FacebookTwitterLinkedIn

NAMMOS, celebrul club de pe plaja din Mykonos, cucerește lumea ospitalității. 

Anul trecut NAMMOS Dubai a depășit giganți precum Nobu din Malibu și Cipriani’s din Manhattan, devenind cel mai profitabil restaurant din lume.

“Când am semnat acordul pentru NAMMOS Dubai cu autoritățile locale, condițiile au stipulat să avem o cifră de afaceri de 40 de milioane de dolari. Nu am ezitat, deși unii dintre avocații mei m-au îndemnat la prudență. Eram convins că vom depăși cu ușurință această țintă. Acum suntem în grafic pentru o cifră de afaceri de 71 de milioane de dolari”, spune Petros Stathis, omul din spatele unui imperiu de afaceri care a început în sud-estul Europei și care astăzi este global.

Stathis este originar din Atena și cariera sa i-a adus succes în mai multe industrii. Povestea sa în afaceri a început în stadiile de planificare a Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004. 

Singurul proprietar al companiei private de investiții și capital de risc Monterock International, care angajează astăzi 2.500 de oameni în 16 țări, Stathis și-a construit un imperiu de afaceri din pasiunile sale.

Potrivit Forbes SUA, Stahis cunoaște bine modul în care se iau deciziile politice, iar aceasta se datorează anilor lui de tinerețe petrecuți în politică.

“Am fost consilier al Ministrului Culturii și Sportului în pregătirea Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004. A fost un moment bun să fiu implicat în cel mai important subiect din Grecia la acea vreme.” 

Pentru greci, Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 au însemnat mult mai mult decât întoarcerea Olimpiadei pe pământul natal: acestea au marcat lansarea Greciei și a infrastructurii Atenei în secolul al XXI-lea.

Stathis a înțeles acest lucru devreme și a prins gustul pentru imobiliare. A renunțat la politică și a devenit un magnat al construcțiilor. 

După ce și-a construit de la zero o afacere profitabilă în construcții, a listat-o la bursă. Apoi a investit și în transport maritim, în timp ce a continuat să joace un rol în lumea sportului. A preluat proprietatea clubului de fotbal AEK Atena – unul dintre cei trei giganți ai sporturilor grecești.

Întâlnirea cu soția sa muntenegreană în 2006 a făcut ca atenția sa să se extindă dincolo de granițele țării sale de origine. A vizitat Muntenegru (atunci parte a Serbiei) în același an și a fost fermecat de bucătăria, de băuturile și de cultura ospitalității în regiune. 

A văzut o oportunitate neexploatată în sectorul alimentației și băuturilor și în turismul de lux în Muntenegru.

A intrat în contact cu un fond japonez care era interesat să se despartă de un grup de active, printre care se numărau 8 milioane de metri pătrați în statul New York și un contract pe termen lung pentru insula muntenegreană Sveti Stefan. Stathis le-a achiziționat pe ambele.

Stațiunea Sveti Stefan a fost construită într-un sat din secolul al XVI-lea și a fost deschisă de Stathis în 2011.

După succesul lor din Muntenegru, Stathis și Zecha, magnatul indonezian pe care îl numește “AZ”, au continuat să dezvolte o proprietate AMAN în Veneția. Petros a dobândit un contract de închiriere pentru proprietate și AZ a devenit operatorul hotelui AMAN, care s-a dovedit a fi un succes remarcabil. Încă de la deschidere a câștigat o constelație de premii ale industriei de turism pentru transformarea Palazzo Papadopoli. George și Amal Clooney și-au petrecut acolo luna de miere.

Succesul i-a permis lui Stathis să se gândească chiar la proiecte mai mari într-unul din cele mai competitive orașe din lume în domeniul ospitalității: Dubai. 

Până atunci, el achiziționase o bancă în Muntenegru, pentru care acum deține o licență în Dubai, dar ospitalitatea l-a intrigat cel mai mult: “Când m-am mutat în Dubai, m-am gândit natural și organic să fac un hotel AMAN. Dubaiul de atunci nu era ceea ce este azi. Rata de ocupare a camerelor nu era satisfăcătoare, așa că m-am uitat la afacerea de F&B și am observat că în Dubai brandurile contează. Așa că m-am gândit rapid la NAMMOS.”

Astăzi, NAMMOS este, probabil, cel mai faimos restaurant de pe plajă din lume, deși în anii ’60 era doar o tavernă într-o parte somnoroasă a insulei Mykonos. 

Lansarea NAMMOS Dubai a fost un moment-cheie pentru Stathis și Monterock. Ulterior, Stathis a achiziționat o participație la nivel global în NAMMOS, cu opțiunea de a dezvolta brandul în alte locații. Potrivit Forbes SUA, planurile se îndreaptă înspre Londra și Cannes pentru deschiderea de restaurante NAMMOS în viitorul apropiat.

Planurile continuă: “Hotelul NAMMOS va fi ceva complet diferit de AMAN și One&Only – alte două mărci în care avem participație. Accentul este pus pe furnizarea celui mai bun serviciu, pe infrastructură luxoasă și atenție la detalii. Dacă cineva vine la NAMMOS pentru a se bucura de un stil de viață de lux și zgomotos, acest lucru nu ar trebui să se încheie când apune soarele și se închide plaja”, spune Stathis.

Hotelul se va bucura de un serviciu extraordinar și, de asemenea, de o experiență de retail, denumită NAMMOS Village. Cu 14 magazine de lux ale mega-conglomeratului LVHM, NAMMOS Village a avut vânzări brute de peste 50 de milioane de euro anul trecut și se îndreaptă spre creșterea veniturilor în acest an. Potrivit Forbes SUA, ca model de business NAMMOS primește un procent direct din vânzările cu amănuntul, dar nu percepe chirie.

Având atât de multe dintre activele sale legate de stațiuni insulare și de ecosistemele delicate ale acestora, Stathis a dezvoltat un interes profund pentru sustenabilitate. Acest interes depășește eforturile de a proteja viața marină și de a reduce impactul schimbărilor climatice în Muntenegru, Maldive și în alte locuri: prin intermediul Monterock, el a căutat să conducă următorul capitol al tehnologiilor verzi emergente.

“Sustenabilitatea este din ce în ce mai importantă pentru oamenii din întreaga lume. Acest lucru a reprezentat o schimbare de strategie în abordarea ospitalității, dar ne-a deschis, de asemenea, ochii către noi oportunități. Căutăm să comercializăm tehnologii de reciclare a mașinilor și alte tehnologii care pot reduce impactul asupra planetei și pot genera energie în mod durabil.”