDonald’s – un acord care încă este valabil după 57 de ani. 

Compania deținută de familie J.R. Simplot Co. vinde, de asemenea, îngrășăminte, pentru care cererea a crescut în contextul penuriei de aprovizionare din Ucraina și Rusia. Fiul lui J.R., Scott, este președinte; fiica sa, Gay, face parte din consiliu. 

Johnson 

Avere netă: 10,5 miliarde de dolari 

Sursa: Fonduri mutuale 

Oraș natal: San Mateo, California 

Membrii familiei: cel puțin 26 

Rupert Johnson (d. 1989) a fondat Franklin Resources în 1947. Împreună, fiii săi Charles și Rupert Jr. au condus gigantul fondurilor mutuale (cunoscut și sub numele de Franklin Templeton) timp de aproape jumătate de secol. 

Charles, acum în vârstă de 91 de ani, s-a retras din funcția de președinte în 2013; la 83 de ani, Rupert Jr. rămâne vicepreședinte. Fiica lui Charles, Jenny Johnson, este actualul CEO; fiul său, Greg, este președintele companiei listate la bursă, care gestionează active în valoare de peste 1.4 trilioane de dolari. 

Greg este și președintele San Francisco Giants din Major League Baseball, echipă deținută în proporție de aproximativ 26% de familie. 

Rockefeller 

Avere netă: 10,3 miliarde de dolari 

Sursa: Petrol, investiții 

Oraș natal: New York City 

Membrii familiei: cel puțin 200 

Descendenții lui John D. Rockefeller – fondatorul Standard Oil și primul miliardar american – numără cel puțin 200. O parte din banii familiei sunt administrați de Rockefeller Capital Management, care este deținut în majoritate de fondul de hedging miliardar al lui Andreas Halvorsen, Viking Global Management, de un trust familial Rockefeller și de familia miliardară canadiană Desmarais. 

Filantropia Rockefeller are rădăcini profunde. John D. a fondat Universitatea din Chicago în 1890 și 11 ani mai târziu puternica instituție medicală Rockefeller University. Fundația Rockefeller, care donează în jur de 175 de milioane de dolari în fiecare an, are aproximativ 5.3 miliarde de dolari în active nete. 

Tisch 

Avere netă: 10,1 miliarde de dolari 

Sursa: Diversificată 

Oraș natal: New York City 

Membrii familiei: cel puțin 47 

Familia Tisch are rădăcini adânci în New York City, unde este bazat conglomeratul lor, Loews Corp. (asigurări, hoteluri, energie, ambalaje). Fondatorii, frații Bob (d. 2005) și Larry (d. 2003), s-au născut în Brooklyn. 

Bob a fost președintele biroului de turism al orașului și a contribuit la popularizarea numelui „Big Apple” printr-o campanie publicitară în anii ’70. Școala de Arte Tisch de la NYU poartă numele lor; familia deține 50% din New York Giants din NFL, o participație achiziționată în 1991 pentru 75 de milioane de dolari și care valorează acum aproximativ 3.2 miliarde de dolari (net de datorii). Fiul lui Larry, James, este CEO al Loews; fiul lui Bob, Jonathan, este co-președinte. 

Bechtel 

Avere netă: 10 miliarde de dolari 

Sursa: Construcții, inginerie 

Oraș natal: San Francisco 

Membrii familiei: cel puțin 8 

În 2022, gigantul de inginerie al familiei, Bechtel, a câștigat un contract pe 10 ani în valoare de 3 miliarde de dolari de la Departamentul Federal al Energiei pentru a opera singurul depozit deșeuri nucleare adânc subteran din țară, în Carlsbad, New Mexico. 

Fondată în 1898 de Warren A. Bechtel, compania este cunoscută pentru contribuțiile sale la construirea unora dintre cele mai mari și mai complexe proiecte de infrastructură din lume, inclusiv barajul Hoover și Tunelul Mânecii. Moștenitorul de generație a cincea, Brendan Bechtel, este director executiv din 2016. 

Glazer 

Avere netă: 10 miliarde de dolari 

Sursa: Imobiliare, echipe sportive 

Oraș natal: Tampa Bay, Florida 

Membrii familiei: 29 

Cei șase copii ai magnatului de centre comerciale Malcom Glazer (d. 2014), inclusiv co-președinții Manchester United, Avram și Joel, au vândut în decembrie o parte din participația de 68% din acțiunile lor în clubul de fotbal englez miliardarului britanic Jim Ratcliffe. Tranzacția, evaluată la 5.4 miliarde de dolari (net de datorii), a fost salutată de fanii care au fost nemulțumiți de proprietatea americană încă de la preluarea echipei de către Malcolm, chiar dacă aceasta avea multe datorii. În 2005 Malcom a cumpărat echipa pentru 1.4 miliarde de dolari. 

Frații Glazer dețin încă Tampa Bay Buccaneers din NFL; tatăl lor a achiziționat franciza pentru 192 de milioane de dolari în 1995 și acum valorează aproximativ 4 miliarde de dolari (net de datorii).

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania